Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Souhlasím beze zbytku s oběma příspěvky. Jablkovice odpovídající naší slivovici je pouze surovinou pro výrobu Calvadosu, který při procesu zrání ztratí hodně % alkoholu a naopak získá řadu zajímavých chutí a vůní.
České pálence z jablečného kvasu se říká lidově taky kalvádos, ale je to skoro totéž, jako kdybychom vypálili rozvařený kukuřičný šrot a nazvali to bourbonem.
Na druhé straně si myslím, že horší kvalita jabkovice oproti slivovici je způsobena špatnou technologií přípravy kvasu. Zatímco na slivovicovém mači, sbíráme-li zralé sladké plody, v podstatě nelze nic pokazit a výsledek bude dobrý, u jablek tomu tak zdaleka není. Osobně vyrábím ob rok oba druhy destilátu, pro vlastní potřebu sáhnu raději k jablkovici. Při její výrobě ovšem dodržuji přísná pravidla.