Vladimíre, to jsou zlatá slova. Jak o tom nestříkání, tak o těch Startkách. Správně vyzrálá Startka v srpnu stále zůstává mým měřítkem na čísle 10. I když musím říct, že některé další mnou pěstované odrůdy se jí hodně přibližují: Především letos Tomato Berry a loni to byl Mountain Magic (letos mi vyšel poněkud nevyváženější, tedy kyselejší. Přičítám to ztrátě listů nákazou.). Ovšem v plodnosti na Startku nemají. A nejmíň na 9 dosahuje Strabena pěstovaná ze semínek z koupených rajčat v zimě. Nelinka, která se mi v koupené podobě zdála lepší, mne trochu zklamala: tak 7,5. Ale zase to může být tou ztrátou listů.
Rajčata zavařuji tím nejjednodušším způsobem, který znám: rozkrájím, mírně osolím, nacpu do sklenic a sterilizuji pouze ve vlastní šťávě. Někdy smíchaná s paprikami. Skvělé na vaření a hodí se to do všeho, ale dá se z toho udělat i chutný salát. Anebo to dělím na dvě části: vymačkaná rajčata jdou do protlaku, zbylá většinová šťáva se pak jen sterilizuje. To zkouším letos poprvé, takže nevím, zda a jak dlouho vydrží. Všechno bez přidání čehokoliv kromě trochu soli. Úplně jsem opustil sušení, protože je časově náročné a naložená v oleji mi jen tak moc nechutnají, protože jsou dost tuhá. Asi to neumím udělat jako Italové.
Milan HP