Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Pálení > Nevydarené prvé pálenie

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.29.57 (?)
15.12.2019 20:25
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň - mám otázku. Zostrojil som si aparát - dvojité dno - naplnené vodou. Mal som dva sudy kvasu - jeden sud mirabelky -  extrémne sladké- slad som nemeral, druhý sud jablká slad na začiatku okolo 15 brix. kvas bo uzavretý na kvasnú zátku. Do každéhu sudu som dal 2 kg cukru. Teplota v miestnosti kvasenia bola cca 18-21 C po celú dobu kvasenia. Oba sudy bublali aktívne zhruba 2-3 dni - potom zostalo ticho. Tak som sudy zavrel foliou a stiahol gumičkou. Po cca 12 týždňoch som sa rozhodol vypáliť ich.Na kvase nebola takmer žiadna plieseň - kvas bol voňavý, razil skôr po ovocí ako po alkohole.  Cukornatosť u mirabeliek bola cca 10 brix a u jablk 8 brix. Pri pálení u jablk vytieklo pri prvej destilácii cca 1 liter lutru z dávky cca 70 l kvasu u mirabeliek nevytieklo nič. Pri pálení som hnal teplotu kvasu na 95 C ale teplota na vrchu klobúka stúpala veľmi pomaly - u jablk dosiahla cca 90 C a už netieklo nič hoc bola trubka horúca. U sliviek nedosiahla ani teplotu 60 C hoc teplota kvasu bola 95 C a horák šiel na maximum. Viac ako 95-96 C neviem dosiahnuť kedze sa jedná o duplák plnený vodou.Viete mi niekto poradiť kde nastala chyba - či vo vedení kvasu alebo v destilácii.. Je možné aby z takého množstva kvasu nič nevytieklo. S pozdravom

Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.195.14 (?), 23.12.2019 1:27
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zatím neházejte flintu do žita, v dohlednu vám k tomu něco napíšu, jen co trochu poleví ten předvánoční chaos.  Rosťa

Připojit reakci
   

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.61.238 (?), 30.12.2019 10:49
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím, podľa toho čo píšete to ešte malo kvasit. Zostatok 8brix u jabĺk 15brix a 2 kg cukru je vysoký. Jabĺčka mi idú na 4. Ale ja už 15brix neprisladzujem. Možno je pri podlahe chladnejšie. Ja mam v pivnici tiež okolo 20 stupňov. Aj tak mal posledný kvas 14 a to je už na niekoľko mesačne kvasenie. Tak som sud presťahoval bližšie ku kotlu a teraz má 19 stupňov. Pekne sa ešte rozbehol. K tomu kotlu. Voda v dvojplášti nieje správna cesta. Musí byť pod tlakom pre zvýšenie teploty v plášti. A aj tak to nikdy nebude tá pravá pálenka. To sú moje skúsenosti. Ta vytazitelnost je aj tak strašne mala, skontroluj tesnosť celej aparatúry, ale to by si asi cítil, že máš taký veľký únik pár. Inak ma už nič nenapadá. Tom
Připojit reakci
      

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.195.14 (?), 6.1.2020 0:02
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ke kvasu: Že přestal bulkat za tři dny, bych přisuzoval netěsnostem. (Jediné sudy které těsní spolehlivě, jsou s kovovou obručí a neporušeným těsněním v drážce.) CO2 pak uniká přednostně tam, kde nemusí překonávat odpor vodního sloupce v bulkátku. Je málo pravděpodobné, že by kvašení ustalo po třech dnech. V tomto stadiu je promíchání kvasu vhodné, prospěje množení kvasinek a jde zhruba poznat, jestli je v pořádku. Kvas šumí, je vidět jestli kvasí. Teplotu jste měl dobrou, osobně nemám dobré zkušenosti s teplotami pod 18st., i když se dosti doporučují. Myslím, že Vám to normálně vykvasilo. Zbytková cukernatost také není tragická, obzvlášť když jste přidal cukr. Měření je jen orientační, množství alkoholu ho dosti zkresluje. Přítomnost alkoholu po dokvašení jde ověřit ohříváním trochy kvasu v hrnku a zapálením výparů. To jste měl zkusit.  Pokud tam líh je, ale nejde vydestilovat, je problém jinde. To bude nejspíš Váš případ.
K aparátu: Je k nezaplacení mít na kotli průhledítko, kterým je dovnitř vidět. Některé kvasy velmi pění, jde to pak lépe uhlídat,  ať kvas nepřeběhne. Myslím, že Vy byste tam uviděl to, že se tam nic neděje. Kvas v kotli musí vařit, (!), jinak neodcházejí páry a nemá co kondenzovat. Ke konci první destilace se v kotli vaří už jen voda, se zbytky lihu, teploty při ukončování bývají běžně 98st. Když vše funguje, není to třeba vůbec měřit, konec 1D se určí podle lihovitosti vytékajícího lutru.  Z uvedeného vyplývá, že stroj, který není schopen předestilovat vodu, není použitelný.  Jak napsal kolega Tom, voda v plášti je špatná cesta. Souhlasím.  Plášť s vodou tlakovat, bych u amatérských konstrukcí nedoporučoval.  Olej jako náplň taky né. To je pak kolem smradu jako v rafinérii, navíc horký olej je velmi snadno zapalitelný.  Jediné, co bych poradil, je slaná voda. Nasycený slaný roztok. V horké vodě rozpouštět sůl, maximum co se podaří. Bod varu pak stoupne na tuším 108st, funguje to spolehlivě. S agresivitou té soli ke kovům třeba počítat, ale není to zase tak strašné, že by to hrnce rozpustilo po několika destilacích.  Určitě je lepší, když ta náplň obaluje vařák i kolem stěn, alespoň částečně, než když je jen ve dnu.
Myslím, že toto je celý Váš problém, ta nízká teplota v kotli, do něhož se přes vodní plášť  (asi o malé ploše) nedá předat více energie od hořáku.  Něčím nehořlavým zaizolovat stěny vařáku by také trochu pomohlo, ale jen jako dolněk k tomu slanému roztoku.  Jiného mě nic nenapadá, co byste mohl jednoduše vyzkoušet. Řekl bych, že až se Vám podaří v kotli přivézt k varu vodu, bude po problému.  Pokud se něčeho doberete, napište výsledek.    S pozdravem Paličům zdar.       Rosťa

Připojit reakci
         

Nevydarené prvé pálenie


vyslouzil (17559) - xxx.xxx.92.238 (?), 6.1.2020 17:17
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Olej jako náplň taky né. To je pak kolem smradu jako v rafinérii, navíc horký olej je velmi snadno zapalitelný.

To lze snadno eliminovat použitím nehořlavého oleje bez zápachu. Olej umožní větší teplotní gradient, což významně urychlí zahřívání obsahu kotle. 

Připojit reakci
            

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.137.18 (?), 13.1.2020 22:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A značka oleja?

Připojit reakci
               

Nevydarené prvé pálenie


vyslouzil (17559) - xxx.xxx.11.253 (?), 14.1.2020 10:28
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je asi jedno. Třeba Mogul Trafo

Připojit reakci
               

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.27.49 (?), 14.1.2020 12:09
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je super 137.18, jak Milošek perlí.

Připojit reakci
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna15.2.2020
Kaiserova elektrická udírna15.2.2020
Stavba udírny (skříně) a příslušenství12.2.2020
Pec na pizzu12.2.2020
Stavba udírny (skříně) a příslušenství11.2.2020
Stavba udírny (skříně) a příslušenství10.2.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů