Zakalení macerátu



host - 13.194 (?)
22.2.2018 9:55

Nepsal bych sem reakci, kdybych to neměl vyzkoušené, a to i na velmi spokojených pijácích.

Tedy: už dlouho vyrábím bylinný likér macerací různých bylin a koření ve kvalitním čistém 96% EtOH. Po 24 hod. macerace zfiltruji, naředím vodou z vodovodu, osladím řepným cukrem, pak přidám trochu netučného mléka, po cca 12 hod. zfiltruji přes vatu. A je to. Velmi dobře pitelné je to hned, ale po nějakých 2 měsících to zezlátne, rozvoní se to, zaokrouhlí a když ještě zfiltruji přes vatu, která zachytí poslední částečky (malinké množství) kalu, nemá to chybu.

V tomto případě zřejmě nejde ani tak o všechny možné rostlinné látky, jako o to, že to každému dělá dobře na jazyku i v břiše.Z jistého pohledu je podle mne otázkou, které látky, přešlé do macerátu jsou skutečně člověku prospěšné a které třeba i škodlivé. Asi nikdo tak podrobnou analýzu nedělal. Ostatně i ta sraženina, kterou uvedeným postupem odstaňuji, se skládá nejen z některých bylinných složek, ale i z nečistot v cukru a solí z vody.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 248.150 (?), 27.12.2017 13:16

ještě jednou děkuji, mám tady další střípek na další ročník.. :-))

Jak to čtu, tak asi podstatná chyba vznikla při slazení,  ředím cukr * voda, začnu likérnickým sirupem, nepřevařoval jsem.

tinktury na mazání občas zkouším, ty neředím a nesladím, tak tam problém není.. :-)

děkuji za každý námět poznámku

karel

                     
host - 193.236 (?), 14.1.2018 6:27

Pálím již 22 let oficiálně a pokud se jedná o zákal, tak většinou je na vině nekvalitní kvas a z něj vypálený alkohol. Dalším problémem a to myslím tím největší, je voda.Používejte zásadně vodu jako např.kojenecká, Akvila a pod. bez bublinek.  Dále je zde cukr.Nepožívejte klasický, ale třinový, ve kterém nejsou přidané látky proti tvrdnutí, zejména vápno. To je ten problém. Pokus se Vám to stejně zakalí, použite ohřátí směsi asi na 40 stupňů a po schladnutí stáhněte, na spodku zbyl kal.

   
host - 13.194 (?), 22.2.2018 9:55

Nepsal bych sem reakci, kdybych to neměl vyzkoušené, a to i na velmi spokojených pijácích.

Tedy: už dlouho vyrábím bylinný likér macerací různých bylin a koření ve kvalitním čistém 96% EtOH. Po 24 hod. macerace zfiltruji, naředím vodou z vodovodu, osladím řepným cukrem, pak přidám trochu netučného mléka, po cca 12 hod. zfiltruji přes vatu. A je to. Velmi dobře pitelné je to hned, ale po nějakých 2 měsících to zezlátne, rozvoní se to, zaokrouhlí a když ještě zfiltruji přes vatu, která zachytí poslední částečky (malinké množství) kalu, nemá to chybu.

V tomto případě zřejmě nejde ani tak o všechny možné rostlinné látky, jako o to, že to každému dělá dobře na jazyku i v břiše.Z jistého pohledu je podle mne otázkou, které látky, přešlé do macerátu jsou skutečně člověku prospěšné a které třeba i škodlivé. Asi nikdo tak podrobnou analýzu nedělal. Ostatně i ta sraženina, kterou uvedeným postupem odstaňuji, se skládá nejen z některých bylinných složek, ale i z nečistot v cukru a solí z vody.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika