Dobrá, tak popořádku. Teplota půdy je důležitá pro zakořenění rostlin. Pokud je příliš nízká, nezakoření pořádně a příjem vody i živin není dostatečný. Souhlasíte? Kdykoliv jsem je dal do příliš nízké teploty, živořily. Nezahynuly, ale na dlouho se zasekly. Navíc pokud je půda dostatečně teplá, pod přikrytím vyzařuje teplo a brání poklesu teploty vzduchu pod nulu.
Další faktor jsou teploty vzduchu, které ovlivňují fotosyntézu a tím růst. Denní teploty především, protože ta probíhá za světla. Tedy kombinace teploty půdy a déledobé předpovědi počasí je ten nejrealističtější základ, ze kterého můžeme vycházet. A lepší teplotní podmínky jim zajistit umíme právě tím přikrytím, které také, pokud zvolíme správný materiál, je ochrání před nočními mrazíky. Kalendářní moudrost našich předků je ve změněných klimatických podmínkách nefunkční. Teď je po Zmrzlých a stejně je tu studená vlna.
Udělal jste přesně to, co já. V teplé vlně za dostatečné teploty půdy jsem je vysadil - už 17. dubna - přikryl je (když měly být mrazíky, zdvojil jsem přikrytí, aby nenamrzly). A funguje to. Možná není třeba tu teplotu půdy měřit, pokud ji umíte správně odhadnout, ale já chci mít jistotu. A dál ji měřím jen proto, abych pochopil principy.
No a celý život se řídím zásadou, že raději budu vypadat jako blbec než abych něco podělal. Že výsledek je to nejdůležitější. A stavím to na snaze pochopit principy - především na základě svých zkušeností. Ne, že by se to vždycky dařilo, někdy se rozhoduji jen podle emocí, jako letos, kdy jsem vysel všechno příliš brzo z netrpělivosti. Takže jsem musel vysazovat tak brzo.
Ale principy mne zachránily. 
Je také důležité znát svou lokalitu. U mne třeba loni jablka nezmrzla. A letos jsem, podle měřáku, neměl mráz ani toho 9.5. ráno, kdy kámošovi mnohem níž rajčata namrzla i pod přikrytím.
Milan HP