K tomu co psal host - xxx.xxx.187.206 a vůbec tak okolo:
Může být, že druhák z některých surovin může být relativně kvalitní.
V tom směru, že snese srovnání s levnými konzumními lihovinami typu moravská švestka apod. Jenže to nejsou žádné pravé destiláty! V lepším případě řezy ušlechtilého destilátu v nejrůznějších poměrech s lihem nebo jen líh s přidaným aromatem.
(A že těch nejrůznějších aromat na trhu je..).
Proto nechápu proč má někdo snahu napodobovat takové lihoviny? To žádný nadšenec a milovník kvalitního alkoholu nebude a je za tím jen snaha ušetřit na spotřební dani anebo výdělečná činnost.
*
Jiná věc je když někdo potřebuje potravinářský líh k výrobě macerátů, tinktur, likérů apod. ve vyšší lihovitosti než jsou běžné vodky. Je nesmyslně předražený a špatně dostupný nehledě na možnost otravy z pochybných zdrojů.
A i když nejsem žádný extra milovník ovocných destilátů, mám raději likéry, přece jen by mi jich na výše uvedené účely přišla škoda. Nehledě k tomu, že bych je musel zbavit jejich chutě a aromatu. Tak takovým nadšencům kteří si chtějí vyrobit něco svého, originálního nebo na trhu běžně nedostupného nezbývá nic jiného...
*
Ale zas proč k výrobě lihu používat nějaké druháky? Jsou už kontaminovány nežádoucími zplodinami kvašení, musí se opatrně destilovat a čistit a veškerý cukr je stejně nutno přidat. Takže jediná výhoda je, že takové směska obsahuje nějaké živiny pro kvasinky. Ale ty lze přidat ve formě solí a vitamínů do čistě cukerného roztoku. Kvašení pak probíhá daleko čistěji a taky další zpracování je daleko pohodlnější, Navíc odpadne patlání s nějakými břečkami.
Nebo, ale to už je jiná liga, použít daleko levnější a výtěžnější škrobnaté suroviny.
(Ještě bych celkem pochopil, i to se někdy stává, že se kvas zasekne a je škoda zbytkový cukr vylít do kanálu...).
Rafael.