Rajčata 2025

host - 189.109 (?) 
19.5.2025 12:31

Rajčata jsem dal ven už před 3 týdny, a i přes tu mizérii s počasím nádherně zesílila, stonky 1 cm v průměru a krásné silné listy. I když byla hluboce utopena v zemi, už mají více jak 40 cm a kvetou. A to jsem je musel opakovaně přikrývat netkankou, abych je ochránil před mrazem, který se tu v noci stále objevuje, naposledy v pátek.

Ta potřeba neustále měřit teplotu půdy působí už docela komicky. ;) Ač ji mám zcela jistě nižší, není to to, co by rajčata zabrdilo v růstu.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3162) - 208.138 (?), 19.5.2025 22:58

Dobrá, tak popořádku. Teplota půdy je důležitá pro zakořenění rostlin. Pokud je příliš nízká, nezakoření pořádně a příjem vody i živin není dostatečný. Souhlasíte? Kdykoliv jsem je dal do příliš nízké teploty, živořily. Nezahynuly, ale na dlouho se zasekly. Navíc pokud je půda dostatečně teplá, pod přikrytím vyzařuje teplo a brání poklesu teploty vzduchu pod nulu.

Další faktor jsou teploty vzduchu, které ovlivňují fotosyntézu a tím růst. Denní teploty především, protože ta probíhá za světla. Tedy kombinace teploty půdy a déledobé předpovědi počasí je ten nejrealističtější základ, ze kterého můžeme vycházet. A lepší teplotní podmínky jim zajistit umíme právě tím přikrytím, které také, pokud zvolíme správný materiál, je ochrání před nočními mrazíky. Kalendářní moudrost našich předků je ve změněných klimatických podmínkách nefunkční. Teď je po Zmrzlých a stejně je tu studená vlna.

Udělal jste přesně to, co já. V teplé vlně za dostatečné teploty půdy jsem je vysadil - už 17. dubna - přikryl je (když měly být mrazíky, zdvojil jsem přikrytí, aby nenamrzly). A funguje to. Možná není třeba tu teplotu půdy měřit, pokud ji umíte správně odhadnout, ale já chci mít jistotu. A dál ji měřím jen proto, abych pochopil principy.

No a celý život se řídím zásadou, že raději budu vypadat jako blbec než abych něco podělal. Že výsledek je to nejdůležitější. A stavím to na snaze pochopit principy - především na základě svých zkušeností. Ne, že by se to vždycky dařilo, někdy se rozhoduji jen podle emocí, jako letos, kdy jsem vysel všechno příliš brzo z netrpělivosti. Takže jsem musel vysazovat tak brzo.wink Ale principy mne zachránily. laugh

Je také důležité znát svou lokalitu. U mne třeba loni jablka nezmrzla. A letos jsem, podle měřáku, neměl mráz ani toho 9.5. ráno, kdy kámošovi mnohem níž rajčata namrzla i pod přikrytím.

Milan HP

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4624) - 2.164 (?), 20.5.2025 1:42
Tohle je fotka ze zahraničního fóra. Údajně to je poškození glyfosátem. Nic bližšího tam ale nebylo. Jak k tomu došlo, atd. Tohle dělá malá dávka. Rostlinu nezahubí, ale odnesou to mladé listy. Museli nepatrně potřísnit spodní listy, mohl to udělat i výpar. Podle mě se ve skleníku glyfosát nesmí používat.
Poškození glyfosátem
Poškození glyfosátem

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2189) - 168.103 (?), 21.5.2025 13:50
Dík za všechny reakce a rady. Mám tam hejna smutnic. Právě jsem jich asi polovinu vysál vysavačem, lepovou desku tam mám taky, ale zas moc rychle na ní nejdou, to chce čas. Jakmile sklidím kedlubny, zkusím trochu Signum a uvidím.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2189) - 168.103 (?), 21.5.2025 14:11
Zřejmě si za to mohu sám. První rostlina v skleníku takto napadená byla púvodně řízek odebraný v březnu z rostliny, která byla původně řízek odebraný v říjnu z rostliny vypěstované a vysazené venku v květnu minulého roku. Řízky jsem zimoval v nevytápěné místnosti v bytě a je možné, že byly něčím napadené už v okamžiku odebrání řízku v říjnu. Na podzim a v zimě ale nebylo napadení patrné. Šlo vlastně o pokus, jak dlouho lze množit rajčata řízky z původní plísni odolné rostliny. Jde to zřejmě neomezenou dobu, nebýt možného přenesení nějaké infekce z původní rostliny. Chyba byla. že jsem tu rostlinu dal do skleníku k dalším rostlinám vypěstovaným klasickým způsobem a ještě z ní vzal další řízky a nedal jí do karantény.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3162) - 208.138 (?), 21.5.2025 20:59

Waltře, nemáš si co vyčítat. A řešení se určitě najde. Prostě pokus, který nevyšel úplně podle představ. Já zas musím totálně vynechat pěstování paprik doma (nejspíš na několik let), protože jsem si někde uhnal svilušky a viditelně se jich nedokážu zbavit. Dokonce i tuším kde a kdy. Letos se mi ale nepustily do rajčat, jen do paprik. Naštěstí.

To klonování je proveditelné. Jenže v našich podmínkách by bylo potřeba buď mít zatracenou kliku, aby zálistky zůstaly naprosto zdravé, anebo důkladné a důsledné chemické ošetření po celé období vegetace. S tou klikou se nedá moc počítat a to chemické ošetření nejsme schopni za daných podmínek realizovat. Kdo by stříkal jedy doma?

Vždyť víš, zkoušel jsem to také, ale dopadl jsem ještě mnohem hůř. Ale rozhodně toho nelituju a také si to nevyčítám.

Milan

host - 107.104 (?), 21.5.2025 22:00
Mám podobné pařeniště a technologií pěstování velmi ranných rajčat odkoukanou od p.Vladimíra.Výsev o vánocích, výsadba 25.3.,první sklizeň konec května.Pěstují odrůdy Venus a Aztek, které vyrostou maximálně 40 cm, pařeniště je o 10 cm vyšší.Pařeniště je z betonových prolévaček, částečně zapuštěné v mírném svahu, místy i z boku prosklené, izolační dvojsklo.Na noc dávám na všechno sklo 10 cm tabule polystyrenu, pokud hrozí ranní teplota pod 8 st.V květnu ráno byla 0 st.,v pařeništi + 10 st.,snažím se regulaci větrání přes den vyhřát pařeniště na 30 st, aby teplota přes noc moc nespadla.Začátkem dubna byly dva dny s celodenním mrazem, teplo zajistily 2 hřbitovní svíčky a polystyrenové desky.Rajčata byly skoro 3 dny ve tmě, nic se jim nestalo.Chladná oblast SV Moravy.
AZTEK+VENUS
AZTEK+VENUS
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty