Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z moštu

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.182.44 (?)
8.11.2018 7:22, počet návštěv: 6849
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prečo ten sud neutesníte klasickým gumenným štupľom s dierkou, do ktorej zasuniete kvasnú zátku? Nemuseli by ste sa paprať s plastelínou. Škoda, že tie sudy sú obalené. Ak by neboli, videli by Ste čo sa deje vo vnútri (či kvasinky začínajú sedimentovať, či sa mušt nezačína pomaly číriť a pod...). To Vám tiež čo to napovie o stave kvasenia. Nevadí. Teraz by bolo dobré zmerať ten cukor a samozrejme priebežne sledovať bublinky.

           Marek-TT

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.252.168 (?)
8.11.2018 7:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím viete čo použil som čo som mal doma prvý x to robím chcem to vyskúšať mušt buble ale veľmi pomaly navrchu sú zhluky myslím že to sú kvasinky pridám aj foto... ak nebude žiadny cukor ako mám postupovať?
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.182.44 (?)
8.11.2018 7:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takto z fotky ťažko povedať, či sú to kvasinky alebo nejaké vyzrážané zhluky častíc z muštu. Každopádne ak to ešte buble, nerobte nič a čakajte. Kvasenie stále beží, aj keď pomalšie. Ak to bude dokvasené (cukor sa bude približovať k 0° NM, nejaký zvyškový ostane), tak nechajte kvasinky sedimentovať a vyčírený podiel stočte do nového suda až po vrch a uzavrite štupľom (ak by tam ešte náhodou nejaký reziduálny CO2 bol, tak štupeľ vystrelí a neroztrhne Vám sud).

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.72.75 (?)
12.11.2018 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý večer tento rok chci poprvé pálit z jablečného moštu a potrebuji poradit kolik moštu můžu dát do 120 litrového sudu aby to neuteklo a kolik můžu dát cukru nebo medu na kvašení jak naplnim první sud tak změřím cukernatost ale nikde jsem nenašel nějaké tabulky podle kterých bych měl postupovat myslím tím přírodní cukr z ovoce měřeno cukrakem a kolik přidat cukru nebo medu děkuji za odpověď
Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.235.1 (?)
12.11.2018 21:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím si, že 100 l v pohode zvládne, ak to nebude nejak príliš búrlivo kvasiť. Ja keď som naposledy zakvášal 45 l sud, dal som doňho 38 l muštu a zmestilo by sa aj 40. Ak predpokladáme, že 10 g cukru v litri muštu je 1°NM, tak rozpustením 1 kg cukru v 100 l muštu zvýšite cukornatosť práve o 1° NM. Prepočet je orientačný, vždy si treba reálnu cukornatosť zmerať.

Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


vyslouzil (17040) - xxx.xxx.92.238 (?)
12.11.2018 22:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bouřlivost kvašení závisí především na teplotě. Bude-li mošt kvasit při 15 - 18 stupni, nic bouřlivého to nebude. Přesto není dobré plnit nádoby po vrch, vrstva CO2 nad hladinou kvas konzervuje. Kilem cukru na 100 litrů moštu nic nepokazíte, nutné to ale není, jablka jsou letos hodně sladká.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.186.41 (?)
13.11.2018 7:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, jen pro doplnění. Kvasné zátky nebublaly z důvodu nizké teploty - 16-17 stupňů. Včera večer jsem sudy přemístil do místnosti s teplotou 21 a do rána začaly bublat.

Mám taky 120l plastové sudy a v každém mám 90l moštu do kterého jsem přidal kvasinky, které jsem nechal 3 dny rozkvasit. Sudy jsou hned od začátku utesněny a ve víku jsou kvasné zátky. Jedíný problém byl s tím, že kvasné zátky nechtěly bublat viz diskuze výše.  

Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.61.187 (?)
13.11.2018 9:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

16 - 17 stupňů C rozhodně není nízká teplota pro alkoholové kvašení a proto se domnívám, že příčina toho, že kvasné zátky nebublaly, byla netěsnost.

Připojit reakci
               

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.186.41 (?)
13.11.2018 9:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V tom případě si to nedokážu vysvětlit. S těsností sudů jsem nic nedělal - jsou obaleny vysoce přilnavou lepící páskou + omotané strečkou. V místní pálenici mi také tvrdili, že 16-17 je ideální teplota. Tak jedině, že by se kvas po 3 týdnech rozkvasil tak, že by začal bublat zrovna v okamžiku, kdy jsem ho přestěhoval. Pak snad ještě jedna věc - chová se 100% mošt bez přidaných výlisků stejně jako jablečný kvas z pošrotovaných jablek?

Připojit reakci
                  

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.182.44 (?)
13.11.2018 10:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ak už raz mušt začal kvasiť, je málo pravdepodobné, že by pri teplote 16-17°C zrazu prestal kvasiť. Ešte ma napadá taká možnosť, že kvasenie sa spomalilo a vytvorený CO2 unikal cez nejakú malú netesnosť a kvasná zátka nebublala. Keď Ste sudy preniesli do teplejšej miestnosti, kvasenie sa zintenzívnilo, pretlak CO2 v sude sa zvýšil a aj napriek malej netesnosti bolo možné v kvasnej zátke pozorovať bubliny. Skrátka, menej CO2 uniklo ako sa stihlo vytvoriť. Je to ale iba moja špekulácia, sám som sa s tým ešte nestretol.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenka z exotickeho ovoce718.4.201920051
Kvas z mandarinek1616.4.20191089
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201925654
destilační přístroj104915.4.20191418857
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201947792
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191315
Turbo kvasnice345.4.20196667
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191556
Aroma slivovice364.4.20199506
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019401
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?543.4.201927576
Palenka z datli?92.4.20195732
Ochutnávka Radimov623.3.20191523
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194036
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019644
Parciální fermentace518.3.2019891
Ananasový kvas214.3.2019529
Kvas z mirabelek2011.3.201912552
Kvasenie a palenie manga710.3.2019937
Dřinka - použití229.3.201929370
Destilace - základní dotazy497.3.201914016
Test na metanol8025.2.201986612
3D pálení2323.2.20193729
Koupě automatické pálenice 11021.2.201935299
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201915489
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191484
Odpeckovač317.2.2019718
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192128
Kvas přes zimu1012.2.20192269
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919242
Kvasná zátka1611.2.201911490
Pálenka z melasy207.2.20192866
Škrábavost pálenky464.2.201958383
Destilát z piva a vína121.2.201913105
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019104206
Ředění slivovice629.1.20195816
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199095
Cukr626.1.20191670
Umístění palírny3918.1.20196041
Chut po siře318.1.2019805
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů