Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Ja robím s kôstami. Mám 1 súdok 50 litrový, ten nazbieram plný, potom vezmem stavebné miešadlo a všetko to poriadne premiešam na kašu. Objem sa zmenší o 1/3 potom to 3x prelejem do 200 litr. sudu a pridam 2kg cukru 25 litr. vody a znovu premiešam. Slabo zatvorim vekom alebo folia+gumolano. Po týždni otvorim znovu premiešam a všetok kvas prekýblujem do druhého 200 litr. sudu, kôstky zostanu na dne, doplnim kvasom z ďalšieho sudu a zatvorim napevno s bublatkom. O 2-3 týždne sa to vezie do pálenice kde sa tešia z bezkôstkoveho kvasu. Ja ako laik necítim rozdiel či sa kvasí alebo nekvasí s kôstkami. Ale do pálenice nesiem viac kvasu o množstvo odobratých kôstok, ktoré na slnku vysuším a je s toho potom "raketové palivo" do kotla cez zimu.