Škrábavost pálenky



Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?)
13.11.2018 18:00

Hm 27 litrů ze 160 litrů kvasu, tak to musel být "Turbo cuker".surprise

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 26.2.2014 22:27

Nevidím důvod, proč dobrou slivovici nalévat přes vatu a kostku cukru. Nejlépe slivovici zabezpečíte v lahvi od lihoviny s původním plechovým víčkem nastojato.

                  
host - 236.138 (?), 27.2.2014 15:49

Proč filtrovat přes vatu? Dárci nepochybně věděli, že nepoužili k naředění vodu s nízkým obsahem minerálů (např. kojeneckou), a že se může stát, že se v destilátu objeví zákal. Vhodný přídavek cukru do hotového destilátu přispívá k vjemu jemnosti, ale musí se s tím moc opatrně, aby se to nepřehnalo. Pokud byste si to chtěl zkusit, doporučuji rozpustit kávovou lžičku cukru v malém množství vody na 10 l slivovice. Zajímavé je, že třeba jablkovice snese cukru mnohem víc a nepozná se to sladkostí, ale to není Váš případ. Kovový uzávěr je jistě vhodný, mně se osvědčil kvalitní korek, špuntovačka a zalití povrchu korku včelím voskem. Je to trochu pracné, ale má to výhodu v tom, že se destiláty tak snadno nevypařují, kovový uzávěr povolíte snadno. slosar-petr@seznam.cz

               
host - 178.235 (?), 26.2.2014 17:22

Zde bych chtěl připojit, že je málo pálenic, kde vám spočítají objem čistého alkoholu ze dvou nebo více vzorků různé koncentrace.Zdržuje je to v práci, která musí "odsýpat".Ke škodě těch, kteří mají rádi tu "primátorskou" nebo dokap použijí až podle jeho kvality.  AB

                  
bohacek - (5) - 221.240 (?), 22.2.2016 21:33

Na zjemnění se používá potravinářský glycerín. Nemusíte se bát žádné chemie, stačí opravdu malinko glycerínu.

                     
host - 171.132 (?), 23.11.2019 8:02

Bývá to nedostatečným zkvašením, vysokou cukernatostí

                     
host - 19.119 (?), 25.11.2019 9:02

No nechci vám "bořit bábovičky" ale již následující příspěvek (13.11.2018 - 13:07), před který jse se "napíchl" sděluje, že to tak úplně není pravda. Tohle je jen "zažitá pověra" - viz další příspěvek o něco níže pod vámi (2.2.2019 11:59). Hezký den a "tu správnou žízeň"...

               
host - 57.149 (?), 13.11.2018 13:07

Z neznalosti jsem letos u svého prvního švestkového kvasu přidal ke každým 40l kvasu 4kg cukru. Po založení kvasu jsem si o tom teprve něco přečetl a po zbývající dobu se děsil toho, že bude škrábat.

Výsledkem bylo zhruba 27l (52%) palenky na 160l kvasu, chuťově jemná, dobře se pije, jen má slabší vůni.  Takže škrábavost nemusí být nutně spojená s cukrem.

                  
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 13.11.2018 17:19

Tak to se vám ten cukr pěkně prodražil!
Kvalita: Pokud to uděláte správně a v malé míře, tak to nikdo nepozná. Můžete ale vytvořit i tekutý bolehlav tím, že to přeženete.
Závěr: Máte více pálenky, ale kvalitní ovoce a kvas to nevyžaduje.

                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 13.11.2018 18:00

Hm 27 litrů ze 160 litrů kvasu, tak to musel být "Turbo cuker".surprise

                     
host - 53.50 (?), 13.11.2018 18:38

Tak to buďte rádi. To jste dopadli ještě velmi dobře.
To můj soused si založil kvas z nějakých raných švestek a docukřil ho. Normálně ten krystalový cukr do něj, do toho sudu nasypal!
*
No, před chvíli jsem se vrátil z jeho pohřbu. A údajně i pár hodin před skonem přestal vidět.
Sousedka mi pak tvrdila, že asi špatně ve sklepě oddělil úkap a že mu říkala ať tam ten cukr nesype. Že by ho mohl škrábat v krku.
Naneštěstí to skončilo daleko hůř!!!

Rafael.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika