Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slivovice vs. calvados

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.176.186 (?)
30.6.2007 21:42, počet návštěv: 342936
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Zajímalo by mě, jestli někdo pil pravý francouzský calvados, třeba i nějaký skutečně lepší a může to porovnat s dobrou slivovicí. Je jasné, že chutě jsou individuální, ale jde přece jen o názor.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Slivovice vs. calvados


Chemický Alí (1184)
30.6.2007 22:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ach ano :-)), pil a piji, oba typy destilátu ale nejde dost dobře porovnat - slivovice se po destilaci uchovává ve skle, jde tedy o typický destilát, který se vyvíjí jenom málo.

Calvados je "jablkovice" , která ovšem zraje v dřevěných sudech..Někdy se používají sudy , kde roky před tím zrálo portské- z čirého "ostrého" destilátu tady vyzraje medově aź jantarově zbarvená tekutina, která se, je-li calvados špičkový vyrovná nejlepším koňakům. Nemyslím tím nějaké ušmudlané komerční koňaky MArtel, Courvoasier, Hennesy, ale špičku od malovýrobců jako je třeba Godet.

Nicméně, pokud nemáte přítele someliéra, nebo nechcete zbytečně utrácet, může vám poněkud (za rozumné peníze) přiblížit některé španělské vinné destiláty (nikoliv koňaky - tak se smí nazývat jenom vínovice z oblasti Cognac)
pak zakupte brandy španělské  "Tres Tores", nebo  "Marques de Missa" Je to extrémně aromatické pití, které je plné vůní, cítíte med, jemně květiny, jablka, čokoládu, koření... A  přes 40% obsah alkoholu ani něštípne...

Ale jak říkám, slivovici nelze srovnávat se zrajícím Calvadosem, a to prostě proto, že se jedná o zcela odlišné kvality. Je to stejné jako se ptát, jestli je lepší vozidlo traktor JonDeere, nebo SUV Audi Q7

Připojit reakci
      

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.130.2 (?)
9.11.2007 11:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, měl bych takový skromný dotaz. Nezkoušel někdo přidat po vypálení do láhve se slivovicí nějakou přísadu, např. mátu, papričku, nebo něco takového. Chtěl bych to zkusit. Může někdo poradit.

Děkuji. Buďte fit. Radek

Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17002) - xxx.xxx.85.27 (?)
9.11.2007 11:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mátu jsem dával, chtěje vyrobit tehdy populární zelenou. Bez přislazení to chutnalo jinak, ale špatná nebyla. Akorát časem trochu změnila barvu na nepěkně hnědozelenou. Ze smradlavé slivovice to ale dobrý nápoj neudělá.
Připojit reakci
            

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.167.48 (?)
26.3.2009 8:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bylinky v destilátech jsou tak pro staré báby kořenářky.Pokud chcete vyzkoušet něco extra, tak dejte do destilátu kvalitní konopí tak aspoň dvě pořádné paličky trávy a po 2 měsících macerování, získáte vychechtaný zázrak.Trpělivost je důležitá a násosky u kterých litr nevydrží ani do zítřejšího rána mají smůlu.Na destilátu nezáleží a pokud s ním nechodíte na soutěže tak je jedno jesti konopí dáte do jablek, nebo hrušek.Tak dobrou trpělivost a zábavu.Pa

Připojit reakci
               

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.158.102 (?)
4.4.2017 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Na toto by som sa rád spýtal: " aspoň dvě pořádné paličky trávy" Čo tým myslel zadávateľ? Koľko šišiek? Akože len 2 šišky?
Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.218.237 (?)
26.4.2009 15:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený pane,

kdyby někdo zkoušel něco přidávát do slivovice navýše pravé moravské, ať mu ruce upadnou.Když už mu nechutná slivovice nechť pije vodu a do té si může dát cokoliv.

Čtenář z Moravského Slovácka.

Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.183.242 (?)
17.12.2009 23:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrá je medunka s trochou medu do hotového destilátu, jinak samozřejmě nejlepší je bez přísad. Elena

Připojit reakci
   

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.175.250 (?)
1.7.2007 9:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podle mého názoru je destilát z jablek, tak jak jej děláme dosti „drsné pití“ a jak bylo uvedeno má pramálo společného se skutečným calvadosem a se slivovicí se nedá porovnávat. Faktem je, že dlouhodobým skladováním byť i ve skle trochu mění senzorické vlastnosti k lepšímu co se až tak neděje u slivovice. Korunu k horším senzorickým vlastnostem destilátu z jablek dá přidání cukru do kvasu.  

Připojit reakci
      

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17002)
1.7.2007 13:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Souhlasím beze zbytku s oběma příspěvky. Jablkovice odpovídající naší slivovici je pouze surovinou pro výrobu Calvadosu, který při procesu zrání ztratí hodně % alkoholu a naopak získá řadu zajímavých chutí a vůní.
   České pálence z jablečného kvasu se říká lidově taky kalvádos, ale je to skoro totéž, jako kdybychom vypálili rozvařený kukuřičný šrot a nazvali to bourbonem.
   Na druhé straně si myslím, že horší kvalita jabkovice oproti slivovici je způsobena špatnou technologií přípravy kvasu. Zatímco na slivovicovém mači, sbíráme-li zralé sladké plody, v podstatě nelze nic pokazit a výsledek bude dobrý, u jablek tomu tak zdaleka není. Osobně vyrábím ob rok oba druhy destilátu, pro vlastní potřebu sáhnu raději k jablkovici. Při její výrobě ovšem dodržuji přísná pravidla.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191276
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926377
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193781
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019504
Parciální fermentace518.3.2019781
Ananasový kvas214.3.2019404
Kvas z mirabelek2011.3.201912173
Kvasenie a palenie manga710.3.2019809
Dřinka - použití229.3.201929083
Destilace - základní dotazy497.3.201913319
Test na metanol8025.2.201985614
3D pálení2323.2.20193425
Turbo kvasnice3423.2.20196207
Palenka z datli?623.2.20195336
Koupě automatické pálenice 11021.2.201934056
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914813
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191371
Odpeckovač317.2.2019601
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191895
Kvas přes zimu1012.2.20192084
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918713
Kvasná zátka1611.2.201911245
Pálenka z melasy207.2.20192557
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019937
Škrábavost pálenky464.2.201957539
Aroma slivovice352.2.20198784
Destilát z piva a vína121.2.201912836
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103137
Ředění slivovice629.1.20195668
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198721
Cukr626.1.20191541
Umístění palírny3918.1.20195714
Chut po siře318.1.2019707
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192396
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191222
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019622
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918613
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191178
Síření sudů25.1.2019621
Pálenka z dýně584.1.201951406
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů