Marhulovy kvas je moc husty



siemens - (43) - 11.146 (?)
12.9.2019 21:51

Hustota kvasu by nemala robit problem s prekvasenim. Ak vies ako husty je kvas z duly/kdoule a suchy kde musis doliat vodu na vytlacenie vzduchu, tak toto je podla mna husty kvas a prekvasi uplne bez problemov s enzymom a kvasinkami.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
Michal82 - (17) - 237.32 (?), 11.9.2019 14:09, zobrazeno: 5670x

ahojte, hladam radu co robit s dost hustym kvasom. Kupil som uz hotovy kvas, ale je dost husty, v pomere huste/tekute asi 80/20. vonia sice pekne, ale mal som ho problem vobec zapalit. kvasi uz cca 5 tyzdnov. meral som cukor a ma cca 7-8 brix. v palenici mi povedali, ze to uz viac neklesne a zrejme bude aj mala vytaznost. zaujima ma, ci to ze je kvas husty, ale riedky ma vplyv na vytaznost.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
siemens - (43) - 11.146 (?), 11.9.2019 23:24

Ako zakladali kvas? Davali enzym? Kvasinky?

Na take veci je dobre sa opytat zvlast pri citlivych kvasoch.

Co jr to husty kvas? Urcite by nemal byt ako voda :)

Mozno rozkvas s kvasinkami esteraz cast kvasu a daj este do celeho objemu cca na 100l aspon kilo- dva cukru a sleduj :)

Na vytaznost ma vplyv objem skvasitelnych cukrov na zaciatku kvasenia a samotna kvalita kvasenia

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 237.32 (?), 12.9.2019 6:46

ahoj, enzymy ani kvasinky urcite nedavali. a ako husty? no taka kasa, ako ked varis dzem :) ja som presne pred tyzdnom este pridal rozkvas a enzymy s cukrovou vodou, tak mozno to trosku este potiahne, ale moc tomu neverim. zajtra vecer som objednany do palenice, tak uvidim. aj ked rozmyslam, ze ci to este neposunut. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 144.38 (?), 12.9.2019 7:06

Prostě tam nalejte vodu a zamíchejte a je to vyřešené. V pálenici by udělali to samé, aby mohli kvas vysát hadicí, pokud tedy mají vývěvu. Dělám to tak běžně. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 12.9.2019 9:04

Kvas je možná hustý jen nahoře a dole bude tekutý. Pět týdnů je dost, neexperimentoval bych s cukrovou vodou, nýbrž nechal kvas vypálit. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 237.32 (?), 12.9.2019 11:15

pan vyslouzil, ako som pisal v prvom prispevku, tak pomer husteho a tekuteho je 80/20, mam aj sudy, cez ktore to je pekne vidno. no nic, v kazdom pripade dam vediet zajtra ako som dopadol, ale nemam dobry pocit, kedze sa mi nepodarilo zapalit pary, na hrncekom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
siemens - (43) - 11.146 (?), 12.9.2019 21:51

Hustota kvasu by nemala robit problem s prekvasenim. Ak vies ako husty je kvas z duly/kdoule a suchy kde musis doliat vodu na vytlacenie vzduchu, tak toto je podla mna husty kvas a prekvasi uplne bez problemov s enzymom a kvasinkami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 230.210 (?), 12.9.2019 12:06

My měli meruňky letos hodně suché. Kvas byl hodně hustý, dávali jsme enzym a kvas jsme ředili vodou... cca 3 litry na 100l a abych kompenzoval naředění cukrů v ovoci vodou přidal jsem 1kg na 100l.

Po sedmi týdnech kvašení při 23°C stále nebylo dokvašeno, ale už nadešel termín v pálenici. Takto dlouhé kvašení si vysvětluji abnormálně hustým kvasem. Že byl hustý nasvědčuje i to že po otevření beček se ukázalo, že koláč, sušina na povrchu zasahuje snad až do poloviny bečky. 

I tak nateklo průměrných 9l / 100.

Počáteční brix 16°, koncový 6,5-8,5°. Alkohol 12%

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.227 (?), 12.9.2019 15:15

Takto dlouhé kvašení si vysvětluji abnormálně hustým kvasem.

Nejsem si jistý, jestli to nějak spolu souvisí. Při výrobě lihu z brambor je kvas ještě hustší a vykvašený je za 3 dny. Ovoce je, pravda, něco jiného.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 230.210 (?), 12.9.2019 15:27

Zapomněl jsem slovíčko "cukru"..přidal jsem 1kg cukru na 100l kvasu.

Nejsem si jistý, jestli to nějak spolu souvisí.

Jsem možná naočkovaný babskou pověrou, že v hustých kvasech jsou kvasinky líné.. ale ani bych se nedivil, kdyby zrovná na kvasinky to vliv nemělo a i v husté marmeládě by se množily a baštily úplně bez problémů

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika