Nevím, zda to přímo patřilo mně, protože Hamíka jsem nikdy nepěstoval, ale naprosto s vámi souhlasím: dávat papriky po dvou už jen logicky nedává smysl. Prostě proč dělit to, co je k dispozici, dvěma? Takže jsem to udělal jen jednou u darovaných chillíček. Při přesazování už nešly oddělit bez poškození. Výsledek: ta separátní dala přinejmenším 80% úrody těch dvou. Asi se ozvou protesty z řad tradicionalistů, ale na ně já nedám.
Myslím, že na Hamíka 40 x 40 cm rozpal je dostatečný, protože to není nijak bujně rostoucí odrůda. Tedy při odpovídajícím hnojení.
Suchá hniloba je především otázka vysokých teplot půdy, kdy kořeny přestávají být schopné přijímat vápník. Nevím, zda ji lze úplně eliminovat (nikdy se mi to nepovedlo), ale rozhodně ji lze podstatně zmírnit. Ta opatření jsou: zajistit dostatek vápníku v půdě, zakrýt půdu či kontejner proti přímému dopadu slunečního záření, větrat skleník tak, aby v něm teploty vzduchu nepřesáhly 35°C a pravidelná dopolední zálivka před nejteplejším obdobím dne. To půdu také ochladí. V kriticky horkém počasí pak preventivně aplikovat postřik ledkem vápenatým (0,5%) či Wuxalem Calcium podle návodu na list - tedy spíš před příchodem horké vlny. Nedávno jsme to řešili se skleníkářem Walterem. Loni jsem měl papriky jen na balkóně v 12l kontejnerech. Zastínil jsem květináče včas, ale nebylo to dostatečné, protože jsem nedodržoval tu zálivku. Teploty na balkóně dosahovaly až 40°C. A naopak nejmenší výskyt SH jsem měl, když jsem pěstoval papriky na volném prostoru na zahradě jen ohrazené netkankou do výše 1,2 metru. V nadmořské výšce 570 mnm. Tam se téměř nevyskytla. Ty teploty tam nevylezly výš než na 32°C.
Milan HP