Soudečkové tyčkové rajče do skleníku - jakou odrůdu?
|
|
 |
 |
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 166.118 (?) 18.5.2012 18:53
Proč soudkové? Jen tak, líbí se mi jak velikostí, tak tvarem. Je také doporučováno v mnoha receptech, ovšem bez udávání odrůdy.Tyčkové - jen proto, že do skleníku jsou keříčková zřejmě nevhodná, Na ranném bych netrval, na vhodnosti pro přímý konzum v syrovém stavu ano. Přemlouvat keříčkové rajče k růstu tyčkového by zřejmě nemělo úspěch, i když mi asi nic jiného nezbude. Bejbino je uváděno jako koktejlové a do 60 až 80 gramů, uváděných u soudečkových odrůd, bude asi mít dost daleko. Budu hledat dál, teď už je to pro sklizeň příštího roku.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 166.118 (?), 18.5.2012 18:53
Proč soudkové? Jen tak, líbí se mi jak velikostí, tak tvarem. Je také doporučováno v mnoha receptech, ovšem bez udávání odrůdy.Tyčkové - jen proto, že do skleníku jsou keříčková zřejmě nevhodná, Na ranném bych netrval, na vhodnosti pro přímý konzum v syrovém stavu ano. Přemlouvat keříčkové rajče k růstu tyčkového by zřejmě nemělo úspěch, i když mi asi nic jiného nezbude. Bejbino je uváděno jako koktejlové a do 60 až 80 gramů, uváděných u soudečkových odrůd, bude asi mít dost daleko. Budu hledat dál, teď už je to pro sklizeň příštího roku.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.173 (?), 19.5.2012 15:31
Při dobrých podmínkách má Bejbino ideální konzumní velikost a chuťově je výborné, s praskáním je na tom taky celkem dobře. Mám letost spoustu nových odrůd typu ROMA, nestudoval jsem zatím růst nějak podrobně ale pokud tam bude něco podle Vašich požadavků tak dám vědět. Mirek
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3374) - 5.149 (?), 20.5.2012 8:10
Nejsem odborník na odrůdy, ale na tyčkové rajče, které bude rané, bude mít výbornou chuť, bude 60-80 g, nebude praskat a ještě k tomu bude mít nějaký soudečkový tvar si budete muset ještzě dlouho počkat- toto je opravdu zatím jen sen všech šlechtitelů. Jen poznámka- mám pocit, že Salus vůbec nevypadá jako soudečkový. Jinak, pokud jste ochoten tolerovat větší rajčata, tak se mně nejvíce osvědčila odrůda Cristal, jejíž semena prodávala fy Semena Veleliby, ale nevím jestli jsou ještě na trhu. Firma Semo nabízí dvě odrůdy Parto a Torino, které jsou uváděny jako typ MSL (s příjemnou chutí a zvýšenou odolností proti praskání- stejný typ rajčete jako Bejbino jen větší). Torino jsem pěstoval. Jinak bych Vám doporučil pro skleník klasický český hybrid Start, který sice za určitých podmínek praská, ale ve skleníku by s ním tyto problémy neměly být. Jistě každý máme jinou chuť, ale pro mě je tento hybrid z kategorie rajčat běžné velikosti chuťově nepřekonaný. Rada na závěr, chce to si pár odrůd vyzkoušet. Přeji hodně úspěchů.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 20.5.2012 9:24
Na úvod podotýkám, že též nejsem odborník na terminologii odrůd rajčat. Takže spíše vlastní zkušenosti a pocity:
S odrůdou Parto mám zkušenost, též jsem ji rok pěstovala, myslím si, že šlo rajče s prodlouženou skladovatelností. Šlo o pevné rajče tvar se blížil Tornádu. Chuť průměrná, syn, který rajčata konzumuje po kilech, mi říkal, ať ho již nepěstuju, že mu nechutná. Dle mne je delší skladovatelnost na úkor chuti jako je tomu u supermarketových rajčat. Zbylá semena jsem darovala kamarádce, která na odrůdu není náročná.
Bejbino je velikostí něco mezi klasickým a cherry rajčetem. Chutná snad všem, doma u nás velmi oblíbené. Dokonce i místní zahradník nedělá jen Tornáda, ale i Bejbina.
Nevím, co si představit jako soudkové rajče, myslela jsem si, že jde o odrůdy jako Sladkaja Děvočka, Polliccino, Finik... Takovou Děvočku (determinantní) lze pěstovat ve skleníku jako modifikaci tyčkového rajčete. Naše Šejky (determinantní) bych k takovému růstu nepřesvědčila. Jiřina
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3374) - 5.149 (?), 20.5.2012 9:42
Já jsem Parto nikdy nepěstoval, ale firma SEMO ho uvádí stejně jako Bejbino a Torino jako rajče MSL, takže by to nemělo být jako rajčata prodávaná v supermarketech. Firma u těchto rajčat uvádí: Tyto typy mají příjemnou chuť a zvýšenou odolnost k praskání. Po utržení světlých plodů tyto pomalu dozrávají při pokojové teplotě 7-10 dnů a zůstávají pevné konzistence. U těchto odrůd není tvorba etylénu geneticky blokována, je pouze zpomalena. Supermarketová rajčata jsou LSL (long dself life) a mají geneticky blokovánu tvorbu etylénu, takže jsou červená, pevná, ale chuť se jim nemění. Jinak já Bejbino nikdy nekonzumuji přímo ze stromku, ale ukládám si je doma a teprve potom po úplném dozrání mně chutnají.No každý máme jinou chuť.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 166.118 (?), 20.5.2012 14:39
Díky za každou radu. Jen "chce to pár odrůd vyzkoušet" už asi není aktuální, z toho, co je na trhu, jsem už většinu vyzkoušel. Ještě neznám odrůdu Garden¨´s light, i když není soudečková, měla by mít menší plody - příliš velká rajčata nemám rád. Ještě by mne zajímalo, která odrůda je úplně nejranější - čím včasnější první plody, tím víc si je užijeme. Stupické, Tornádo, Toro, Tipo, Harzfeuer atd. jsem už vyzkoušel.R.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|