Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Pálení > Nevydarené prvé pálenie

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.27.49 (?)
14.1.2020 12:09

To je super 137.18, jak Milošek perlí.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.29.57 (?)
15.12.2019 20:25, počet návštěv: 2429
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň - mám otázku. Zostrojil som si aparát - dvojité dno - naplnené vodou. Mal som dva sudy kvasu - jeden sud mirabelky -  extrémne sladké- slad som nemeral, druhý sud jablká slad na začiatku okolo 15 brix. kvas bo uzavretý na kvasnú zátku. Do každéhu sudu som dal 2 kg cukru. Teplota v miestnosti kvasenia bola cca 18-21 C po celú dobu kvasenia. Oba sudy bublali aktívne zhruba 2-3 dni - potom zostalo ticho. Tak som sudy zavrel foliou a stiahol gumičkou. Po cca 12 týždňoch som sa rozhodol vypáliť ich.Na kvase nebola takmer žiadna plieseň - kvas bol voňavý, razil skôr po ovocí ako po alkohole.  Cukornatosť u mirabeliek bola cca 10 brix a u jablk 8 brix. Pri pálení u jablk vytieklo pri prvej destilácii cca 1 liter lutru z dávky cca 70 l kvasu u mirabeliek nevytieklo nič. Pri pálení som hnal teplotu kvasu na 95 C ale teplota na vrchu klobúka stúpala veľmi pomaly - u jablk dosiahla cca 90 C a už netieklo nič hoc bola trubka horúca. U sliviek nedosiahla ani teplotu 60 C hoc teplota kvasu bola 95 C a horák šiel na maximum. Viac ako 95-96 C neviem dosiahnuť kedze sa jedná o duplák plnený vodou.Viete mi niekto poradiť kde nastala chyba - či vo vedení kvasu alebo v destilácii.. Je možné aby z takého množstva kvasu nič nevytieklo. S pozdravom

Připojit reakci   
   

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.195.14 (?)
23.12.2019 1:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zatím neházejte flintu do žita, v dohlednu vám k tomu něco napíšu, jen co trochu poleví ten předvánoční chaos.  Rosťa

Připojit reakci
   

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.61.238 (?)
30.12.2019 10:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím, podľa toho čo píšete to ešte malo kvasit. Zostatok 8brix u jabĺk 15brix a 2 kg cukru je vysoký. Jabĺčka mi idú na 4. Ale ja už 15brix neprisladzujem. Možno je pri podlahe chladnejšie. Ja mam v pivnici tiež okolo 20 stupňov. Aj tak mal posledný kvas 14 a to je už na niekoľko mesačne kvasenie. Tak som sud presťahoval bližšie ku kotlu a teraz má 19 stupňov. Pekne sa ešte rozbehol. K tomu kotlu. Voda v dvojplášti nieje správna cesta. Musí byť pod tlakom pre zvýšenie teploty v plášti. A aj tak to nikdy nebude tá pravá pálenka. To sú moje skúsenosti. Ta vytazitelnost je aj tak strašne mala, skontroluj tesnosť celej aparatúry, ale to by si asi cítil, že máš taký veľký únik pár. Inak ma už nič nenapadá. Tom
Připojit reakci
      

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.195.14 (?)
6.1.2020 0:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ke kvasu: Že přestal bulkat za tři dny, bych přisuzoval netěsnostem. (Jediné sudy které těsní spolehlivě, jsou s kovovou obručí a neporušeným těsněním v drážce.) CO2 pak uniká přednostně tam, kde nemusí překonávat odpor vodního sloupce v bulkátku. Je málo pravděpodobné, že by kvašení ustalo po třech dnech. V tomto stadiu je promíchání kvasu vhodné, prospěje množení kvasinek a jde zhruba poznat, jestli je v pořádku. Kvas šumí, je vidět jestli kvasí. Teplotu jste měl dobrou, osobně nemám dobré zkušenosti s teplotami pod 18st., i když se dosti doporučují. Myslím, že Vám to normálně vykvasilo. Zbytková cukernatost také není tragická, obzvlášť když jste přidal cukr. Měření je jen orientační, množství alkoholu ho dosti zkresluje. Přítomnost alkoholu po dokvašení jde ověřit ohříváním trochy kvasu v hrnku a zapálením výparů. To jste měl zkusit.  Pokud tam líh je, ale nejde vydestilovat, je problém jinde. To bude nejspíš Váš případ.
K aparátu: Je k nezaplacení mít na kotli průhledítko, kterým je dovnitř vidět. Některé kvasy velmi pění, jde to pak lépe uhlídat,  ať kvas nepřeběhne. Myslím, že Vy byste tam uviděl to, že se tam nic neděje. Kvas v kotli musí vařit, (!), jinak neodcházejí páry a nemá co kondenzovat. Ke konci první destilace se v kotli vaří už jen voda, se zbytky lihu, teploty při ukončování bývají běžně 98st. Když vše funguje, není to třeba vůbec měřit, konec 1D se určí podle lihovitosti vytékajícího lutru.  Z uvedeného vyplývá, že stroj, který není schopen předestilovat vodu, není použitelný.  Jak napsal kolega Tom, voda v plášti je špatná cesta. Souhlasím.  Plášť s vodou tlakovat, bych u amatérských konstrukcí nedoporučoval.  Olej jako náplň taky né. To je pak kolem smradu jako v rafinérii, navíc horký olej je velmi snadno zapalitelný.  Jediné, co bych poradil, je slaná voda. Nasycený slaný roztok. V horké vodě rozpouštět sůl, maximum co se podaří. Bod varu pak stoupne na tuším 108st, funguje to spolehlivě. S agresivitou té soli ke kovům třeba počítat, ale není to zase tak strašné, že by to hrnce rozpustilo po několika destilacích.  Určitě je lepší, když ta náplň obaluje vařák i kolem stěn, alespoň částečně, než když je jen ve dnu.
Myslím, že toto je celý Váš problém, ta nízká teplota v kotli, do něhož se přes vodní plášť  (asi o malé ploše) nedá předat více energie od hořáku.  Něčím nehořlavým zaizolovat stěny vařáku by také trochu pomohlo, ale jen jako dolněk k tomu slanému roztoku.  Jiného mě nic nenapadá, co byste mohl jednoduše vyzkoušet. Řekl bych, že až se Vám podaří v kotli přivézt k varu vodu, bude po problému.  Pokud se něčeho doberete, napište výsledek.    S pozdravem Paličům zdar.       Rosťa

Připojit reakci
         

Nevydarené prvé pálenie


vyslouzil (17492) - xxx.xxx.92.238 (?)
6.1.2020 17:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Olej jako náplň taky né. To je pak kolem smradu jako v rafinérii, navíc horký olej je velmi snadno zapalitelný.

To lze snadno eliminovat použitím nehořlavého oleje bez zápachu. Olej umožní větší teplotní gradient, což významně urychlí zahřívání obsahu kotle. 

Připojit reakci
            

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.137.18 (?)
13.1.2020 22:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A značka oleja?

Připojit reakci
               

Nevydarené prvé pálenie


vyslouzil (17492) - xxx.xxx.11.253 (?)
14.1.2020 10:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je asi jedno. Třeba Mogul Trafo

Připojit reakci
               

Nevydarené prvé pálenie


host - xxx.xxx.27.49 (?)
14.1.2020 12:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je super 137.18, jak Milošek perlí.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenka z vína1022.1.20201505
Kolko odobrat metylalkoholu6822.1.2020116167
Nevydarené prvé pálenie820.1.20202430
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2715.1.202038942
Kompotovice714.1.20208570
Vodka514.1.20201163
Destilace - základní dotazy506.1.202022507
Kvas bez lihu44.1.20201144
Vydrží lutr do další sezony?729.12.20191105
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?1022.12.20192967
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?6020.12.201940550
Slad - pálení2119.12.201924327
Ředění slivovice10916.12.2019251930
Pálenka z kdoulí222.12.201924696
Dřevo do destilátu462.12.201935181
Škrábavost pálenky5125.11.201971514
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019144008
Domácí pálenice1923.11.201913727
Tis cerveny323.11.2019863
destilační přístroj105523.11.20191482571
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912509
Zakalená část pálenky1311.11.20192764
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201934090
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201925165
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201930892
Pečetní vosk114.11.20192476
Palenka z datli?103.11.20197780
Refraktometr na měření kvasu243.11.201915330
Vaření hroznového vina21.11.2019715
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.20191079
Pálenka z dýně6030.10.201961221
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201920758
Míchat lutr při 2D?528.10.20191872
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201922287
Zakalená slivovice17222.10.2019243647
Koupě Palírny 1614.10.20195369
Poraďte jaké kvasinky289.10.201920356
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191835
Test na metanol832.10.201999887
Kvas trnky630.9.20191616
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Sůl v naloženém mase na uzení24.1.2020
Generátor kouře22.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Lovecký a Turistický salám15.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů