Je kvas už hotový?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 175.152 (?) 
25.10.2009 10:07, zobrazeno: 79045x

Dobrý den,

Letos jsem se poprvé rozhodl udělat slivovici kvůli velké úrodě švestek. Jsem trochu na rozpacích, protože všude je velké množství hodně odlišných návodů na kvas. Naplnil jsem 4 sudy po 50 litrech a do prvních 2 přidal 1 kg cukru, trochu jsem to taky rozmačkal, soused mě první dva sudy rozmixoval vrtačkou, uzavřel víkem a dal to do sklepa. Byl jsem překvapený, že to skoro vůbec nebublá, původně jsem tam chtěl dát hadičku, ale je to zbytečné. Je vidět, že obsah je jakoby prostoupený velkými bublinami. Když si k tomu čichnu, tak mě udeří do nosu ostrá vůně, nedokážu vůbec posoudit, jestli to je alkohol, ocet, nebo něco jiného, je to takový mix vůní.

Jak mám tedy poznat, že je kvašení u konce? Mě se zdá, že to vypadá pořád stejně, skoro žádná změna. Uprostřed bubliny a dole je vidět souvislá vrstva kapaliny. Na povrchu je taková hnědá vrstva, ale není tam žádná bílá plíseň. První sud jsem naplnil někdy na konci srpna, ostatní postupně až do konce září.

Díky

Jirka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 180.2 (?), 25.10.2009 12:56

Dobrý den. Je to naprosto v pohodě. Ta ostrá vůně je unikající CO2, nelamte si s tím hlavu. Dle mého tam ten cukr nepatří, ale to je Vaše věc. A to, že nemáte na povrchu plíseň svědčí jen o tom, že je vše v naprostém pořádku. Švestkové kvasy jsou hotové zhruba za 3 měsíce, ale vydrží opravdu hodně dlouho. Já budu pálit až příští jaro. Pokud jste opravdu zvědavý, tak do toho prvního kvasu co byl založený v srpnu strčte ruku až do té kapaliny a olízněte. Budete možná překvapený, jak je to kyselé, což znamená, že skoro všechen cukr je prokvašený. Já osobně nepřidávám ani gram cukru do žádné bečky. Není k tomu žádný důvod. Měřil jsem cukernatost a moje nejlepší švestky měly i 27% cukru. To kvasinky ani nejsou schopny prokvasit a to používám hlubokoprokvášející. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 58.217 (?), 25.10.2009 15:43

      Předkové používali a používá se to dodnes jedinečný recept - vnořte do sudu z kvasem hoříci sirku, jakmile zhasne, pořád to kvasí, jakmile už nezhasne, je to hotové a dejte vypálit. Nebojte se, nic se stát nemůže!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 221.146 (?), 8.11.2009 21:17

Zdravím, rád bych se připojil ke kvasičům a paličům a poprosil o radu. Asi před 14ti dny jsem radši zmněřil cukernatost hruškového kvasu abych to náhodou neprošvyhnul a naměřená hodnota byla 5%, což by mnělo být v pořádku. Teď sem to už radši hlídal častěji, protože mám kvas v teple v bytě a neustále se mně to drží na 5%. Nevím jestli mám ještě čekat že to klesne, nebo jet radši pálit.Díky za info.

S pozdravem Tomáš

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 85.10 (?), 15.11.2009 19:04

V kvasu je už tolik alkoholu, že alkohol zabil kvasinky a tak to stojí. Díky těm ctupňum cukru je to i částečně zakonzervované.mělo by se to co nrjdříve vypálit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 228.58 (?), 14.2.2010 20:40

Zdravím a taky prosím o radu...

25.11 09 jsem založil hruškový kvas, přidal jsem kvasinky vinka při teplotě asi 8°Cjsem předpokládal, že bude vykvašeno.Dnes jsem změřil cukroměrem všechny 4 120l sudy, štáva byla hrozně hustá, jak když vaříte pudink a všechny sudy ukazovaly 6st.zbytkového cukru, kvas se ale zdál hotovy, pekně voněl.Co s tím?V létě mi hrušky máslovky vykvasily až do nuly cukru a štáva byla čirá a jak víno... mám čekat do jara?,fakt nevím...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 124.67 (?), 16.11.2009 8:31

Dobrý den, vidím, že se vpřípravě kvasu vyznáte. Můžete poradit i nám.?Stalo se nám (poprvé), že "koláč " na hruškovém kvasu spadl dolů (u dvou beček). Tekutina nezapáchá ani po octě, ale nevypadá to, že by obsahovala tolik alkoholu, aby se to vyplatilo nechat vypálit. Nejde o zvrhnutí kvasu? V knížkách se o potopení "koláče" nic nepíše. S kvasem jsme nemíchali, jen jsme museli s bečkou hnout kvůli místu, mohlo by to být tím? Děkuji za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 180.2 (?), 16.11.2009 9:46

Dobrý den. Pokud je to dotaz na mne, tak zkusím odpovědět. Já jsem hruškový kvas nikdy nezakládal, protože mám dost švestek a i meruněk. Ale s potopením klobouku u mých kvasů si vůbec nedělám starosti. Všechny kvasy mívám bez jakýchkoli plísní i křísů. Stává se mi běžně, že vezu do palírny kvas, který je jako šťáva. O klobouku nemůže být vůbec řeč. Jak píšu výš. Strčte tam prsy a olízněte. Jak je to kyselé, je to super. Cukr v ovoci se dal změřit dříve např. refraktometrem a podle toho se i dá spočítat, kolik byste mohl vypálit. Jistě to budete mít všechno v pořádku. Jen za sebe napíšu, že na zákvas používám ušlechtilé kvasinky a rozhodně u toho zůstanu. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 16.11.2009 13:17

Tak, jak píše p. Stanislaw, švestkové kvasy obvykle není třeba speciálně hlídat. Byla tu před časem diskuze na téma, jestli je lepší švestky vypálit v zimě po sklizni nebo až za další rok. Sám nejsem příznivcem dlouhého vyčkávání, pokud již kvašení skončilo a nevěřím, že ležením v bečce získá kvas nějaké nové aroma. Nicméně termín pálení švestek mám daný dopředu a i když kvašení skončí dřív, nebojím se nějaký týden počkat.
   S hruškami je to jiné. S pálením je dobré dlouho neotálet. Nevím ale co míníte toto větou:
Tekutina nezapáchá ani po octě, ale nevypadá to, že by obsahovala tolik alkoholu, aby se to vyplatilo nechat vypálit...
    Nevypadá to... jak myslíte, že by tekutina měla vypadat? Nemáte-li cukroměr, nejlepší je ochutnat. Je-li tekutina sladká, není to k pálení, je-li štiplavá a bez sladkosti, je pravý čas.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 124.67 (?), 16.11.2009 14:26

Na hladině v bečce se neutvořil kříst. Hodnota naměřená cukroměrem se blíží nule. Když jsem ale dali tekutinu (z beček, kde se potopil koláč,) do hrnku, přiklopili ho obráceným trychtýřem a ohřáli, výpary nechtěly hořet. Pokud jsme tuto zkoušku udělali z kvasu, kde se koláč nepotopil, výpary hořely.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika