Dobrý deň - mám otázku. Zostrojil som si aparát - dvojité dno - naplnené vodou. Mal som dva sudy kvasu - jeden sud mirabelky - extrémne sladké- slad som nemeral, druhý sud jablká slad na začiatku okolo 15 brix. kvas bo uzavretý na kvasnú zátku. Do každéhu sudu som dal 2 kg cukru. Teplota v miestnosti kvasenia bola cca 18-21 C po celú dobu kvasenia. Oba sudy bublali aktívne zhruba 2-3 dni - potom zostalo ticho. Tak som sudy zavrel foliou a stiahol gumičkou. Po cca 12 týždňoch som sa rozhodol vypáliť ich.Na kvase nebola takmer žiadna plieseň - kvas bol voňavý, razil skôr po ovocí ako po alkohole. Cukornatosť u mirabeliek bola cca 10 brix a u jablk 8 brix. Pri pálení u jablk vytieklo pri prvej destilácii cca 1 liter lutru z dávky cca 70 l kvasu u mirabeliek nevytieklo nič. Pri pálení som hnal teplotu kvasu na 95 C ale teplota na vrchu klobúka stúpala veľmi pomaly - u jablk dosiahla cca 90 C a už netieklo nič hoc bola trubka horúca. U sliviek nedosiahla ani teplotu 60 C hoc teplota kvasu bola 95 C a horák šiel na maximum. Viac ako 95-96 C neviem dosiahnuť kedze sa jedná o duplák plnený vodou.Viete mi niekto poradiť kde nastala chyba - či vo vedení kvasu alebo v destilácii.. Je možné aby z takého množstva kvasu nič nevytieklo. S pozdravom