Marhulovy kvas s kostkami
|
|
|
|
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář (98) - 93.103 (?) 24.8.2019 21:15
To, že pálenica vyžaduje marhulový kvas bez kôstok nie je podľa môjho názoru dôvod na odpísanie pálenice... a už vôbec to nie je ukazovateľ kvality obsluhy alebo použitej technológie.
Podľa môjho subjektívneho názoru marhuľový kvas by sa mal páliť zásadne bez kôstok!
Nechcem nikoho uraziť,...ale ako veľmi musí byť niekto pohodlný, že má problém zbaviť kvas kôstok?
Ja kvasím marhule už odkôstkované...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal82 - (17) - 237.32 (?), 23.8.2019 10:44, zobrazeno: 5871x
ahojte, mam otazku. chcem zalozit marhulovy kvas ale aj s kostkami, ktore potom pred palenim precedim. je tam velky rozdiel, ked kvasi aj s kostkami, alebo bez kostiek? alebo sa ta chut kostiek prejavi az pocas palenia? Pretoze mne to pride tak, ze samotny proces kvasenia nema vplyv na uvolnenie neziaduich latok, ako samotne palenie.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 240.38 (?), 23.8.2019 13:20
Ja robím s kôstami. Mám 1 súdok 50 litrový, ten nazbieram plný, potom vezmem stavebné miešadlo a všetko to poriadne premiešam na kašu. Objem sa zmenší o 1/3 potom to 3x prelejem do 200 litr. sudu a pridam 2kg cukru 25 litr. vody a znovu premiešam. Slabo zatvorim vekom alebo folia+gumolano. Po týždni otvorim znovu premiešam a všetok kvas prekýblujem do druhého 200 litr. sudu, kôstky zostanu na dne, doplnim kvasom z ďalšieho sudu a zatvorim napevno s bublatkom. O 2-3 týždne sa to vezie do pálenice kde sa tešia z bezkôstkoveho kvasu. Ja ako laik necítim rozdiel či sa kvasí alebo nekvasí s kôstkami. Ale do pálenice nesiem viac kvasu o množstvo odobratých kôstok, ktoré na slnku vysuším a je s toho potom "raketové palivo" do kotla cez zimu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.9 (?), 24.8.2019 12:35
Ja som tento rok pálil marhule prvýkrát. Marhule boli kupované /dovoz/ boli nádherne prezreté. Naložil som ich do sudov aj s kôstkami, avšak nemal som po ruke na chalupe vrtačku s miešadlom tak som ich len v sudoch mierne posekal s lopatou. Presne 4 týždne po založení som išiel páliť. Kôstky som skúšal precediť cez zeleninovú bedničku, ale lepšie to išlo až keď som ten kvas pred cedením premiešal miešadlom vo vrtačke. Podľa mňa kôstky v hotovej marhuľovici necítiť. Po precedení to bolo 550 litrov kvasu z čoho natieklo po zriedení na 50,7% úctihodných 58 lit. marhulovice vynikajúcej chuti. V pálenici kde pálievam trvali na odkôstkovaní z dôvodu že marhule majú veľké kôstky ktoré robia problém pri miešaní sa zasekávajú pod miešadlo. Slivky bezproblémov pália aj s kôstkai.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.9 (?), 24.8.2019 15:28
Asi záleží aj na konkrétnom type miešadla. V mojom okolí sú aj pálenice kde vám nezoberú žiadny kvas s kôstkami, a aj keď poviete že kôstky sa v ňom nenachádzajú, tak aj tak ho napúšťajú do kotla cez sito.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář (98) - 93.103 (?), 24.8.2019 21:15
To, že pálenica vyžaduje marhulový kvas bez kôstok nie je podľa môjho názoru dôvod na odpísanie pálenice... a už vôbec to nie je ukazovateľ kvality obsluhy alebo použitej technológie.
Podľa môjho subjektívneho názoru marhuľový kvas by sa mal páliť zásadne bez kôstok!
Nechcem nikoho uraziť,...ale ako veľmi musí byť niekto pohodlný, že má problém zbaviť kvas kôstok?
Ja kvasím marhule už odkôstkované...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|