Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z moštu

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3   
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.182.44 (?)
8.11.2018 7:22, počet návštěv: 8033
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prečo ten sud neutesníte klasickým gumenným štupľom s dierkou, do ktorej zasuniete kvasnú zátku? Nemuseli by ste sa paprať s plastelínou. Škoda, že tie sudy sú obalené. Ak by neboli, videli by Ste čo sa deje vo vnútri (či kvasinky začínajú sedimentovať, či sa mušt nezačína pomaly číriť a pod...). To Vám tiež čo to napovie o stave kvasenia. Nevadí. Teraz by bolo dobré zmerať ten cukor a samozrejme priebežne sledovať bublinky.

           Marek-TT

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.252.168 (?)
8.11.2018 7:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím viete čo použil som čo som mal doma prvý x to robím chcem to vyskúšať mušt buble ale veľmi pomaly navrchu sú zhluky myslím že to sú kvasinky pridám aj foto... ak nebude žiadny cukor ako mám postupovať?
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


Marek-TT (544) - xxx.xxx.182.44 (?)
8.11.2018 7:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takto z fotky ťažko povedať, či sú to kvasinky alebo nejaké vyzrážané zhluky častíc z muštu. Každopádne ak to ešte buble, nerobte nič a čakajte. Kvasenie stále beží, aj keď pomalšie. Ak to bude dokvasené (cukor sa bude približovať k 0° NM, nejaký zvyškový ostane), tak nechajte kvasinky sedimentovať a vyčírený podiel stočte do nového suda až po vrch a uzavrite štupľom (ak by tam ešte náhodou nejaký reziduálny CO2 bol, tak štupeľ vystrelí a neroztrhne Vám sud).

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.72.75 (?)
12.11.2018 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý večer tento rok chci poprvé pálit z jablečného moštu a potrebuji poradit kolik moštu můžu dát do 120 litrového sudu aby to neuteklo a kolik můžu dát cukru nebo medu na kvašení jak naplnim první sud tak změřím cukernatost ale nikde jsem nenašel nějaké tabulky podle kterých bych měl postupovat myslím tím přírodní cukr z ovoce měřeno cukrakem a kolik přidat cukru nebo medu děkuji za odpověď
Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


Marek-TT (544) - xxx.xxx.235.1 (?)
12.11.2018 21:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím si, že 100 l v pohode zvládne, ak to nebude nejak príliš búrlivo kvasiť. Ja keď som naposledy zakvášal 45 l sud, dal som doňho 38 l muštu a zmestilo by sa aj 40. Ak predpokladáme, že 10 g cukru v litri muštu je 1°NM, tak rozpustením 1 kg cukru v 100 l muštu zvýšite cukornatosť práve o 1° NM. Prepočet je orientačný, vždy si treba reálnu cukornatosť zmerať.

Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.92.238 (?)
12.11.2018 22:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bouřlivost kvašení závisí především na teplotě. Bude-li mošt kvasit při 15 - 18 stupni, nic bouřlivého to nebude. Přesto není dobré plnit nádoby po vrch, vrstva CO2 nad hladinou kvas konzervuje. Kilem cukru na 100 litrů moštu nic nepokazíte, nutné to ale není, jablka jsou letos hodně sladká.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.186.41 (?)
13.11.2018 7:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, jen pro doplnění. Kvasné zátky nebublaly z důvodu nizké teploty - 16-17 stupňů. Včera večer jsem sudy přemístil do místnosti s teplotou 21 a do rána začaly bublat.

Mám taky 120l plastové sudy a v každém mám 90l moštu do kterého jsem přidal kvasinky, které jsem nechal 3 dny rozkvasit. Sudy jsou hned od začátku utesněny a ve víku jsou kvasné zátky. Jedíný problém byl s tím, že kvasné zátky nechtěly bublat viz diskuze výše.  

Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.61.187 (?)
13.11.2018 9:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

16 - 17 stupňů C rozhodně není nízká teplota pro alkoholové kvašení a proto se domnívám, že příčina toho, že kvasné zátky nebublaly, byla netěsnost.

Připojit reakci
               

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.186.41 (?)
13.11.2018 9:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V tom případě si to nedokážu vysvětlit. S těsností sudů jsem nic nedělal - jsou obaleny vysoce přilnavou lepící páskou + omotané strečkou. V místní pálenici mi také tvrdili, že 16-17 je ideální teplota. Tak jedině, že by se kvas po 3 týdnech rozkvasil tak, že by začal bublat zrovna v okamžiku, kdy jsem ho přestěhoval. Pak snad ještě jedna věc - chová se 100% mošt bez přidaných výlisků stejně jako jablečný kvas z pošrotovaných jablek?

Připojit reakci
                  

Pálenka z moštu


Marek-TT (544) - xxx.xxx.182.44 (?)
13.11.2018 10:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ak už raz mušt začal kvasiť, je málo pravdepodobné, že by pri teplote 16-17°C zrazu prestal kvasiť. Ešte ma napadá taká možnosť, že kvasenie sa spomalilo a vytvorený CO2 unikal cez nejakú malú netesnosť a kvasná zátka nebublala. Keď Ste sudy preniesli do teplejšej miestnosti, kvasenie sa zintenzívnilo, pretlak CO2 v sude sa zvýšil a aj napriek malej netesnosti bolo možné v kvasnej zátke pozorovať bubliny. Skrátka, menej CO2 uniklo ako sa stihlo vytvoriť. Je to ale iba moja špekulácia, sám som sa s tým ešte nestretol.

Připojit reakci
                  

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.53.50 (?)
13.11.2018 10:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Někdy, vlastně vždy, po provzdušnění nebo hlavně zamícháním, protřepáním, obsahu, třeba zaviněné tím přestěhováním, se stane, že to způsobí větší výron CO2 přes bublátko.
Ale to není žádná rada jak povzbudit pozastavené kvašení. Na vině je vždy nízká teplota případně netrpělivost.

Domácí, ovocní vinaři to jistě dobře znají.

Rafael.

Připojit reakci
                     

Pálenka z moštu


Marek-TT (544) - xxx.xxx.182.44 (?)
13.11.2018 11:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je síce pravda, no ak ten sud bublal aj na druhý deň ráno po prenesení, tak to len tým pretrepaním/premiešaním nebude. Každopádne teraz je dôležité, že to buble wink

Připojit reakci
                     

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.80.224 (?)
14.11.2018 13:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den. Takže situace s bublatkama po 3 dnech v teple cca 20-21 C. Je taková, že jeden sud začal bublat hned druhý den ráno a druhý sud nebubla vůbec. Sudy jsou utěsněny úplně stejně. Na sud, který nebubla stačí mírně potlačit a hned se voda v bublatkama začne hýbat. Co s tím? Sudy jsou založeny úplně stejně a ve stejný den. Děkuji za každou radu.
Připojit reakci
                        

Pálenka z moštu


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.92.38 (?)
14.11.2018 14:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nic. Ono to vykvasí.

Připojit reakci
                        

Pálenka z moštu


Marek-TT (544) - xxx.xxx.182.44 (?)
14.11.2018 14:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A v akom zmysle sa začne voda hýbať? Začne bublať alebo sa len zdvihne hladina vody? Ak sa dvíha len hladina vplyvom zatlačenia a následného krátkodobého zvýšenia tlaku v nádobe, nie je to dobré znamenie. To by bola potom záhada bublajúceho nebublajúceho suda.

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.85.185 (?)
14.11.2018 14:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ve smyslu, že při potlačení na víko se voda začne přelévat do druhé komory v bublatku.
Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


Marek-TT (544) - xxx.xxx.182.44 (?)
14.11.2018 14:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ide mi o to, že či sa po pritlačení na sud upchá možná netesnosť a objavia sa bubliny (dobrý signál, je to živé) alebo sa len chvíľkovo zvýši tlak v sude a voda sa len prelieva (Váš prípad). To by znamenalo 2 veci: buď je tá netesnosť fakt veľká a neupchá sa ani po zatlačení na sud alebo to prestalo kvasiť. Definitívne to zistíte tak, že sud otvoríte a skúsite k nemu pričuchnúť, či sa uvoľňuje CO2.

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
14.11.2018 22:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám klasické modré sudy 120 litrů s víkem na který se dává spona. Ve víku mám navrtanou direčku a v ní bublátko.

Letos se mi stalo toto. Vše jako vždy klasika. Sud začal druhý den bouřlivě bublat.Třetí den, jako když utne. U prostřed víka jsou vsazená taková kolečka cca. průměr 4cm.Nevím z jakého důvodu. Vypadá to jako by tam byly dodatečně nalepené z výroby. Prohlédl jsem více sudů (4) a je to na každém mém víku, tak si myslím již z výroby. V tom kolečku to nevydrželo a udělala se tam trhlinka absolutně nevyditelná. Přišel jsem na to haluzově.Zatlačil jsem na víko uprostřed zrovna na tom kolečku a náhle bečka začala bublat.Tak jsem bádal a všiml si té trhlinky.Tu jsem zalepil a bečka vesele bublá dál.

Na google jsem našel víka a když se na něj podíváte, tak na středu víka je krásně vidět o čem jsem psal.

Foto

Foto

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.224.200 (?)
13.11.2018 18:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý podvečer 😀 právě jsem dolisoval jablečný mošt 120 litrů dám ho do dvou sudů po 60 litrech a navrtam víčka na skleněné bublinky má cukernatost podle meraku sacharidů 14 mám ještě přidat 1 kg cukru nebo nemusím
Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


Marek-TT (544) - xxx.xxx.235.1 (?)
13.11.2018 18:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Viečka sú z umelej hmoty? Ak áno, dobre ich utesnite. Cukornatosť 14 je na jablká veľmi slušná, ja by som už cukor nepridával. Ak Vám to prekvasí do sucha, liehovitosť vo vykvasenom mušte by mohla byť okolo 7-8% obj. etanolu.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201915073
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191122
Kolik nateče ze 100l vína59.7.2019680
Meruňkový kvas 348.7.201935393
Pach po acetonu35.7.2019371
Z ceho udelat visnovku153.7.20191520
Domácí ořechovice1131.7.2019200863
destilační přístroj105030.6.20191431694
Kvas z mandarinek1923.6.20192141
Zapach dymu623.6.20191523
borovička717.6.201920164
Slivovice jak poznat archív109.6.20199995
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927660
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191362
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935148
Turbo kvasnice3519.5.20198352
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921571
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201930893
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191072
Škrábavost pálenky4727.4.201961373
Archivace slivovice427.4.2019877
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019819
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201949021
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191812
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191982
Aroma slivovice364.4.201911107
Palenka z datli?92.4.20196259
Ochutnávka Radimov623.3.20191915
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194761
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019988
Parciální fermentace518.3.20191256
Ananasový kvas214.3.2019942
Kvas z mirabelek2011.3.201913763
Kvasenie a palenie manga710.3.20191384
Dřinka - použití229.3.201930519
Destilace - základní dotazy497.3.201916138
Test na metanol8025.2.201989828
3D pálení2323.2.20194693
Koupě automatické pálenice 11021.2.201940038
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201917742
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Zavaření pálivých papriček13.7.2019
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů