Rajčata 2025

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 208.138 (?)
8.6.2025 22:51

Bude zajímavé pozorovat, jak se to vyvine. Ve skleníku zaručeně jedinci přežijí, ale to jsou trochu jiná čísla a i jiné škody. Venku to opláchl déšť, ale venkovní podmínky nejsou pro toho roztoče úplně ideální, nebude se množit tak rychle jako ve skleníku. Škody nebudou tak hrozné a před delším suchem bude nutné ten postřik opakovat, případně vzít zpátky a tam je postříkat. No a pak je tu přirozená obranyschopnost těch rostlin. Ta není zanedbatelná. Věřím, že to dobře dopadne.

Já vidím nejhorší problém v tom, že skleník nejspíš nepůjde, tak jako moje domácnost, dokonale od těch roztočů vyčistit. A to pak musíme zakalkulovat do způsobu pěstování. Syn ale pod mikroskopem žádné roztoče neviděl, tak možná to u mne vlnovník není.

Sice to nesouvisí, ale je to podobná rána: jak jsem si liboval, že tam u nás španělští plžáci nejsou, Matka Přiroda mne slyšela a hned to "napravila". Zatím to není invaze, ale nebude to dlouho trvat a bude zle. Jsou pravděpodobně už nějak zkřížení, oproti tomu, co si pamatuju z devadesátých let, jsou mnohem tmavší hnědá. Což ale taky nejspíš znamená, že jsou mnohem otužilejší a adaptovaní na naše podmínky. Připojím se tedy k obrovské skupině postižených.angry Jen zázrak by mne mohl ochránit. Takže jsem okamžitě musel změnit postupy. Semínka okurek šla do vyvýšeného záhonu, ten snad nebude problém uhlídat a dýně a cukety v záhonu jsem přikryl kelímky až do vyklíčení. Pak uříznu dno a nasadím je obráceně. Ale není žádná jistota, že to bude stačit. 

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 199.133 (?), 5.6.2025 1:00

Nissorun 10 WP se používá k hubení svilušek,

Na jiné roztoče zřejmě nefunguje, např. na roztočíka jahodníkového určitě nefunguje, to je všeobecně známá věc. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2273) - 78.230 (?), 5.6.2025 10:05
Dnes mi Milbeknock doručili. Cena za 3 balení po 7,5 ml 7,42 €. Díky za dobrý tip od p.KUKYho. Při koncentraci,0,05% by mi tohle množství mělo stačit.
vlnovník rajský
vlnovník rajský

host - 199.133 (?), 5.6.2025 10:16

Ta ampule je pro jednorázové použítí? Nebo jak se to otvírá... popř. zavírá?

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2273) - 78.230 (?), 5.6.2025 10:23
Ano. Doporučená koncentrace je 0,05-0,075%. Takže jedna ampule na 10-15 litrú postřikové kapaliny, doufám, že počítám správně. Zapomněl jsem ještě připočíst poštovné. To bylo dražší, než ampule.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2273) - 78.230 (?), 5.6.2025 13:31
Postříkáno, dál se uvidí reakce. Na snímcích ta nejvíc zasažená rajčata namočená postřikem mají opravdu nádech nezdravé bronzové barvy. Noo, je to pro mě velké poučení nedělat v domácích podmínkách pokusy.
rajčata
rajčata

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 158.138 (?), 7.6.2025 14:58
No je to šok, to jsem naštěstí ještě nikdy nezažil. Tyhle potvůrky. Hlavní je že se ví, a podle toho se zaridite, jak jste psal. Ještě dodatek, po 9. Dnech po dovolené jsem se byl podívat na zahradě a další šok, ty odaty, co jsem vysel někdy koncem dubna nebo začátkem května, už se nepamatuji přesně, začínají přerůstat všechny vysete v březnu. Hustý.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 208.138 (?), 7.6.2025 21:27

Waltře, je mi líto, že to tak u Tebe dopadlo. Ale ta rajčata nevypadají na smrt. Samozřejmě je to teď otázka účinku a dalšího vývoje. Ale pevně věřím, že to nebude totální katastrofa. Jen poučení o tom, že existují hrozby, o kterých jsme předtím nic nevěděli. A pokud ten Milbeknock zafunguje správně, našel jsi i protiopatření proti jedné z nich. A to je posun dopředu.

Moji roztoči by také mohli vést k závěru, že nic doma pěstovat nebudu. Jenže to bych nesměl být tvrdohlavý. Můj závěr je, že to musím dělat jinak, překonat svůj odpor k postřikům, ale že to zkusím znovu. I s těmi paprikami, protože ty, které jsem včas dal synovi, už mu krásně plodí. Tedy ve skleníku. A ta rajčata, pěstovaná doma přes zimu, už dala i přes své postižení přes 4 kila rajčat. To prostě nemůžu vzdát. Obojí znamená, že jsem neudělal všechno úplně špatně, a to mi dodává odhodlání.

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2273) - 168.103 (?), 8.6.2025 12:39

Měl jsem pocit, že reakce na Milbeknock a ústup škůdce byly okamžité. Ale samozřejmě při namnožení ve sklenících i při důkladném postřiku se nepochybně v záhybech skleníku nebo styčných plochách stonků a opor najdou místa, kam se postřik nedostal a vlnovník mohl přežít, ale na to by měla být účinnost prostředku skoro měsíc. Jiná věc jsou ven přesazené zálistky, které jsem taky ošetřil, ale už za půl dne je opláchl déšť. Kdo chce na googlu získat další informace o škůdci nebo jeho fotky, doporučuji vyhledávat pod latinským názvem Aculops lycopersici nebo pod německým názvem Tomatenrostmilbe.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 208.138 (?), 8.6.2025 22:51

Bude zajímavé pozorovat, jak se to vyvine. Ve skleníku zaručeně jedinci přežijí, ale to jsou trochu jiná čísla a i jiné škody. Venku to opláchl déšť, ale venkovní podmínky nejsou pro toho roztoče úplně ideální, nebude se množit tak rychle jako ve skleníku. Škody nebudou tak hrozné a před delším suchem bude nutné ten postřik opakovat, případně vzít zpátky a tam je postříkat. No a pak je tu přirozená obranyschopnost těch rostlin. Ta není zanedbatelná. Věřím, že to dobře dopadne.

Já vidím nejhorší problém v tom, že skleník nejspíš nepůjde, tak jako moje domácnost, dokonale od těch roztočů vyčistit. A to pak musíme zakalkulovat do způsobu pěstování. Syn ale pod mikroskopem žádné roztoče neviděl, tak možná to u mne vlnovník není.

Sice to nesouvisí, ale je to podobná rána: jak jsem si liboval, že tam u nás španělští plžáci nejsou, Matka Přiroda mne slyšela a hned to "napravila". Zatím to není invaze, ale nebude to dlouho trvat a bude zle. Jsou pravděpodobně už nějak zkřížení, oproti tomu, co si pamatuju z devadesátých let, jsou mnohem tmavší hnědá. Což ale taky nejspíš znamená, že jsou mnohem otužilejší a adaptovaní na naše podmínky. Připojím se tedy k obrovské skupině postižených.angry Jen zázrak by mne mohl ochránit. Takže jsem okamžitě musel změnit postupy. Semínka okurek šla do vyvýšeného záhonu, ten snad nebude problém uhlídat a dýně a cukety v záhonu jsem přikryl kelímky až do vyklíčení. Pak uříznu dno a nasadím je obráceně. Ale není žádná jistota, že to bude stačit. 

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 158.138 (?), 9.6.2025 0:44
Jo, slimáci, přestože sypu pár granulí, byli to málo, za noc mi sežrali 10 z 20. rostlin brambory, ale komplet.musim sypat každý den teď, snad to horší nebude.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz