|
Zakalená slivovice
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
xxxyyy - (7) - 233.144 (?), 5.1.2010 18:46
Já si myslím, že nějaká meď by tam být měla, váže na sebe síru.A nemůže to být že se mi to zakalí, že při přepalování plním kotel ze3/4jestli ho nedávám moc plný?Ale je mi divný, že tak 13l vyteče krásně čistý a pak se to začne kalit! A nebo může na to mít vliv přestupník nebo výška klobouku?A co myslíte mohlo by pomoci kdybych dovnitř kolony v prostoru klobouku zabudoval něco jako je katalyzátor vyplněný střípky skla nebo skleněných korálků a kosky mědi aby cestou do přestupníku páry přes to procházeli.Myslíte že by se to mohlo vyčistit???
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 28.11.2010 15:36
To je bohužel omyl, že měď nepomáhá a velká přednost měděných aparatur. V ovocných máčích hlavně z peckovic, se vyskytuje ethylkarbamat NH2COOC2H5, který je podezřelý z kancerogenity. Jeho množství, které by se mohlo do destilátu dostat je různé, nicméně dnešními analytickými metodami snadno dokazatelné. Kovová měď tvoří s touto sloučeninou nerozpustný produkt a takto jej z destilátu odstraňuje. Proto je výskyt kovové mědi v destilačních aparaturách důležitý a nesmí se podceňovat, to víte EU. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.223 (?), 29.1.2011 14:41
Není to pravda, přitomnost mědi je při destilaci pálenek velice důležitá z jiných důvodů. Nejedná se o otázku zakalení produktu. Na měď se váže ethylurethan, který se uvolňuje při destilaci kvasu a přecházel by jinak do destilátu. Tato sloučenina je kancerogen, jehož přítomnost v alkoholickém nápoji je ze zdravotních důvodů nežádoucí. Právě proto i u kolonových pálenic, které jsou celé vyrobeny z nerezu, je do cesty par vložen "katalyzátor". Je to uzavřený blok, ve kterém je složen zvlněný měděný plech o velkém povrchu. Jeho úkolem je na sebe vázat tuto rakovinotvornou látku. Takže závěrem lze konstatovat, že destiláty, které při výrobě nepřišly do styku s mědí, mohou sice dobře vypadat a chutnat, budou však pro citlivé jedince nebezpečné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.5 (?), 26.1.2010 7:14
Ano teplota chladiče má vliv a zásadní, chemicky to vysvětlit neumím, ale skuste držet teplotu třeba na 10 st a nebude se vám kalit ani při dokapu 20 %, jako k pití už to jasně není, proto píšu SKUSTE
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
|
|
|