Tak, jak píše p. Stanislaw, švestkové kvasy obvykle není třeba speciálně hlídat. Byla tu před časem diskuze na téma, jestli je lepší švestky vypálit v zimě po sklizni nebo až za další rok. Sám nejsem příznivcem dlouhého vyčkávání, pokud již kvašení skončilo a nevěřím, že ležením v bečce získá kvas nějaké nové aroma. Nicméně termín pálení švestek mám daný dopředu a i když kvašení skončí dřív, nebojím se nějaký týden počkat.
S hruškami je to jiné. S pálením je dobré dlouho neotálet. Nevím ale co míníte toto větou:
Tekutina nezapáchá ani po octě, ale nevypadá to, že by obsahovala tolik alkoholu, aby se to vyplatilo nechat vypálit...
Nevypadá to... jak myslíte, že by tekutina měla vypadat? Nemáte-li cukroměr, nejlepší je ochutnat. Je-li tekutina sladká, není to k pálení, je-li štiplavá a bez sladkosti, je pravý čas.