Rajčata 2017
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?) 19.8.2017 12:24
Jenomže von se ten GALANT musí nechat pořádně vyzrát, jinak je fakt kyselej. To jen k té kritice, která je možná neoprávněná, protože je to nová odrůda.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 19.8.2017 14:12
U nás jsou letos rajčatavelmi uspokojivá a prakticky bez chorob, plodnost velká, ale menší plody přes pravidelnou zálivku a přihnojování.
Z odrůd vítězí Mandat, zvláště u dětí ("chci ty válečky!"), který narozdíl od loňska vůbec nepadá! Za ním v závěsu Gardenberry - zvláště první plody byly sladké, nyní ve skleníku trochu mizí chuť a po přezrání stopka zaschne a nejdou často utrhnout bez poškození plodu. Na saláty klasika Start, nebo Harzfeuer (Lidl, Nemecko), který mi přijde o stupínek horší. Z tvrdších a odolnějších proti praskání pak zachovám Parto. Naopak o bifteková velkoplodá rajčata typu Býčí srdce ap. není zájem a navíc je jejich plodnost přes těžké plody menší a chuť k přímému konzumu nic moc.
Co se týká pěstebních postupů neobjevil jsem zde diskutovaný rozdíl mezi opěrou ze dřeva, pozinkované spirály nebo rezavého roxoru. Nejlepší výsledky dosahují rostliny v nádobách u jižní zdi, překonávají volnou půdu i skleník. Venku mají plody lepší chuť než ve skleníku, ale v deštivých letech se jich ani nemusí člověk pod širým nebem dočkat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
sasman - (23) - 250.70 (?), 19.8.2017 21:30
Ohledně opěr: Osobně používám rezavé 2m roxory 10 mm a není s tím problém (občas když dlouho rostliny nevyvážu a přijde bouřka/hodně silný vítr, tak se některé stonky trochu odřou, ale nic vážného).
Pozinkované spirály jsou nejlepší řešení (není třeba vyvazovat), ale je třeba koupit kvalitní výrobky (např. od Burdy), jinak se různě prohýbají a stojí za prd. Kvalitní spirály jsou docela drahé - stojí 3x víc než nový roxor.
Dřevěné tyčky by asi musely být z aspoň trochu vhodného dřeva (možná smrk?...). Líska nebo vrba vydrží jen jednu sezónu, takže je třeba je často měnit a přijde mi to pracné a o ničem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.31 (?), 20.8.2017 16:44
Som kupil v metre kumato, ze si odlozim semena na f2 na buducu sezonu. Doteraz som kumato ani nepestoval ani nikdy nejedol. Chut mi pride dost nevyrazna, chybaju kyseliny, celkom sladke je, ale bez arom. Skusim to s domacim pestovanim, mozno sa podari dosiahnut lepsie chute.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.120 (?), 13.9.2017 4:51
Zdravím ostatní pěstitele a chtěl bych se i já podělit o své zkušenosti s letošní úrodoua pěstováním rajčat.Letos jsme pěstovali(a ještě jdou a ve folníku půjdou klidně do konce října)asi18druhů.Ty klasické odrůdy: Toro, Tornádo,Start F1,Dagmar, Parto,Sláva Porýní, Zlatava,Polní Stupické ranné a Uragán budeme i v dalších sezónách.Zavrhli jsme: žluté Rómus-mdlé tzv. bez chuti a bez zápachu, prakticky to samé, žlutý citrón.Měl kromě nevýrazné chuti ještě dvě nectnosti.Jednak mezi prvními jsem musel odstraňovat napadené listy plísní(nepoužil jsem letos chemii na rajčata)a jednak vyjany rostoucí zruba pod úhlem 45°se pod tíhou zrajících plodu v lepším případěohnuly, v horším rovnou vylomily a pak vysely.Toto jsem částečně zachraňoval ještě dodatečným vyvazováním vyjanů.Dalším žlutým rajčetem, které již nebudeme dále pěstovat je Yelowstone.Chuťově není úplně nejhorší, ale nedá se normálně utrhnout a má strašně zarostlou, tvrdou stopku a protose musí po oddělení stopky zkonzumovat, jinak podléhá během pár dnů zkáze.Tyto bych musel othávat samostatně, stopky nechávat a ukládat i pro převoz jen v jedné vrstvě.Pokud to neudělám tvrdé stopky poškodí ostatní plody-nepraktické.Dalšími raj.,které nebudeme příští rok pěstovat jsou dvě odrůdy bulharských a to: Miljana a Ideál.Jsou sice velké ado domácích výrobků z rajčat rychle přibývají, ale to je asi tak všechno.Navíc Miljana má tu nectnost s příjmem vápníku a dělají se na plodech zespod hnusné černé fleky.Nepomohlo ani přizarytí kusového vápna k rostlinám zhruba v červenci-to už bylo pozdě a ten vuxal jsem ještě nepořizoval.Dále nebudeme pěstoval(a to nevím, jak se přesně jmenuje)rajče zrající až téměr do hněda, tvaru oválného se špičkou.Říkali jsme jim lampy do zesilovače:-):-):-).Chuťově nebylo špatné, ale v řezu je to velmi nevzhledné a na víc hned od vysazení se tomu kroutily listy-měli jsme jen 1ks.Samostatnou kapitolou jsou malinkaté žluté rajčátka od známého-říká jim Olívky.Nevím, jestli je to ofic. název.Jsou velmi chutné, ale to česání je pracné a nekonečné.Letos jich máme 5 a rozšiřovat to rozhodně nebudeme.Ještě bych chtěl podotknout, že po letošní sezóně rozhodně nebudeme pěstovat ve folníku odrůdy Polní stupické ranné a Uragán.Prostě tam nejdou.Některé plody mají ve zralém stavu velikost přerostlé třešně, takže pouze půjdou na záhon ven.Bulharké rajče Home stade zůstalo na příští rok v uzším výběru.Posledním rajčetem, o kterém se chci zmínit jetzv.,,žíhané"-tvarově podobné žlutému Yelowstone.Měli jsme letos asi 3ks a u jednoho byly též ty hnusné černé fleky zespodu plodů.Sazenice byli darované.Rozhodně ho shánět nebudu.Pěstování zdar J a Olí PS.:jo a kromě raj. šťávy na vlákně úroda 2017jsme letos ještě dělali samozřejmě lečo, kečup a protlak.Úroda se dá hodnotit jako velmi pěkná
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 247.246 (?), 15.9.2017 18:35
Dobrý den.Děkuji Všem, kteří sem dávají teoretické a hlavně praktické zkušenosti s pěstováním rajčat.Pan Vladimír a další pěstitelé jsou dobrým příkladem lidí, kteří rádi poradí a pomůžou.Opravdu záleží na každém jakou má chuť, v jaké nadmořské výšce bydlí a na jaké využití rajčata pěstuje. Já rajčata pěstuji pro vlastní potřebu a to Start F1,Bejbino F1,Tastier F1,Sweet Apertif F1 na papání a další jako Adine Cornue na pečení, protlak, a také na papání s olivovým olejem a bylinkami.Adine Cornue je papriková rajče, které mě chutná, ale je asi trošku pozdnější.Prosím o radu -jaké máte zkušenosti s rajčetem Adine Cornue, a nevíte o rajčeti stejných chuťových vlastností pro České podmínky tj. rannost.Děkuji všem za odpověd přeji hezký den. S pozdravem lada.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.176 (?), 20.9.2017 0:00
Tak, posielam pre oko paletu mojich cherry, všetky sú zrelé, aj tie zelené, to sú také sorty. Pestujem takmer výlučne cherry, vyberám si hlavne čo najsladšie odrody zo Sveta.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.17 (?), 20.9.2017 6:52
A napsat k tomu ještě něco by nešlo? Rád bych si to přečetl.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|