Jak se vyrábí osivo F1?



Stránky: 1,  2   
host - 6.16 (?) 
2.3.2010 12:39, zobrazeno: 23930x

Běžně kupuji osivo označené F1, nebo jako hybridní. Ještě jsem se ale nezajímal, co to vlastně je. Mohu to brát tak, že se ve sterilních podmínkách k opylení použije pouze pyl určité odrůdy? Nebo je tam použita ještě nějaká alchymie? Pepík

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 2.3.2010 13:08

Kříží se mezi sebou dvě rozdílné čisté linie. Např. bílý čistokrevný kohout x červená čistokrevná slepice. Čisté linie se dosáhnou udržovací plemenitbou, např. inbredním křížením. Je to věda. Proto to stojí dost peněz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 176.18 (?), 2.3.2010 13:56

Při křížení se použije určitá samčí  (B) a určitá samičí (A) odrůda. Vznikne hybridní semeno, ze kterého vyrostou rostliny požadovaných vlastností (více plodů, odolnost, velikost květů ap.) - generace F1. Pokud se ale semeno z hybridních rostlin použije k výsevu dál, vlastnosti v další (F2) generaci se opět rozloží na rostliny typu A, B, F1 a další typy (rodičů A i B) a křížením vyšlechtěné vlastnosti se tak udrží jen u několika málo jedinců.

Takže osivo F1 je proto tak drahé, že vzniká jen a jen v jedné generaci křížením vždy znovu.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 2.3.2010 14:28

Řekl bych, že je to tak, jak píše p. Lída. Vlastnosti F1 (první filiální generace) nelze dál zachovat výsevem jejich semen (v F2 se zpětně vyštěpí v určitém procentu rodiče, u polygenních dědičností vzniknou nové hybridy). Je ovšem otázkou, nakolik jsou F jedničky kvalitnější a nakolik jde o marketingový tah. Semena si totiž musíte koupit znovu, nestačí Vám ponechat si je z loňských plodů. To je výhodné - zejména pro producenty a prodejce semen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 176.18 (?), 2.3.2010 14:38

F1 používám u rajčat, paprik a okurek, jinak pouze u některých novinek kytek, když chci něco jiného, než obvykle - pro zpestření. Posledně jsem tak zkoušela gazánie Rose Stripe, letos mám chuť zkusit cínie Zahara (pokud seženu semínka). U té plodové zeleniny bych řekla, že se to vyplatí. Většinou víc plodí a je odolnější proti chorobám. Zdraví Lída.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 73.130 (?), 2.3.2010 14:48

Chtěl bych se zeptat : hybridní odrůda = F1 nebo je tam jiný vztah? Jinak zatím nemám pocit, že ty nehybridy by se u mě chovaly nějak hůře a věřil bych, že toho marketingu tam není úplně málo. A ještě bych si chtěl ověřit - pokud na sáčku není uvedeno ani hybridní ani F1, mohu semínka získaná z plodů v dalším roce používat k výsevu. Je to tak? Dále mi například připadá téměř nemožné sehnat nehybridní salátové okurky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 180.2 (?), 2.3.2010 15:15

No a hlavně je to prokazatelné u velkopěstitelů. Když budu mít doma pár rostlin hybridů, stejně nemohu nijak prokázat jejich výkonost, když to nemám s čím srovnávat a taky k tomu není žáný důvod. Když ale budu pěstovat na několika hekarech, tam je to o něčem jiném, ale to Vy pane doktore víte jistě velmi dobře. Pokud si vzpomínám, tak F2 byl nějaký hybridní meloun tuším Lajko, který byl údajně lepší než ta generace F1. Zdravím Vás. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 2.3.2010 16:53

Výroba hybridbních odrůd označovaných F1 je skutečně složitá záležitost a u různých druhů se používají odlišné mechanismy. V principu jde o to v první řadě vyrobit linie,  které jsou homozygotní (oba geny v páru jsou stejné). Dalším problémem je křížení těchto linií, protože např. rajčata jsou samosprašná naproti tomu třeba mrkev nebo cibule cizosprašné. U rajčat paprik se proto mateřská linie kastruje (likvidují se tyčinky) nebo se používají linie, které jsou pylově sterilní. Na blizny těchto mateřských linií je potom potřeba uměle (ručně) nanést pyl otcovských linií. Nelze použít hmyz, pro který jsou pylově sterilní květy neatraktivní.
U cizosprašných druhů je mateřská linie hybridů pylově sterilní, pyl nanášejí včely nebo jiný hmyz.
U okurek má mateřská linie jen samičí typ květů, včely přenášejí pyl z otcovských linií, teré mohou mít oba typa květů. Na semeno se vždy sklízí jen mateřeká linie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 165.135 (?), 16.3.2010 21:56

Přesně tak, ale po kastraci odstranění tyčinek musíte tyto květy izolovat např.mikrotenový sáček ap.a opylení se dělá ručně štetečkem.Zkuste experimentovat a vytvořit si vlastní rostlinky.Dělá se to hlavně proto, aby se získala nějaká dobrá vlastnost např.oddolnost proti chorobám, mrazu,výnosnost ap.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 217.133 (?), 16.3.2010 23:04

suhlasim,  ze je to markentingovy tah. Vlastnost, ze si nemozete dopestovat vlastne osivo zo zaobstaraneho osiva je velmi dobra vlastnost pre produkt, ktory predavate. Je to ako cd, dvd, ktore sa neda kopirovat. Ci F1 je vynimocne oproti svojim rodicom... ak aj nie je, reklama spravi svoje. Vynimocne hlavne pre vyrobcu... ktoremu sa vyplati vyrabat viac a hlavne reprodukcia osiva nie je vobec jednoducha zalezitost. Ono firmy navymyslaju vsetko mozne, aby zdovodnili zakaznikom ze to je ten produkt co potrebuju. Ja by som sa necudoval, keby evolucne ine ako f1 vymizli postupne z trhu. Z jednoducheho dovodu: F1 su dobry biznis a firmy co budu robit ine ako f1 sa neuzivia, skrachuju alebo prejdu na nereprodukovatelne sorty f1. Inak by bolo velmi zaujimave studovat kvalitu potomkov F1, a nie len tych prvych. Zrejme taketo studie uz existuju. Este je tu jedna moznost, mnozit f1 vegetativne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika