Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z moštu

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.182.44 (?)
8.11.2018 7:22, počet návštěv: 6018
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prečo ten sud neutesníte klasickým gumenným štupľom s dierkou, do ktorej zasuniete kvasnú zátku? Nemuseli by ste sa paprať s plastelínou. Škoda, že tie sudy sú obalené. Ak by neboli, videli by Ste čo sa deje vo vnútri (či kvasinky začínajú sedimentovať, či sa mušt nezačína pomaly číriť a pod...). To Vám tiež čo to napovie o stave kvasenia. Nevadí. Teraz by bolo dobré zmerať ten cukor a samozrejme priebežne sledovať bublinky.

           Marek-TT

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.252.168 (?)
8.11.2018 7:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím viete čo použil som čo som mal doma prvý x to robím chcem to vyskúšať mušt buble ale veľmi pomaly navrchu sú zhluky myslím že to sú kvasinky pridám aj foto... ak nebude žiadny cukor ako mám postupovať?
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


Marek-TT (270) - xxx.xxx.182.44 (?)
8.11.2018 7:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takto z fotky ťažko povedať, či sú to kvasinky alebo nejaké vyzrážané zhluky častíc z muštu. Každopádne ak to ešte buble, nerobte nič a čakajte. Kvasenie stále beží, aj keď pomalšie. Ak to bude dokvasené (cukor sa bude približovať k 0° NM, nejaký zvyškový ostane), tak nechajte kvasinky sedimentovať a vyčírený podiel stočte do nového suda až po vrch a uzavrite štupľom (ak by tam ešte náhodou nejaký reziduálny CO2 bol, tak štupeľ vystrelí a neroztrhne Vám sud).

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.72.75 (?)
12.11.2018 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý večer tento rok chci poprvé pálit z jablečného moštu a potrebuji poradit kolik moštu můžu dát do 120 litrového sudu aby to neuteklo a kolik můžu dát cukru nebo medu na kvašení jak naplnim první sud tak změřím cukernatost ale nikde jsem nenašel nějaké tabulky podle kterých bych měl postupovat myslím tím přírodní cukr z ovoce měřeno cukrakem a kolik přidat cukru nebo medu děkuji za odpověď
Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


Marek-TT (270) - xxx.xxx.235.1 (?)
12.11.2018 21:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím si, že 100 l v pohode zvládne, ak to nebude nejak príliš búrlivo kvasiť. Ja keď som naposledy zakvášal 45 l sud, dal som doňho 38 l muštu a zmestilo by sa aj 40. Ak predpokladáme, že 10 g cukru v litri muštu je 1°NM, tak rozpustením 1 kg cukru v 100 l muštu zvýšite cukornatosť práve o 1° NM. Prepočet je orientačný, vždy si treba reálnu cukornatosť zmerať.

Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.92.238 (?)
12.11.2018 22:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bouřlivost kvašení závisí především na teplotě. Bude-li mošt kvasit při 15 - 18 stupni, nic bouřlivého to nebude. Přesto není dobré plnit nádoby po vrch, vrstva CO2 nad hladinou kvas konzervuje. Kilem cukru na 100 litrů moštu nic nepokazíte, nutné to ale není, jablka jsou letos hodně sladká.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.186.41 (?)
13.11.2018 7:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, jen pro doplnění. Kvasné zátky nebublaly z důvodu nizké teploty - 16-17 stupňů. Včera večer jsem sudy přemístil do místnosti s teplotou 21 a do rána začaly bublat.

Mám taky 120l plastové sudy a v každém mám 90l moštu do kterého jsem přidal kvasinky, které jsem nechal 3 dny rozkvasit. Sudy jsou hned od začátku utesněny a ve víku jsou kvasné zátky. Jedíný problém byl s tím, že kvasné zátky nechtěly bublat viz diskuze výše.  

Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.61.187 (?)
13.11.2018 9:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

16 - 17 stupňů C rozhodně není nízká teplota pro alkoholové kvašení a proto se domnívám, že příčina toho, že kvasné zátky nebublaly, byla netěsnost.

Připojit reakci
               

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.186.41 (?)
13.11.2018 9:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V tom případě si to nedokážu vysvětlit. S těsností sudů jsem nic nedělal - jsou obaleny vysoce přilnavou lepící páskou + omotané strečkou. V místní pálenici mi také tvrdili, že 16-17 je ideální teplota. Tak jedině, že by se kvas po 3 týdnech rozkvasil tak, že by začal bublat zrovna v okamžiku, kdy jsem ho přestěhoval. Pak snad ještě jedna věc - chová se 100% mošt bez přidaných výlisků stejně jako jablečný kvas z pošrotovaných jablek?

Připojit reakci
                  

Pálenka z moštu


Marek-TT (270) - xxx.xxx.182.44 (?)
13.11.2018 10:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ak už raz mušt začal kvasiť, je málo pravdepodobné, že by pri teplote 16-17°C zrazu prestal kvasiť. Ešte ma napadá taká možnosť, že kvasenie sa spomalilo a vytvorený CO2 unikal cez nejakú malú netesnosť a kvasná zátka nebublala. Keď Ste sudy preniesli do teplejšej miestnosti, kvasenie sa zintenzívnilo, pretlak CO2 v sude sa zvýšil a aj napriek malej netesnosti bolo možné v kvasnej zátke pozorovať bubliny. Skrátka, menej CO2 uniklo ako sa stihlo vytvoriť. Je to ale iba moja špekulácia, sám som sa s tým ešte nestretol.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 10919.2.201931632
Jablkovy kvas meranie cukru6519.2.201912946
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191033
Odpeckovač317.2.2019301
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191478
Kvasenie a palenie manga614.2.2019450
Stojanek na cedění kvasu 1513.2.20192992
3D pálení2213.2.20192614
Kvas přes zimu1012.2.20191696
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201917503
Kvasná zátka1611.2.201910815
Parciální fermentace39.2.2019405
Pálenka z melasy207.2.20192157
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019692
Test na metanol786.2.201983152
Škrábavost pálenky464.2.201955962
Aroma slivovice352.2.20197814
Destilát z piva a vína121.2.201912293
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019101254
Ředění slivovice629.1.20195281
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198068
Cukr626.1.20191299
Umístění palírny3918.1.20195155
Chut po siře318.1.2019570
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192080
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191051
Destilace - základní dotazy4811.1.201911859
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019454
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917943
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019900
Síření sudů25.1.2019469
Pálenka z dýně584.1.201950515
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20195631
Slivovice vs. calvados2281.1.2019340712
Cukr nebo med?151.1.20193209
Ukončení destilace + ředění930.12.20183004
Zapach dymu429.12.2018892
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201823935
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20185577
Kotel na pálení destilátu621.12.20184048
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jake drevo13:01
Jak vyrobit višňové víno?16.2.2019
UKS Super robot - mlýnek na maso16.2.2019
Jake drevo16.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů