Rajčata 2025

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4653) - 2.164 (?)
3.6.2025 0:02
Vlnovník rajský (Aculops lycopersici) je druh roztoče z čeledi vlnovníkovití (Eriophyidae). Z toho plyne, že Milbeknock působí na roztoče různé, ne jen na svilušky.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2230) - 168.103 (?), 4.6.2025 9:41
Mibeknock budu moci aplikovat až v neděli ráno, když ho dovezou v pátek synovi. Ale musí napřed dorazit, zatím je na cestě někde v Maďarsku. Noo, ony ty rostliny do té doby neuhynou, to je jisté. Ale budu muset vystříkat komplet celé skleníky a doufat, že postřik zasáhne úplně všechno z rostlin shora i zespodu. No a já mám některé rostliny už metr vysoké. Protože vlnovník postupuje odspodu nahoru, tak vršek rostlin se zdá být v pořádku. Ale je to jen zdání, protože při menším množství na listech unikne lehce pozornosti. Teprve když se namnoží a chce se přemístit pomocí proudění vzduchu, najde si vyvýšené místo na konci listu, na řapíku nebo na horních částech plodu a tam se kumuluje ve velkém množství. Tam pak je viditelný. Vedle toho se stonek odspodu začne zabarvovat dohněda s bronzovým nádechem, objeví se zduřeniny a začne se tenčit. Ten vysavač je dobrý nápad, jdu to zkusit.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2230) - 168.103 (?), 4.6.2025 9:52
Ale mám tu mou paní, která mě podrží a tak tuhle novou situaci překonám. Když nejde o život, tak jde o... Včera jsem z 2. skleníku přesadil ven do polostínu všechny sazenice ze zálistků, Rose Cr. mám asi 17, CC 15, Cock C 10, atd. velikost 10-25cm a ty mám jako zálohu. Samozřejmě je pak taky ošetřím, to bude při té velikosti vcelku jednoduché. Vysadit je ale na trvalé stanoviště ještě nemohu, všechno je zaplněné zelím, květákem a kapustou. Ale každý rok zkrátka něco vyjde a něco ne.
vlnovník rajský
vlnovník rajský
vlnovník rajský
vlnovník rajský
zničený list rajčete
zničený list rajčete
napadený plod rajčete
napadený plod rajčete
detail namnoženého škůdce
detail namnoženého škůdce

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3197) - 208.138 (?), 4.6.2025 18:41

Myslíš stonek rostliny? U mne zůstávají stonky nedotčené vlastně celou vegetační dobu.. Což mi naznačuje, že jsem se radoval asi předčasně, tedy že jsem objevil příčinu. Ale roztoči jsou rozhodně nový směr pátrání.

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3197) - 208.138 (?), 4.6.2025 20:22

Ale ty rajčata s tím, soudě z celkového pohledu, válčí statečně. Je vidět, že je MP vybavila jistou odolností. V ohrožení života nejspíš nejsou. Tyhle snímky mne ale hodně zviklaly. Něco podobného se na těch mých nevyskytuje. Dnes jsem sklidil asi 150 gramů z balkónu. Čistá, i lůžko a navzdory bezlistovosti i výborná chuťově. Budu ale pátrat dál.

Milan

P.S. Přesně: když nejde o život (a to ani těm rajčatům), není proč brečet. Už jsem vypozoroval, že pokud vše jde dobře, je to jen dočasně. A taky, že výskyt malérů je sériový. Obvyklý počet je 3 za sebou. Dlouhá doba bez malérů věští něco velkého. Proto jsem rád, když v přijatelných intervalech přicházejí menší průšvihy: to je běžný život.wink

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3197) - 208.138 (?), 2.6.2025 21:34

Waltře, mám za to, že tohle je právě ten můj letitý problém, kterého se nemůžu zbavit. Jinými slovy, mám byt těmi roztoči už dokonale zamořený. Jednu sezónu mi to dokonce postihlo i rajčata venku docela silně, pamatuju, že i několik rostlin uhynulo úplně. To bylo v roce 2019. Od té doby venku ale jen sem tam nějaký ten bronzový list. A uvnitř doma dostávala rajčata stále lepší péči, takže sílila a líp tomu odolávala. Totéž pak na balkónech. U mne ty příznaky nikdy nebyly tak rozvinuté a viditelné jako na Tvých fotkách. Nicméně podobnost není náhodná. Tečkované plody, ale jen trochu, jsem míval až na konci sezóny. Ne, opravdu mne nikdy předtím nenapadlo, že by to mohl být roztoč vlnovník. Nejspíš s ním žiju už od samého začátku pěstování doma. Letos už s tím nic dělat nebudu, ale počkám na Tvoje zkušenosti. Doma to vystříkat nemůžu, to znamená, že je hned na začátku budu muset vzít ven a tam stříknout. A postřiky opakovat. Venku mu podmínky prokazatelně nedovolí se dramaticky přemnožit, takže škody jsou minimální. U svilušek je to podobné.

Teď sháním někoho s mikroskopem, abych se přesvědčil, že je to opravdu vlnovník. A děkuju Kukymu za navedení na stopu. Jsem přesvědčen, že je správná.

Milan

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4653) - 2.164 (?), 2.6.2025 23:55
Milbemektin 0,93 % [EC] h/v Akaricid s požitím a kontaktním účinkem, dodávaný ve formě emulgovatelného koncentrátu. Antibiotikum ze skupiny milbemycinů, sestávající ze směsi přírodních endotoxinů odvozených z půdních mikroorganismů, s insekticidní a akaricidní aktivitou, působící kontaktem a požitím. Má translaminární účinek. Je účinný v hubení eriofyidů, jako jsou: Acaphylla theae, Aceria sheldoni, Aculops pelekassi, Aculus schlechtendali, Calacarus carinatus, Epitrimerus pyri, Phyllocoptruta oleivora atd., tarsonemidů jako Phytonemus pallidus, Polyphagotarsonemus latus atd., tetranychidů jako Panonychus citri, Panonychus ulmi, Tetranychus cinnabarinus, Tetranychus kanzawai, Tetranychus pacificus, Tetranychus turkestani, Tetranychus urticae a dalších roztočů. Z hmyzu, s nímž bojuje, jsou: mšice, Cacopsylla pyri, Bemisia tabaci a další molice, třásněnky, Caloptilia theivora, Spodoptera litura atd. a z háďátek: Bursaphelenchus xylophilus borovice, Meloidogyne incognita atd

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4653) - 2.164 (?), 3.6.2025 0:02
Vlnovník rajský (Aculops lycopersici) je druh roztoče z čeledi vlnovníkovití (Eriophyidae). Z toho plyne, že Milbeknock působí na roztoče různé, ne jen na svilušky.

host - 141.161 (?), 4.6.2025 22:44

Jen se zeptám, Nissorun má registraci do rajčat, v čem je horší než vertimec? Jitka

host - 199.133 (?), 5.6.2025 1:00

Nissorun 10 WP se používá k hubení svilušek,

Na jiné roztoče zřejmě nefunguje, např. na roztočíka jahodníkového určitě nefunguje, to je všeobecně známá věc. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2230) - 78.230 (?), 5.6.2025 10:05
Dnes mi Milbeknock doručili. Cena za 3 balení po 7,5 ml 7,42 €. Díky za dobrý tip od p.KUKYho. Při koncentraci,0,05% by mi tohle množství mělo stačit.
vlnovník rajský
vlnovník rajský
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu8:43
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty