Jesenna vysadba



host - 168.143 (?)
6.1.2020 11:51

Do - 8 je vše O.K.

Rouby jsou vždy o něco citlivější, než je průměrná teplota vinicím už škodící tedy   - 15.  Zmrznutí ovlivňuje odrůda, rychlost poklesu teplot a jiné činitele, ale do - 10 můžete být u vyzráleho dřeva v klidu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 80.135 (?), 6.1.2020 10:55, zobrazeno: 3932x
Dobry den, na jesen som zasadil niekolko prostokorennych stepenych stolovych odrod vinica, nakopcoval som ich zeminou a vcera pri kontrole som zistil, ze asi pes mi odhrabal zeminu z miesta stepenia, neviem ako dlho to tak bolo. Mohlo to uskodit stepenym rastlinam, ked bol mraz do - 8 stupnov? Ako velmi su citlive na mraz stepy?Dakujem za odpovede.
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.143 (?), 6.1.2020 11:51

Do - 8 je vše O.K.

Rouby jsou vždy o něco citlivější, než je průměrná teplota vinicím už škodící tedy   - 15.  Zmrznutí ovlivňuje odrůda, rychlost poklesu teplot a jiné činitele, ale do - 10 můžete být u vyzráleho dřeva v klidu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 80.135 (?), 6.1.2020 12:47
Dakujem za odpoved, ukludnil ste ma. Samozrejme som to hned zakryl zeminou a ohradil. Jedna sa o zavoskovanu kupenu sadenicu, a predpokladam ze vrubel bol dobre vyzrety. Dam hrubsiu vrstvu zeme navrch, nech to izoluje. Piesok sa vraj neodporuca.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 164.66 (?), 7.1.2020 16:33
Jsem myslel že prostokořenné sazenice se sází jen zjara. Podzimní výsadby mají nějaké výhody?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 7.1.2020 18:41

Ovocné dřeviny se obecně doporučuje vysazovat na podzim, snad s výjimkou broskvoní, ale já vysazuji broskvoně také raději na podzim a vždy úspěšně.

Výhod je více (lepší struktura půdy na jaře než při jarním sázení, lepší využití zimní vláhy, menší potřeba zalévání na jaře), dřeviny vysazené na podzim rostou prvním rokem obvykle výrazně silněji než vysazené na jaře.

Je vinná réva výjimkou z výše uvedeného pravidla? Vím, že se historicky doporučovala jarní výsadba, možná bylo důvodem vymrzání mladých sazenic druhu vitis vinifera.

U dnešních kříženců by tento problém být neměl, navíc při vysazení několika málo sazenic není problém mladé sazenice před mrazem ochránit. A pak už podle mého názoru nastupují jen výhody. Alespoň já, pokud mám sazenice révy k dispozici na podzim, vysazuji na podzim. Mám objednány nějaké sazenice i nyní, snad dojdou v lednu. Pokud bude počasí jako v současnosti, půjdou hned do země. Zatím mi žádná sazenice vysazená na podzim nebo v zimě neuhynula, na rozdíl od květnové výsadby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 105.69 (?), 7.1.2020 19:21

Jsem vinař amatér, z jara jsem vysadil asi 50 hlav prostokořenných sazenic a v průběhu roku několik kontejnerovaných. Ty jarní jsou z 99% zapěstované s krásným kmímkem někde i přes 1 cm v průměru. Ty kontejnerované musím všechny zjara střihnout na 2 očka a kmínek nechat růst znova. Předpokládám, že ty podzimní prostokořenné nemusí všechny kmínek vytvořit a de facto v roce 2021 se mohou stříhat taky na ty 2 očka. Takže se domnívám, žejarní výsadba je výhodnější. Ale třeba se pletu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 7.1.2020 20:59

Omlouvám se za následující poznámku počtářského charakteru, ale 99 % z asi 50 hlav je asi 49 a půl sazenice.Zřejmě jste chtěl napsat, že skoro všechny prostokořenné sazenice vysazené na jaře měly po prvnm roku krásný kmínek. Na druhé straně podle Vaší zkušenosti několik kontejnerovaných na tom tak dobře nebylo.

Je to samozřejmě možné, závisí to na více okolnostech (odrůda, případná podnož, kvalita sazenice, půdní podmínky...). Na jaře vysazené prostokořené sazenice mohou snadno dopadnout hůř. Kontejnerované sazenice, které vidím běžně v prodeji, bývají většinou slabé, protože jsou z jarního zakořenění a tedy o rok mladší než ony prostokořenné z předchozího roku. I když jsou kontejnerované sazenice rok staré, bývají v malých kontejnerech, jejich kořeny (spíše kořínky)  bývají slabé a první rok na stanovišti spíše bojují o život než aby pořádně rostly. Kromě toho, jak píšete, jste je nevysazoval na jaře, ale až v průběhu roku.

Jinými slovy, takové srovnání pravděpodobně není korektní, a už vůbec nechápu, jak je z něj možno dovodit osud prostokořenných sazenic vysazených na podzim.

Podle mého názoru je jediný korektní experiment. Vzít např. 50 přibližně stejných prostokořenných sazenic, polovinu z nich vysadit na podzim a druhou polovinu uschovat a vysadit na jaře. Vše na jedno místo a všem dát v zásadě stejnou péči (samozřejmě ty vysazené na podzim více chránit před zimním mrazem, ty na jaře více zalévat). Potom by bylo možno dělat nějaké závěry.

Nevím, jak by takový experiment dopadl, pravděpodobně by rozdíly nebyly moc velké. Pouze tvrdím, že podzimní výsadba prostokořenných sazenic je možná. Osobně se snažím vysazovat spíše v pozdním podzmu nebo v zimě (pokud je to možné) ze dvou důvodů.

1. Není celkem do čeho píchnout a každý pohyb je vítaný. Na jaře je práce plno.

2. Nemusím na jaře tolik zalévat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 105.69 (?), 7.1.2020 21:36

Asi 50 je klidne 52, nebo klidně 54 - nepodstatné. Experimentovat nebudu, místo na 50 zjara a 50 na podzim nemám - výsledek nedůležitý. Jen jsem se zeptal jaké má podzimí vysazení výhody. Děkuji za zdůvodnění. Na jaře jsem si čas na výsadbu udělal a klidně jsem několikrát zalil. Každý to máme jinak. Kdybych sázel znovu, tak na jaře a prostokořenné. Bylo to krásné jaro, léto i podzim, když jsem se kochal, jak to roste. Krásně se kromě jedné sazenice uchytily a ta druhá má mizerný kmínek. Tak to je ta půlka, jak jste vypočítal)) zastřihnu na dvě očka. Podle mě mají ty zjara větší šanci na dobré zakořenění a na tvorbu kmínku. Ale jak jsem psal, jsem samouk amatér a rozhodně nechci někomu nic vnucovat a poučovat. Nechám si poradit - ale důvod, že není čas a nebo že se nemusí zalévat mě k podzimní výsadbě opravdu nepřesvědčí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Dzordzik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 255.40 (?), 8.1.2020 7:33

Na jednus tranu píšete, že si necháte poradit, a v zápětí si to stejně uděláte podle svého a dobře míněné argumenty shodíte ze stolu. Nejde o to jestli vy máte víc času na podzim nebo na jaře, jde o to do jaké půdy a vláhových poměrů to sadíte a tam je jednoznačně výhoda na straně podzimní sadby. Dělejte si to po svém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 198.110 (?), 8.1.2020 21:07

Možno tradícia jarnej výsadby je ešte z doby kedy nebola núdza o mráz -20°C, alebo -25°C. Vtedy mohla byť jesenná výsadba naozaj poškodená mrazom, naopak štepom v pivnici sa nič nestalo. Tiež vo veľkovýrobe nebola možnosť veľmi chrániť výsadbu na zimu, maximálne tak trochu priorať. Dnes sú zimy slabé. Jeden rok som uchovával štepy v pivnici a ohlodali mi ich myši. Preto sadím vždy temer okamžite keď nakúpim. Jediná výnimka je ak nakúpim na jar. Ale každý nech si robí ako uzná za vhodné. Radovan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika