Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko
|
|
 |
 |
host - 152.253 (?) 16.12.2016 17:19
Já jsem si na tom videu nevšimnul, že by do kvasných kádí šly listy, větvičky a podobný maras. Jen setřepávače, drtiče, šnekové dopravníky apod. A při takové mechanizaci není problém separovat stopky, listí a větvičky mechanicky a strojově z drtě.
(Trochu podobným způsobem, i kdyz ručním, jsem vybíral střapiny, stopky, listí apod. třeba z drtí rybízů, takže vím že to jde, že se to nemusí dělat hned při sběru...)
*
Ale jinak to video nemá skoro žádnou hodnotu, mimo reklamní. Kdybych měl tam ty uvedené nesmysly všechny rozporovat, tak by mi to trvalo dost dlouho.
Vždyť tam se vše vzájemně popírá...
A dost smutné je, že to bylo natočeno, jak jsem se na konci dočetl, pro Mendělejovu univerzitu.
To se jako mají studenti z těch blábolů učit.
Spíš si myslím, že poučit...
Rafael.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.253 (?), 16.12.2016 17:19
Já jsem si na tom videu nevšimnul, že by do kvasných kádí šly listy, větvičky a podobný maras. Jen setřepávače, drtiče, šnekové dopravníky apod. A při takové mechanizaci není problém separovat stopky, listí a větvičky mechanicky a strojově z drtě.
(Trochu podobným způsobem, i kdyz ručním, jsem vybíral střapiny, stopky, listí apod. třeba z drtí rybízů, takže vím že to jde, že se to nemusí dělat hned při sběru...)
*
Ale jinak to video nemá skoro žádnou hodnotu, mimo reklamní. Kdybych měl tam ty uvedené nesmysly všechny rozporovat, tak by mi to trvalo dost dlouho.
Vždyť tam se vše vzájemně popírá...
A dost smutné je, že to bylo natočeno, jak jsem se na konci dočetl, pro Mendělejovu univerzitu.
To se jako mají studenti z těch blábolů učit.
Spíš si myslím, že poučit...
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.32 (?), 16.12.2016 19:45
Nechápu jak to ve Vizovicích dělají, ale mají tu nejhorší slivovicu z celého Valašska.Stopky a listí by do kvasu dal jen šílenec, takže chyba bude někde jinde.
Velmi jednoduše :
Na každý rok si určí výkupní cenu švestek, za kterou je budou vykupovat. Pro letošní sezonu byla cena 6,5 kč/kg a min. cukernatost 18°
Otázka zní:
Vážení jaké švestky by jste jim za stanovenou cenu 6,5 kč prodali vy??
Já jen takové, kterých bych se potřeboval zbavit, a vy???
A tak vypadá jejich slivovice, kterou bych si nikdy nekoupil.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.32 (?), 16.12.2016 19:26
Kdyby ty značkové kvasinky tolik zvyšovaly kvalitu a výtěžnost pálenky, proč by profesionální lihovar jako R.J. kvasil švestky stále nadivoko?
Spiriferm arom kvasinky jsme dávno testovali přidáním do švestkového kvasu.
Výsledek - výtěžnost stejná jak bez kvasinek.
Chuť destilátu- měkčí s pozměněnou vůní a trošku i chutí. (jakoby do destilátu byla přidána nějaká neurčitá ovocná tresť).
Závěr : Komerční značkové kvasinky ovlivňují vůni i chuť slivovice.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 143.84 (?), 17.12.2016 15:00
Pane Fialo, podle mého názoru je metoda, vlastně zásady uvedené v tom článku, platné stále. Kvasinky - zda divoké nebo průmyslově vyráběné - to si může zvolit každý podle svého uvážení, protože rozdíl mezi nimi není natolik důležitý, jako např. to, že švestky mají být vyzrálé, čisté, bez příměsí listů, stopek, větviček, trávy, hlíny a j., zákvas má být rozkvašený před zakládáním kvasu, Dále že švestky je potřeba rozmělnit a po naplnění nádoby je nejlepší zabránit přístupu vzduchu.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|