Dobrý den. Je to naprosto v pohodě. Ta ostrá vůně je unikající CO2, nelamte si s tím hlavu. Dle mého tam ten cukr nepatří, ale to je Vaše věc. A to, že nemáte na povrchu plíseň svědčí jen o tom, že je vše v naprostém pořádku. Švestkové kvasy jsou hotové zhruba za 3 měsíce, ale vydrží opravdu hodně dlouho. Já budu pálit až příští jaro. Pokud jste opravdu zvědavý, tak do toho prvního kvasu co byl založený v srpnu strčte ruku až do té kapaliny a olízněte. Budete možná překvapený, jak je to kyselé, což znamená, že skoro všechen cukr je prokvašený. Já osobně nepřidávám ani gram cukru do žádné bečky. Není k tomu žádný důvod. Měřil jsem cukernatost a moje nejlepší švestky měly i 27% cukru. To kvasinky ani nejsou schopny prokvasit a to používám hlubokoprokvášející. Stanislaw