Turbo kvasnice



Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?)
29.10.2018 19:22

Kvasinky alkohol nevytvářejí,...

A kto teda? Ak nebudú mať turbokvasinky čo skvasovať, tak nevytvoria viac alkoholu ani keď budú hyper, super, megaturbo. To je jednoducho tak. Či však dokážu rýchlejšie premeniť určité množstvo cukrov na alkohol v porovnaní s neturbo kvasinkami je už druhá vec.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 27.9.2018 9:51

Dvojnásobná bude možno vtedy, ak sa kvasinky použijú do kvasov s vysokým obsahom cukru (32° NM), kde je možné získať 18 % alkoholu.

To mi tedy nesedí. Pokud necháte zkvasit šťávu s vysokou cukernatostí - řekněme oněch 32 st.NM, vznikne Vám produkt s 14 - 15% alkoholu. Taková vína se vyrábějí i spontánním kvašením. Jestliže tzv. turbokvasinky dokáží vyrobit až 18%, není to dvojnásobek, nýbrž o jednu pětinu víc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 27.9.2018 11:36

Vychádzal som z toho, že skvasením 17 g cukru vznikne 1 obj. % alkoholu. 32° NM je 320 g cukru v litri muštu/kvasu. Čiže 320/17= 18,8 %. Bežne dostupné kvasinky, napr. vínne, dokážu prekvášať aj do 15%, to je pravda. Potravinárske, ak sa myslí droždie, to pravdepodobne nedokážu, preto som písal, že je to relatívne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.249 (?), 19.5.2019 10:05

Bukvice, turbo kvasnice Cobra18 je na 21litrů vody s 8kg cukru! Po vykvašení to dává 18-20% bragy! STAČÍ?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 178.216 (?), 13.10.2018 22:45

skusal som - ono to funguje ak dodrzis navod (hlavne teplotu strazit). je to rychle alkoholu plna P len maly problem - ta pachut sa neda oddestilovat. tak som sa po pol roku na to vykslala lebo sa to tazko pilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 133.100 (?), 28.10.2018 20:07

Zřejmě tu jde o malý omyl. Kvasinky alkohol nevytvářejí, jenom přeměňují zkvasitelné složky kvasu na alkohol. Vyjdeme-li z předpokladu, že v kvasu je dostatek zkvasitelných složek, pak kvašením je přepracováno tolik těchto složek na alkohol, kolik alkoholu kvasinky snesou. Turbokvasinky by tedy mohly přepracovat více zkvasitelných složek a nechat jich méně v kvasu. Co se týká teploty, pak závisí rovněž na kmenu kvasinek. U takového pekařského droždí, které snese nějakých 8% obj. alkoholu, lze dosáhnout prokvašení při nějakých 25 - 28 stupních C třeba za týden, při výtěžnosti rund 8% alkoholu. No a turbokvasinky dokáží zřejmě kvasit při nízkých teplotách, třeba, co já vím, 15stupňů C

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 29.10.2018 19:22

Kvasinky alkohol nevytvářejí,...

A kto teda? Ak nebudú mať turbokvasinky čo skvasovať, tak nevytvoria viac alkoholu ani keď budú hyper, super, megaturbo. To je jednoducho tak. Či však dokážu rýchlejšie premeniť určité množstvo cukrov na alkohol v porovnaní s neturbo kvasinkami je už druhá vec.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 133.100 (?), 31.10.2018 15:58

To jsme si nerozuměli. Kvasinky přemění jen tolik cukru na alkohol, kolik toho alkoholu snesou. Když snesou jen 8% obj., tak při něm uhynou a zbytek cukru nepřemění. Proto obsah alkoholu nezávisí na obsahu cukru, ale toleranci kvasinek. Proto nemůžeme hovořit o turbokvasinkách jako o "výnosnějších". Tak zněl původní názor, na který jsem reagoval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 31.10.2018 18:00

Když snesou jen 8% obj., tak při něm uhynou a zbytek cukru nepřemění...

To je právě mýtus, který odporuje veškeré empirii při výrobě domácích vín.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 31.10.2018 18:09

Kvasinky přemění jen tolik cukru na alkohol, kolik toho alkoholu snesou.

To je samozrejme pravda, no v drvivej väčšine prípadov nastane skôr situácia, že nebudú mať čo skvasovať. Čiže limitujúcim faktorom bude skôr množstvo cukru.

Proto obsah alkoholu nezávisí na obsahu cukru, ale toleranci kvasinek.

Čiastočne áno. Presnejšie povedané, závisí od toho, čo nastane skôr. Či skôr nebudú mať čo skvasovať (nedostatok cukrov) alebo vytvoria také množstvo alkoholu, ktoré bude pre ne inhibujúce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 29.10.2018 22:22

U takového pekařského droždí, které snese nějakých 8% obj. alkoholu

Soudím, že jde o mýtus, který šíří prodejci tzv. turbokvasinek. V dobách, kdy suché kvasinky Vínka byly podpultové zboží, bylo droždí často jedinými kvasinkami na trhu. Jako studenti jsme pomocí nich vyráběli ovocná vína, a to i ze surovin, které nemohly být osídleny divokými kmeny, např. z vařených bezinek, z višní a rybízu odšťavněných parním hrncem z NDR, aj.. Kolik alkoholu ta vína měla, to přesně nevím - nebylo čím změřit,  ale rozhodně víc než 8%.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika