Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Škrábavost pálenky

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5   

Škrábavost pálenky


jarekond (4) - xxx.xxx.240.181 (?)
30.4.2012 21:23, počet návštěv: 65195
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ať hledám jak hledám nemůžu najít vysvětlení proč mám po vypálení škrábavou až štiplavou pálenku (není to pravidlo) ale je to tak půl na půl.

Samozřejmě konkrétně švestky umývám a přebírám částečně pomačkám na 100 l dávám 1 až 2 kg cukru závěrečnou cukernatost mívám tak 3 až 4.Ale většinou jak spadne koláč pod hladinu tak pálím pálenice je měděná dvojplášťová nikdy nepřipaluje.

Prosím o radu co je hlavní příčínou škrábavosti. Moc děkuji za pomoc.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Škrábavost pálenky


Rony (1072) - xxx.xxx.249.198 (?)
30.4.2012 23:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mandlovou příchuť nebo pocit "škrábavosti" v krku dává např. Durancie a to proto, že při prvním pálení ve velkém kotli se rozpadnou nebo prasknou pecky a vyluhují se jadrá. Někdo ale takovu slivovici oblibuje.

Připojit reakci
      

Škrábavost pálenky


jarekond (4) - xxx.xxx.240.181 (?)
1.5.2012 8:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to z obyčejných švestek v jeden rok sbíraných a jedna várka je jemná a druhá štiplavá a nejenom v krku ale i na jazyku .Slivovice je sldká nemá zápach ani ocas jenom je štiplavá dá se nějak štiplavost odstranit např.nějakým filtrováním?

Připojit reakci
         

Škrábavost pálenky


host - xxx.xxx.220.205 (?)
1.5.2012 8:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Příčinou ostrosti či škrábavosti destilátů je jistě víc. Určitě mezi ně patří přídavek cukru do kvasu. V případě švestek nebo jablek je to úplně zbytečné, protože tyto kvasy jsou stabilní, takže nepodléhají snadnému zoctovatění. 1 -  2% přídavek cukru má smysl pouze do nestabilních kvasů, především třešní, višní meruněk a mirabelek, protože významně prodlužuje dobu zpracovatelnosti.  Dále také hodně záleží na vyzrálosti švestek. Rozhodně se nesmí trhat, nanejvýš oklepávat. Nápadně ostré destiláty se během 2 - 3 let sami "zakulacují", ale kdo má tak dlouho čekat? Destilát se dá zjemnit několika způsoby. Zkuste přídavek cukru, řekněme rovnou polévkovou lžici rozpustit v minimálním množství vody do 10 litrů slivovice. Někdy také pomáhá zmražování v mrazáku přes noc. Druhý den se láhev vyndá a po zvýšení teploty na pokojovou zdegustovat. Cyklus zmražování je možné opakovat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Škrábavost pálenky


jarekond (4) - xxx.xxx.240.181 (?)
1.5.2012 9:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc děkuji za radu vyzkouším a dám vědět.

Připojit reakci
               

Škrábavost pálenky


host - xxx.xxx.225.76 (?)
3.5.2012 1:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čim staršia tým hladšia. Nštoplovať len prikryť handričkou môj dedáčko na Myjave to tak robil.

Připojit reakci
                  

Škrábavost pálenky


host - xxx.xxx.157.7 (?)
4.5.2012 15:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Trnky sbírat zralé, bez stopek a čisté -nesmí být od blata. Jakmile se začne koláč v bečce potápět, tak neváhat a vyhodit ho ven. Při pálení zavčas skončit, aby se do slivovice nedostaly sajrajty, které se odpařují při vyšších teplotách. V knize se píše končit při teplotě 91 stupňů C.

Připojit reakci
               

Škrábavost pálenky


jarekond (4) - xxx.xxx.240.181 (?)
6.5.2012 13:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak tedy vyzkoušel jsem přicukrování pálenky, namražování a taky zahřívání na 50 stupňů. Jediné co mělo efekt na snížení pálivosti bylo ohřívání ale na úkor vůně je lsabší aroma. Tak asi nechám větrat v demionu bez probublávání a snad se zjemní sama.Všem díky za reakce.smileycheeky

Připojit reakci
                  

Škrábavost pálenky


host - xxx.xxx.103.78 (?)
10.11.2015 10:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po 3 letech bych tento příspěvek doplnil vlastní zkušeností. Mám jabkovici, která mnoha lidem chutná, ale pro mě je málo jemná. Moje představa je prostě hladší chuť. Tak jsem včera udělal pokus. Půl litru jabkovice, která mě škrábala v krku (ale jiným nevadí)  jsem nalil do vypláchnuté nerezové varné konvice, vložil teploměr a zapnul konvici. Při zahřívání hlídat teplotu a regulovat hodně opatrně, aby se páry nevzňaly! Při teplotě okolo 70°C se u dna objevují bublinky, dno konvice je elektricky ohřívané a samozřejmě je teplejší (třeba i 90°C). Při této teplotě vznikající bublinky hlasitě šumí. Teplotu udržuji vypínačem mezi 70-75°C po dobu asi 1-2 minut a míchám. Občas přičichnout. Páry nad konvicí jsou zpočátku štiplavé a hodně cítit po jablkách. Pak se štiplavost zmenšila jen na štiplavost běžných lihových par. Na objemu ubylo odhadem 0,5-1% pálenky. Pálenku jsem přelitím do studené lahve ochladil a ochutnal. Škrábavost prakticky zmizela. Vůně po jabkách je ve výsledku slabší, ale jde stále poznat. Toto je pro ty, kteým vadí hodně aromatická jabkovice. Ještě udělám po pár dnech chuťový test srovnáním vzorků naslepo.

Připojit reakci
                     

Škrábavost pálenky


vyslouzil (17344) - xxx.xxx.15.90 (?)
10.11.2015 12:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že snížení škrábavosti Vaší jablkovice jste dosáhl pouhým odpařením části lihu z destilátu. Měření objemu není přesné, když smícháte půl litru lihu s půllitrem vody, nedostanete přesně litr směsi

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Dřevo do destilátu4517.10.201930655
Koupě Palírny 1614.10.20193049
Poraďte jaké kvasinky289.10.201918211
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.2019894
Test na metanol832.10.201994549
Kvas trnky630.9.2019802
Šípkovica ako ma to2326.9.201939357
Vzdálenost trubky od kotla626.9.2019840
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20191772
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193341
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201922687
Novy kvas nekvasi712.9.20191402
Výtěžnost a cena1012.9.20191736
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191199
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019138427
Smíchání dvou kvasů?155.9.201910406
Destilační přístroj193.9.20193479
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201935757
Míchat lutr při 2D?329.8.2019835
Pečetní vosk1027.8.20191309
Da se to este?927.8.20191287
borovička827.8.201921603
Kvas broskve226.8.20191016
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191940
Olej v destilatu222.8.2019617
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191673
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201918414
Aroma meruňkovica813.8.20191761
Pálení ovocných vín1912.8.201911829
Melounovice610.8.20191092
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201931235
destilační přístroj10529.8.20191453240
Refraktometr na měření kvasu233.8.201912628
Trubka ke chladiči21.8.2019810
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193704
Cudny proces palenia430.7.20191066
Meruňkový kvas 4627.7.201947011
Ražná - ražovica1526.7.201944775
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191667
Ananasový kvas318.7.20191710
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Tvrdá kůže na bůčku16.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku15.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku14.10.2019
Rajčata - recepty7.10.2019
Jakou keramickou pánev?2.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů