|
Rajčata 2017
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 67.66 (?) 21.9.2017 12:36
Pane Kohútek, pěkná rajčátka, mám 2 dotazy:
1. Co děláte s takovým množstvím rajčat? My jich máme oproti Vám zlomek a letos už nevím co s nimi, Protlak, kečup, lečo, sterilovaná, sušená,...a dorůstají další, nikdo už je nechce.
2. Proč ze všecho nejvíc u rajčat preferuje sladkost? To by mělo smysl, kdyby se z rajčat pálil destilát. A propos - to jste nezkoušel?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 51, 52, 53, 54, 55 >
|
|
|
|
host - 183.176 (?), 20.9.2017 23:31
Takže čo by som napísal. Mal som tu už nejaké príspevky, ale keďže mi to nedovolí znova sa prihlasovať, písavam ako "hosť". Zakladal som aj toto vlákno, medzitým som aj spresňoval moje odrody.
Pestujem v Bratislave, na južne orientovanom miernom svahu v Devíne, kde je viac-menej vinohradnícka, nie príliš úrodná pôda. Záhradku mám len požičanú, a nemám tam nejako extra veľa pestovacej plochy, som však aj za ňu veľmi vďačný. Pestujem takmer výlučne cherry rajčiny, tento rok 31 sort, z toho 3 ríbezľové-divoké, 2 beefsteakové, a jednu šalátovú, ostatné cherry. Zameriavam sa aj na ich atraktívny vzhľad, ale hlavné kritérium je pre mňa ich chuť- respektíve cukornatosť. Po tých asi 7-mych rokoch, čo sa tomu tak vášnivejšie venujem už mám celkom slušný prehľad o kvalitných odrodách, objednávam z celého Sveta, prakticky však už len od UK a USA firiem. Odporúčam hlavne Tomatogrowers (USA), J&L gardens Espaňola (USA), a Seeds of the Distinction (UK), Mr. Fothergills (UK), Thomson & Morgan (UK).
Priesady si pestujem v panelákových podmienkach, čo nie je jednoduché. Vysádzam po 2 rastliny spolu, mám tam 90+ dvojíc. Pestujem výlučne v bio-režime, pod korene som dal tento rok hnoj z poníka, plus ovčí granulovaný hnoj Flovium°, 2x v sezóne som postrekoval na list biohnojivom Darina 4. Všetky úkony, od výsevu, pikýrovania, cez výsadbu, či hnojenie robím podľa harmonogramu "Výsevní dny", čo je rozšírená obdoba lunárneho kalendára, len aj podľa všetkých "našich" planét. Pri pikýrovaní dávam pod korene Symbivit°, teda mykorhízu. Ako ochranu pred plesňami používam k plnej spokojnosti Polyversum°, rajčiny zberám až do mrazov.
Mám tam asi 13+ farieb, a je to -pri všetkej skromnosti- možno najcelistvejšia kolekcia tých najsladších odrôd Sveta, minimálne v Strednej Európe. Jedno "hipsterské" (rozumej: gurmánske) bistro odo mňa kupuje tieto cherrynky za dvojcifernú sumu (v €) za kilo, a nie je to zrovna hneď "prvé číslo", a to majú vlastných pestovateľov rajčín. :)
Veľmi ma to baví, a už som zvyknutý, že každý po ochutnaní prehlási, že lepšie rajčiny ešte nejedol.
Dúfam, že som napísal všetko, čo by mohlo byť zaujímavé, ak máte otázky, kľudne sa pýtajte. Martin Kohútek.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.176 (?), 21.9.2017 11:02
Symbivit° sa mi s Polyversom° "nebije". Najsladšie rajčiny uvádzam zhruba zostupne: Sweet Aperitif, Ambrosia Rose UBX, Ambrosia Orange UBX, Bite Size, Sungold F1, Sun Sugar F1, Suncherry Extra Sweet F1,..Sun Chocola F1, Sun Green F1, Sun Peach F1, Sun Lemon F1,Golden Gem F1, Ambrosia Gold, Ambrosia Pink, Josefina, Sugar Drop, Green Envy F1, Bosque Green Cherry, Green Doctors, Snow White cherry, Rosella, Purple Cherry, Garnet, Copper Currant.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 67.66 (?), 21.9.2017 12:36
Pane Kohútek, pěkná rajčátka, mám 2 dotazy:
1. Co děláte s takovým množstvím rajčat? My jich máme oproti Vám zlomek a letos už nevím co s nimi, Protlak, kečup, lečo, sterilovaná, sušená,...a dorůstají další, nikdo už je nechce.
2. Proč ze všecho nejvíc u rajčat preferuje sladkost? To by mělo smysl, kdyby se z rajčat pálil destilát. A propos - to jste nezkoušel?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.176 (?), 21.9.2017 21:17
Pán Vysloužil, tým, že sú to prakticky všetko cherry, tá úroda nie je zase až taká obrovská, v sezóne som zbieral maximálne tak 4-5 kg za každé 2-3 dni. Sladkosť preferujem skrátka preto, že mne, aj tým, ktorým z nich nosím najviac chutia práve sladké. Človek, ktorý tento "level" sladkosti u rajčín nezažil si ani nevie predstaviť, že môžu byť tak sladké. Samozrejme sú tam aj iné chuťové nuansy, takže je to spolu obvykle ozaj delikátne potešenie. Bežná rajčina z obchodu máva približne 7 °Brix (= 7 %) cukornatosť, výberové cherry, tiež obchodu môže dosiahnuť až takých 9°Brix, a tie moje najsladšie majú 11-12 °Brix, čo je ako číslo pomerne "vlažné", ale takáto rajčina je ozaj ovocne sladká.
Na destilát mám málo materiálu, ale pravdupovediac, ani ma to veľmi neláka. :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.17 (?), 22.9.2017 9:48
Chci se zeptat:
1.Sazenice pěstujete jednolivě v kelímcích nebo po dvou, případně v jiné nádobě? Pokud po dvou sazenicích v jednom kelímku tak mne zajímá velikost kelímku.
2.Jak často zalíváte?
Pro ostatní, semena toho asi nejsladšího Sweet Aperitif jsou dostupná na jednom českém iternetovém obchodě. Myslí, že cena byla 30,- Kč za deset semínek. S poštovným se to prodraží, ale oproti hybridům typu Sungold atd. je výhoda v tom, že se semena nakoupí jednou a při troše pečlivosti si člověk uchová odrůdu i do budoucna na neomezeně dlouhou dobu.
Vladimír
PS.:Nejsem příznivec cherry rajčat (spíš mám rád opačný extrém), ale každý rok nějaké to cherry na zahradě pěstuji, různé odrůdy jen pro poznání a zábavu a také si někdy stoupnu k rostlně a nějakým tím rajčátkem si zpříjemním práci na zahradě.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.17 (?), 24.9.2017 11:08
Pane Martine,
zajímá mne, jestli jste někdy pěstoval rajče Esterina F1. Podle popisů by to mělo být rajče podobné Sungold F1 s tím, že je snad odolné praskání. Sungold F1 mám rád, ale praskání plodů mně strašně vadí. Ptám se proto, že jsem od svého známého v Kanadě dostal nabídku, že mně pár semen pošle. Nejsem rozhodnutý jestli nabídku přijmout, protože sortiment cherry nechci nijak rozšiřovat, ale možná ten Sungold bych nahradil, i když už teď mám za oknem jeho mateční rostlinu, kterou budu v zimě klonovat.
Vladimír
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 51, 52, 53, 54, 55 >
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|