Pálenka z dýně
|
|
 |
 |
host - 236.138 (?) 13.12.2016 18:55
A opravdu si myslíte, že vodka je nějaký "destilát"? Samozřejmě, že se vyrábí z velejemného lihu, ale vážený pane, ten se musí umět udělat!! To nijak nesouvisí s tou lživou "reklamou" v TV kde Vám tvrdí, že se musí 6x destilovat. Jemnost lihu se dosahujem tak, že se do 40% ního lihu vydávkuje vhodné množství aktivního uhlí, např CW - 20 a pak se zhruba po týdnu zfiltruje. Pak se přidá nepatrné množství cukru (méně nežli 0,2%) a bikarbonátu s octanem sodným. Asi jsem výrobce vodky nepotěšil, že jim trochu koukám do karet, ale to víte, takový jsem já. nslosar-petr@seznam.cz
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 225.138 (?), 16.1.2017 17:59
Si piš, zatím jsem nenarazil na lepší ani na Slovácku (ale nenavštěvuju košty, jen místní palitele, i zkušení Zlíňáci mi tvrdili, že ji mám soutěžní, ale teď se chlubím). Zkusil bych tu dýni Goliáš napřed v troubě nechat změknout, pak dužninu nastrouhat nebo rozmělnit a pak nakrájet sušené švestky a všechno přidat do čerstvě rozjetého kvasu z normálních švestek s ušlechtilými kvasinkami jako vždycky. Cukru se budu snažit jako vždy vyvarovat, nic lepšího z dýní asi nedostanu, jen bych to nechal vypálit tak na 45%,ale nechám si poradit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 225.138 (?), 16.1.2017 20:49
Jasný, je to pracné, ale nemuselo by to být tak špatné, stačí napůl usušené švestky a dorovnají to předchozí zředění dýní, přidám maximálně trochu medu, nazvu to třeba švestkodýňovice, více jak 100l kvasu stajně nedám a 10l nevypiju ani za 3roky, každopádně garantuji originalitu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 225.138 (?), 16.1.2017 21:05
Asi jo, ale zkusit se má všechno a co kdyby to vyšlo, třeba to ty kvasinky nějak snesou, zvlášť když jim tu vlákninu zjemním.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.138 (?), 12.12.2016 22:26
Vážený pane Rafaeli,
mně se "pálenka", lépe řečeno destilát z durancií vůbec nezdá být tzv.aromatický a zvláště ne ten z Horňácka. Jasně jsou tam více cítit rozkladné produkty z amygdalinu (benzaldehyd + kyanovodík), které se tak nesmyslně dávají do souvislosti s ethylkarbamatem, ale Vy jako kvalifikovaný chemik to také víte, co je to chemický nesmysl. Bohužel to autoři mnoha vědeckopopulárních knih o ovocných destilátech nevědí a opisují tyto hlouposti jeden od druhého. Ostrost destilátu především souvisím s nepřiměřeným použitím cukru, tedy sacharozy, ale oba víme, že se to po několika letech, pokud se toho destilát dožije, i tato neprozřetelnost výrobce jaksi otupí a destilát zjemní. Jak říkám, jedině vzájemnou konfrontací a předáváním zkušeností a hlavně pokorou se našinec může "mezi svými" něco dozvědět, víte chce to účast na soutěžích ovocných destilátů a pak účast na koštech pro veřejnost s katalogem v ruce... Zdraví a vše dobré v roce 2017 přeje PŠ
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.32 (?), 13.12.2016 13:45
Ostrost destilátu především souvisím s nepřiměřeným použitím cukru, tedy sacharozy,
236.138 PŠ
Prosím vás, co to píšete za nesmysl, že ostrost destilátu způsobuje použitý cukr !
Z čeho se vyrábí vodka, líh... Je ostrá??
Pil jste někdy druhák ze švestek, který pochází jen z výpalků a přidaného cukru (sacharozy)??
Asi nepil, neboť by jste zjistil, že je lahodnější a jemnější než originální destilát ze švestek!
Takové vzorky se na koštech umísťují i výše - (degustovali jsme je tam, ale nevím odkud pocházely.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 13.12.2016 15:06
degustovali jsme je tam, ale nevím odkud pocházely.
Jak jste tedy poznal, že jde o druhák? V žádném katalogu jsem mezi slivovicemi nikdy údaj o druháku nečetl, ani nenašel kategorii "výpalkovice". Ale neviděl jsem všechny, pokud Vy ano, hoďte sem, prosím, fotku katalogu s místem koštu, ročníkem a počtem získaných bodů. Znamenalo by to revoluci v palírenství, ze 100 kg švestek bychom mohli získat 50 litrů lahodnějšího a jemnějšího destilátu! Jednoznačná úspora ovoce, času, práce, peněz...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.32 (?), 13.12.2016 17:05
Jak jste tedy poznal, že jde o druhák? V žádném katalogu jsem mezi slivovicemi nikdy údaj o druháku nečetl, ani nenašel kategorii "výpalkovice". Ale neviděl jsem všechny, pokud Vy ano, hoďte sem, prosím, fotku katalogu s místem koštu, ročníkem a počtem získaných bodů. Znamenalo by to revoluci v palírenství, ze 100 kg švestek bychom mohli získat 50 litrů lahodnějšího a jemnějšího destilátu! Jednoznačná úspora ovoce, času, práce, peněz...
Pane Miloši, mě připadá, že jste pouze jeden den na této planetě.
Jak můžete v katalogu mezi slivovicemi nalést údaj o druháku nebo výpalkovice? Nejste také úředník?
Kdyby soutěžící sdělil komisi, že je jeho vzorek druhák tak mu ho pořadatel neveme a pokud ano shodili by jej na samý konec bodování, aby nebyla narušena prestiž a vážnost koštů!
Který vzorek byl druhák bylo známo od soutěžících až po bodování a vyhlášení výsledků, ale ne samozřejmě veřejně.
Probuďte se pane Miloši.
Čemu se divíte, tohle je realita!
Všichni o ní ví včetně vás, jen se hrajete...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.138 (?), 13.12.2016 18:55
A opravdu si myslíte, že vodka je nějaký "destilát"? Samozřejmě, že se vyrábí z velejemného lihu, ale vážený pane, ten se musí umět udělat!! To nijak nesouvisí s tou lživou "reklamou" v TV kde Vám tvrdí, že se musí 6x destilovat. Jemnost lihu se dosahujem tak, že se do 40% ního lihu vydávkuje vhodné množství aktivního uhlí, např CW - 20 a pak se zhruba po týdnu zfiltruje. Pak se přidá nepatrné množství cukru (méně nežli 0,2%) a bikarbonátu s octanem sodným. Asi jsem výrobce vodky nepotěšil, že jim trochu koukám do karet, ale to víte, takový jsem já. nslosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|