Marhulovy kvas s kostkami



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
24.8.2019 12:44

Logicky vzato, čekal bych, že pod míchadlo se budou zasekávat spíš menší než větší pecky. Ve všech palírnách v mém okolí s meruňkovými (ani žádnými jinými) peckami v kvasu problém nemají.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
Michal82 - (17) - 237.32 (?), 23.8.2019 10:44, zobrazeno: 5801x

ahojte, mam otazku. chcem zalozit marhulovy kvas ale aj s kostkami, ktore potom pred palenim precedim. je tam velky rozdiel, ked kvasi aj s kostkami, alebo bez kostiek? alebo sa ta chut kostiek prejavi az pocas palenia? Pretoze mne to pride tak, ze samotny proces kvasenia nema vplyv na uvolnenie neziaduich latok, ako samotne palenie.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 23.8.2019 12:22

Samotné meruňkové pecky nejsou při výrobě destilátu k ničemu zapotřebí. Je jedno, jestli je odstraníte vypeckováním nebo přecezením kvasu. Nakonec, když je necháte v kvasu i při pálení, nic hrozného se nestane. V meruňkovici jádra příliš cítit nejsou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.38 (?), 23.8.2019 13:20
Ja robím s kôstami. Mám 1 súdok 50 litrový, ten nazbieram plný, potom vezmem stavebné miešadlo a všetko to poriadne premiešam na kašu. Objem sa zmenší o 1/3 potom to 3x prelejem do 200 litr. sudu a pridam 2kg cukru 25 litr. vody a znovu premiešam. Slabo zatvorim vekom alebo folia+gumolano. Po týždni otvorim znovu premiešam a všetok kvas prekýblujem do druhého 200 litr. sudu, kôstky zostanu na dne, doplnim kvasom z ďalšieho sudu a zatvorim napevno s bublatkom. O 2-3 týždne sa to vezie do pálenice kde sa tešia z bezkôstkoveho kvasu. Ja ako laik necítim rozdiel či sa kvasí alebo nekvasí s kôstkami. Ale do pálenice nesiem viac kvasu o množstvo odobratých kôstok, ktoré na slnku vysuším a je s toho potom "raketové palivo" do kotla cez zimu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 172.9 (?), 24.8.2019 12:35

Ja som tento rok pálil marhule prvýkrát. Marhule boli kupované /dovoz/ boli nádherne prezreté. Naložil som ich do sudov aj s kôstkami, avšak nemal som po ruke na chalupe vrtačku s miešadlom tak som ich len v sudoch mierne posekal s lopatou. Presne 4 týždne po založení som išiel páliť. Kôstky som skúšal precediť cez zeleninovú bedničku, ale lepšie to išlo až keď som ten kvas pred cedením premiešal miešadlom vo vrtačke.  Podľa mňa kôstky v hotovej marhuľovici necítiť. Po precedení to bolo 550 litrov kvasu z čoho natieklo po zriedení na 50,7% úctihodných 58 lit. marhulovice vynikajúcej chuti. V pálenici kde pálievam trvali na odkôstkovaní z dôvodu že marhule majú veľké kôstky ktoré robia problém pri miešaní sa zasekávajú pod miešadlo. Slivky bezproblémov pália aj s kôstkai.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 24.8.2019 12:44

Logicky vzato, čekal bych, že pod míchadlo se budou zasekávat spíš menší než větší pecky. Ve všech palírnách v mém okolí s meruňkovými (ani žádnými jinými) peckami v kvasu problém nemají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 172.9 (?), 24.8.2019 15:28

Asi záleží aj na konkrétnom type miešadla. V mojom okolí sú aj pálenice kde vám nezoberú žiadny kvas s kôstkami, a aj keď poviete že kôstky sa v ňom nenachádzajú, tak aj tak ho napúšťajú do kotla cez sito. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 244.121 (?), 24.8.2019 18:58

Takej to pálenici by som sa oblúkom, vyhol!wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 93.103 (?), 24.8.2019 21:15

To, že pálenica vyžaduje marhulový kvas bez kôstok nie je podľa môjho názoru dôvod na odpísanie pálenice...  a už vôbec to nie je ukazovateľ kvality obsluhy alebo použitej technológie.

Podľa môjho subjektívneho názoru marhuľový kvas by sa mal páliť zásadne bez kôstok!

Nechcem nikoho uraziť,...ale ako veľmi musí byť niekto pohodlný, že má problém zbaviť kvas kôstok?

Ja kvasím marhule už odkôstkované...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 244.121 (?), 25.8.2019 8:43

Meruňkový kvas dělám zásadně bez pecek.Ale nikdo mi nebude vnucovat svoje pravidla, příště by chtěli slivkový kvas bez pecek a to už je nepřijatelné! Prostě tam kde se mi to nepozdává příště už nejdu.Tady na Valašku je pálenice téměř v každé větší obci, v okruhu cca 15 km si můžu vybrat z osmi pěstitelských pálenic a dvou lihovarů, které taky zpracovávají ovocné kvasy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 25.8.2019 8:57

Chování pálenice (přecezení kvasu přes síto) se dá pochopit. Zahřívání pecek je zbytečné, stojí to energii a výsledek se nezlepší. Platí se za alkohol, ne za objem kvasu.
    V místní pálenici mají radši kvas s peckama. Říkají, že napomáhají míchání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika