Rajčata 2025

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2342) - 168.103 (?) 
22.5.2025 17:53

Vlastně jsem to Vaše klonování nějak přehlédl, asi jak jste zvolili výraz řízkování. No nic, musel jsem si to vyzkoušet také, jaké to je pěstovat od podzimu do jara. Něco na tom přeci jen je, z těch klonů člověk získá za několik týdnů slušně velkou rostlinu, zatímco ze semene do stejné velikosti přes zimu naroste rostlina za měsíce. Ovšem problém je s možným přenosem nákazy. Výsledek je pak, zdá se, téměř stejný, tudy cesta nevede.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2342) - 168.103 (?), 22.5.2025 18:01

Oproti tomu, jako člověk využívající skleník, vidím nadějně vysadit do něj už v dubnu sazenice plísni odolných odrůd rajčat, jejichž semena nejsou zrovna levná a z nich odebrat a nechat zakořenit dostatečné množství klonů potřebné k výsadbě ven. Sadba z klonů tak vyroste do první poloviny června, což je doba postačující k slušné úrodě do podzimu,

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 167.53 (?), 23.5.2025 5:52

"plísni odolných odrůd rajčat"

A jaká to jsou?

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2342) - 168.103 (?), 23.5.2025 6:07

Crimson Crush, Rose Crush a Cocktail Crush.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3250) - 208.138 (?), 22.5.2025 19:51

Máš pravdu, má to své výhody. Problém je, když podzimní řízky mají přezimovat.

Jednu sezónu jsem řízkoval tak, že jsem semínka vysel začátkem ledna, pak zastřihl hlavní stonek (z něj byla také sazenice), aby vyhnaly výhony. Z jednoho semínka jsem měl až 7 rostlin. Byly pěstované od začátku doma, takže stejně zdravé. Tenkrát jsem svilušky neměl. Z hlediska rozmnožování špatně dostupných či drahých semínek to byl úspěch. Z hlediska urychlení sklizně nic moc. Možná týden. Ale z hlediska plodnosti byla nejúspěšnější ta mateř. Vynesla přes 6 kilo. Mountain Magic. Víc než 2x tolik, co byl průměr z řízků. Tolik MM z jedné rostliny jsem od té doby neměl. To ořezávání jí vytvořilo neskutečný kořenový systém. Přesto jsem tu metodu opustil. Je to náročné a dneska jsou semínka odolných odrůd běžně k dostání. A moje heslo je, že rubáš nemá kapsy.wink A taky stárnu.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (425) - 210.156 (?), 23.5.2025 6:15

tak jsem zvedav jak rajcata na zahrade, rano nesly kapky ze skla na aute ani oskrabat.  manzelka mi rikala, at pockam, ja a proc, nebudu sazet rajcata v cervnu. 

host - 199.133 (?), 23.5.2025 7:20

A máte je přikryté textilií? Já jsem ještě nevysázel, pěstuji na Vysočině, v poloze cca 600 m.n.m.. V sobotu už je vysadím.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (425) - 210.156 (?), 23.5.2025 7:22

jan 30 a jen tak hala bala, tedy ne natesno. Dnes to musim zkontrolovat a doladit.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3250) - 208.138 (?), 23.5.2025 9:11

Jestli jsi je přikryl, budou okay. Teď jsem měl hodinu s kámošem, který pěstuje rajčata venku v kontejnerech. Říkal, že tam byly střechy i auta namrzlé, ale rajčata se zdála v pořádku. Měl je přes noc u zdi baráku, nepřikryté.

Pojedu dneska zkontrolovat situaci nahoře, ale jsem docela klidný, protože jsou přikrytá. Dám večer vědět.

Tak nevím. Letos se zdá, že se globální oteplení projevuje chladným jarem. Stále čekám, kdy už se dostaví jaro normální. A jsem velmi rád, že jsem nečekal na "po Zmrzlých".

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (425) - 49.82 (?), 23.5.2025 17:10
Teda waltre, máte je fakt už velké 👍 já dnes na zahradě v pohodě, bylo -1 a neprikryta rajčata jako by nic. Uff.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz