Rajčata 2025
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?) 7.6.2025 21:27
Waltře, je mi líto, že to tak u Tebe dopadlo. Ale ta rajčata nevypadají na smrt. Samozřejmě je to teď otázka účinku a dalšího vývoje. Ale pevně věřím, že to nebude totální katastrofa. Jen poučení o tom, že existují hrozby, o kterých jsme předtím nic nevěděli. A pokud ten Milbeknock zafunguje správně, našel jsi i protiopatření proti jedné z nich. A to je posun dopředu.
Moji roztoči by také mohli vést k závěru, že nic doma pěstovat nebudu. Jenže to bych nesměl být tvrdohlavý. Můj závěr je, že to musím dělat jinak, překonat svůj odpor k postřikům, ale že to zkusím znovu. I s těmi paprikami, protože ty, které jsem včas dal synovi, už mu krásně plodí. Tedy ve skleníku. A ta rajčata, pěstovaná doma přes zimu, už dala i přes své postižení přes 4 kila rajčat. To prostě nemůžu vzdát. Obojí znamená, že jsem neudělal všechno úplně špatně, a to mi dodává odhodlání.
Milan
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 5.6.2025 1:00
Nissorun 10 WP se používá k hubení svilušek,
Na jiné roztoče zřejmě nefunguje, např. na roztočíka jahodníkového určitě nefunguje, to je všeobecně známá věc.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 5.6.2025 10:16
Ta ampule je pro jednorázové použítí? Nebo jak se to otvírá... popř. zavírá?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 7.6.2025 21:27
Waltře, je mi líto, že to tak u Tebe dopadlo. Ale ta rajčata nevypadají na smrt. Samozřejmě je to teď otázka účinku a dalšího vývoje. Ale pevně věřím, že to nebude totální katastrofa. Jen poučení o tom, že existují hrozby, o kterých jsme předtím nic nevěděli. A pokud ten Milbeknock zafunguje správně, našel jsi i protiopatření proti jedné z nich. A to je posun dopředu.
Moji roztoči by také mohli vést k závěru, že nic doma pěstovat nebudu. Jenže to bych nesměl být tvrdohlavý. Můj závěr je, že to musím dělat jinak, překonat svůj odpor k postřikům, ale že to zkusím znovu. I s těmi paprikami, protože ty, které jsem včas dal synovi, už mu krásně plodí. Tedy ve skleníku. A ta rajčata, pěstovaná doma přes zimu, už dala i přes své postižení přes 4 kila rajčat. To prostě nemůžu vzdát. Obojí znamená, že jsem neudělal všechno úplně špatně, a to mi dodává odhodlání.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 8.6.2025 22:51
Bude zajímavé pozorovat, jak se to vyvine. Ve skleníku zaručeně jedinci přežijí, ale to jsou trochu jiná čísla a i jiné škody. Venku to opláchl déšť, ale venkovní podmínky nejsou pro toho roztoče úplně ideální, nebude se množit tak rychle jako ve skleníku. Škody nebudou tak hrozné a před delším suchem bude nutné ten postřik opakovat, případně vzít zpátky a tam je postříkat. No a pak je tu přirozená obranyschopnost těch rostlin. Ta není zanedbatelná. Věřím, že to dobře dopadne.
Já vidím nejhorší problém v tom, že skleník nejspíš nepůjde, tak jako moje domácnost, dokonale od těch roztočů vyčistit. A to pak musíme zakalkulovat do způsobu pěstování. Syn ale pod mikroskopem žádné roztoče neviděl, tak možná to u mne vlnovník není.
Sice to nesouvisí, ale je to podobná rána: jak jsem si liboval, že tam u nás španělští plžáci nejsou, Matka Přiroda mne slyšela a hned to "napravila". Zatím to není invaze, ale nebude to dlouho trvat a bude zle. Jsou pravděpodobně už nějak zkřížení, oproti tomu, co si pamatuju z devadesátých let, jsou mnohem tmavší hnědá. Což ale taky nejspíš znamená, že jsou mnohem otužilejší a adaptovaní na naše podmínky. Připojím se tedy k obrovské skupině postižených. Jen zázrak by mne mohl ochránit. Takže jsem okamžitě musel změnit postupy. Semínka okurek šla do vyvýšeného záhonu, ten snad nebude problém uhlídat a dýně a cukety v záhonu jsem přikryl kelímky až do vyklíčení. Pak uříznu dno a nasadím je obráceně. Ale není žádná jistota, že to bude stačit.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|