Dobrý den,
Letos jsem se poprvé rozhodl udělat slivovici kvůli velké úrodě švestek. Jsem trochu na rozpacích, protože všude je velké množství hodně odlišných návodů na kvas. Naplnil jsem 4 sudy po 50 litrech a do prvních 2 přidal 1 kg cukru, trochu jsem to taky rozmačkal, soused mě první dva sudy rozmixoval vrtačkou, uzavřel víkem a dal to do sklepa. Byl jsem překvapený, že to skoro vůbec nebublá, původně jsem tam chtěl dát hadičku, ale je to zbytečné. Je vidět, že obsah je jakoby prostoupený velkými bublinami. Když si k tomu čichnu, tak mě udeří do nosu ostrá vůně, nedokážu vůbec posoudit, jestli to je alkohol, ocet, nebo něco jiného, je to takový mix vůní.
Jak mám tedy poznat, že je kvašení u konce? Mě se zdá, že to vypadá pořád stejně, skoro žádná změna. Uprostřed bubliny a dole je vidět souvislá vrstva kapaliny. Na povrchu je taková hnědá vrstva, ale není tam žádná bílá plíseň. První sud jsem naplnil někdy na konci srpna, ostatní postupně až do konce září.
Díky
Jirka