Sejmutí etiket z lahví



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 23.178 (?) 
10.9.2010 15:07

existuje moc lepidel: škrobové / dextrinové, arabská guma, rozvařené bílkovinné zbytky, disperzní,... chemoprény, polyuretanová, silikonová, kyanoakrylátová, ropná,...

Odstraňování:

1.Některá lepidla (škrobová - jako na tapety) vážně stačí jen nechat odmočit (klidně i ve studené vodě) a etiketa sama odpadne; lahev je pak ale od škrobového šlemu i zevnitř, nutno pečlivě omýt.

2. Etikety s lepidly přírodního původu stačí nechat v myčce - cyklus na 80°C.  Etiketa odpadne sama, nebo těsně po ukončení mytí (ještě za horka + rozmočená) jde snadno sloupnout:  na lahvi pak zůstanou proužky/ kroužky lepidla,  která zmizí s příštím cyklem v myčce.

3. před 20 lety jsem byl na brigádě ve Frutě;  lahve od moštů a sirupů projížděly linkou s velkou mycí mašinou (veliká jako náklaďák TATRA bez kol), jádrem které byla lázeň horoucím louhem (teplota poblíž varu; opaření hrozilo i od par i v gumových rukavicích):  slušná žíravina, pustilo vše i když byl už hodně znečištěný.  Část flašek v téhle myčce pukla; na dopravníkovém pasu za ní pak musela být kontrola:  prohlížely se proti svítícím neonkám: obsluha celý den zírala jak jedou lahve zleva doprava a hledala praskliny;  když vstala, nedokázala chodit rovně - byla nakloněná a svět jí jel zprava doleva :-)

4. lepidla z ropy  (trvale lepkavé - je na samolepkách, lepících páskách a pod.) + gumy (chemoprény, alkaprény)  samozřejmě měkne při >80°C - takže horkovzdušnou pistolí lze sundat etiketu => obnaží se lepidlo, to pak jde sundat technickým benzínem: např. z rozprašovače na květiny. Ředidlo C6000 by ho sundalo o to spíš, to ale zvládne i změknout/ nabobtnat plastik, ze kterého je ten mačkací rozprašovač => ten brzo přestane fungovat,  navíc ředidlo mnohem hůř pálí na pokožce, takže je to zbytečné násilí.  Zbytky lepidla rozpouštěného v benzínu pak setřít toyleťákem, ekologicky spláchnout do záchoda - hladinka benzínu ale v míse nad vodou ale pár spláchnutí vydrží, takže kdo je zvyklý sedíce na záchodě kouřit, zapalovat sirkou a tu odharovat do mísy, jeho nejintimnější partie jsou v ohrožení ožehnutím:  blafnou i výpary - plamen vyšlehne slušně vysoko,  nutno to ohlídat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
host - 24.183 (?), 10.9.2010 15:28

Objevil jsem velmi jednoduchý a účinný způsob sejmutí etiket. Lahve dám do sklepa a po pár měsících etikety buď odpadnou. nebo jsou sežrány plísněmi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.173 (?), 12.9.2010 19:49

K bodu 4. Spolehlivě jde odlepit nalitím vařící vody do láhve, a pinzetou sloupnout etiketu. Dělám to dlouho, sklenice neprasknou, etiketa se ochotně odlupuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 26.12.2011 0:57

Zase tak spolehlivě to nejde. U lahví u konkrétního výrobce (viz foto) to určitě neplatí. Nalil jsem horkou vodu do sklenic a ještě nechal ponořeno v horké vodě ve vědru až do druhého dne a nic. Ale např. od Božkova se etiketa odlepí sama. U originál etiket, na lahvích z fota, namočené etikety seškrábat, lepidlo z uzavřených lahví odstranit ředidlem (při více lahvích častěji vyměňovat používaný hadřík) a pořadně umýt v teplé vodě s Jarem a pořádně opláchnout čistou vodou. Snažím se používat v jeden rok jen stejný typ láhví, protože většinu pálenky rozdám po několika lahvích jako dárek nebo jako protislužbu.

Vlastní etikety na ovocné pálenky
Vlastní etikety na ovocné pálenky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 26.12.2011 9:24

Moc pěkné etikety. Požádal bych o pár rad:
1. Jaký používáte papír? Obyčejný, fotopapír, lesklý, matný?
2. Jaký požíváte tisk? Stává se mi, že kapka slivovice, která steče po hrdle mi obrázek rozmaže
3. Čím etikety na láhve lepíte?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 51.120 (?), 29.12.2011 0:53

Děkuji za pochvalu. Etikety si na počítači, v rámci svých možností, navrhuji sám. Dříve jsem si je na obyčejný papír i sám tisknul, ale při orosení láhve docházelo k rozpíjení obrázku (inkoustová tiskárna). Další roky jsem to, po vytisknutí (inkoustová tiskárna) na tkzv. samolepky A 4 (malé se používají např. na obálky), přelepoval průhlednout lepící páskou a nůžkami rozdělil na jednotlivé kusy, odlepil od podkladu a přilepil na láhev. Též to ale nebylo ono a navíc to bylo dost pracné. 

Letos jsem se svým návrhem zašel do nejmenovaného studia, ať mě to vytisknou laserovou tiskárnou, aby se etikety ve vlhku nerozpíjeli. Majitel navrhnul tisk na jakousi bílou samolepící folii. Prý to objednává místní nemocnice na popisky lahviček. Po cenové nabídce jsme se domluvili. Objednal jsem si potisk 20 ks fólií A 4. Vyšlo mě to na 1 x 0,5 l slivovice, 1 x 0,5 l meruňkovice + doplatek 200 Kč. Na 1 arch A 4 (cca 25 Kč) jsem měl navrženo 9 ks etiket, takže mě jedna etiketa vyšla cca na 2,80 Kč.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 106.20 (?), 2.1.2012 14:51

Připojuji se k této tématice svoji troškou do mlejna. Také si tisknu svoje etikety a to na laserové tiskárně, na normální papír. Jako lepidlo se mi osvědčilo lepidlo na papír, které je ve válečku, z kterého se šroubem vytlačuje (obdoba některých tuhých deodorantů). Na lahvi hezky drží a po krátkém namočení se dá lehce stáhnout. Kvalita je lepší než na inkoustovce, ale na velké máčení to není. Uděláme si se sousedem vždy zásobu na sezonu a když je potřeby výměny, za 5minutek je na láhvi nová. Abych se také trošku pochlubil, přikládám nějaké vzorky, bohužel při skenování ztratily trochu barvu.

Jirka 886


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.173 (?), 2.1.2012 15:07

Vaše etikety nemají vadu. Lze jen blahopřát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 8.140 (?), 5.1.2018 18:31

Dobrý deň,

Mám pomerne blízko domova veľkosklad skla v Nemšovej. Už niekoľko rokov používam jednotné fľaše. Ono to inak vyzerá a myslím, že k obsahu musí byť aj forma. Používam fľaše na uzatváranie korkovou zátkou a predtým som ich namáčal v roztavenom vosku (miešal som pečatný a sviečkový 1:1). Dnes používam termozáklopky na víno. Etikety si robím sám na samolepiaci papier. Na foto je jablkovica, ktorá zrela dva roky s so stredne vypálenými chipsami z francúzskeho duba.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 6.1.2018 11:04

Etikety si nechávám vyrobit samolepící (na archu A4 jsou čtyři). Použité láhve už neberu. Nová 1l láhev, nové kovové víčko a etiketa vyjdou dohromady na cca 10 Kč. Na mošt by byly drahé, ale v ceně destilátu se to ztratí. A vypadá to nesrovnatelně líp.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika