Nepsal bych sem reakci, kdybych to neměl vyzkoušené, a to i na velmi spokojených pijácích.
Tedy: už dlouho vyrábím bylinný likér macerací různých bylin a koření ve kvalitním čistém 96% EtOH. Po 24 hod. macerace zfiltruji, naředím vodou z vodovodu, osladím řepným cukrem, pak přidám trochu netučného mléka, po cca 12 hod. zfiltruji přes vatu. A je to. Velmi dobře pitelné je to hned, ale po nějakých 2 měsících to zezlátne, rozvoní se to, zaokrouhlí a když ještě zfiltruji přes vatu, která zachytí poslední částečky (malinké množství) kalu, nemá to chybu.
V tomto případě zřejmě nejde ani tak o všechny možné rostlinné látky, jako o to, že to každému dělá dobře na jazyku i v břiše.Z jistého pohledu je podle mne otázkou, které látky, přešlé do macerátu jsou skutečně člověku prospěšné a které třeba i škodlivé. Asi nikdo tak podrobnou analýzu nedělal. Ostatně i ta sraženina, kterou uvedeným postupem odstaňuji, se skládá nejen z některých bylinných složek, ale i z nečistot v cukru a solí z vody.