Jablkovy kvas meranie cukru
|
|
 |
 |
host - 210.247 (?) 25.11.2018 11:01
Pred porovnavanim vysledku refraktometr vs hustomer je bezpodminecne nutne vedet, jak pristoje funguji. U hustomeru je to docela primocare, meri se hustota. U refraktometru to tak primocare neni, ale meri se index lomu testovane kapaliny.
Co je ovsem podstatne, ze oba pristroje jsou kalibrovany oproti definovanym vzorkum. Tzn. ze treba cukromer je kalibrovan oproti roztoku sacharozy ve vode pri definovane teplote (20 stupnu C). Protoze hustota kapaliny se meni s cukernatosti roztoku (a nemeni se linearne). U mostomeru byva provedena korekce na "zkvasitelne cukry", ale do tohoto jiz nevidim. Pokud je v roztoku pritomna jina chemicka latka, nez curk a voda, tak rovnez ovlivnuje hustotu. Ale hustomer tento jev neni schopen odseparovat. Takze merit hustomerem kvas, ktery je plny vselijakych kyselin, cukru a alkoholu nemuze byt uz z principu presne. V zavislosti na zkusenostech palice a ovoce je mozne vysledek nejak vyhodnotit..."kdyz je "cukru" tolik, je to pripravene na paleni", ale tento udaj o cukri nerika zhola nic.
U refraktometru je to podobe, byz kompolikovanejsi. S koncentraci cukru (sacharozy) se meni index lomu kapaliny. A protoze refraktometr uziva smetla a zazebniho optickeho hranolu, tak je schopen ppoisun indexu lomu vyhodnotit. Ale mnozstvi cukru je schopen vyhodnotit pouze, kdyz je pritomen cukr a voda. Dalsi latky zpusobujici zmenu indexu lomu vody - a to jsou vpodstate vsechny ve vode rozpustne, vcetne latez menici barvu - ovlivni index lomu a tim padem i vyslednou hodnotu. Takze pri mereni kvasu se micha vliv zbytkoveho cuzkru, kyselin, zmena pH, alkoholu. Vyhodnoceni hodnot refraktometru je pak empiricke, jako v predchozim pripade s hustomerem.
L.H.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 25.11.2018 13:34
Dnes sem měřil cukr v jablkovém kvasu a ukázalo mi to 0% je to možné?
A kolik Vám ukázala destilovaná voda?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.247 (?), 25.11.2018 11:01
Pred porovnavanim vysledku refraktometr vs hustomer je bezpodminecne nutne vedet, jak pristoje funguji. U hustomeru je to docela primocare, meri se hustota. U refraktometru to tak primocare neni, ale meri se index lomu testovane kapaliny.
Co je ovsem podstatne, ze oba pristroje jsou kalibrovany oproti definovanym vzorkum. Tzn. ze treba cukromer je kalibrovan oproti roztoku sacharozy ve vode pri definovane teplote (20 stupnu C). Protoze hustota kapaliny se meni s cukernatosti roztoku (a nemeni se linearne). U mostomeru byva provedena korekce na "zkvasitelne cukry", ale do tohoto jiz nevidim. Pokud je v roztoku pritomna jina chemicka latka, nez curk a voda, tak rovnez ovlivnuje hustotu. Ale hustomer tento jev neni schopen odseparovat. Takze merit hustomerem kvas, ktery je plny vselijakych kyselin, cukru a alkoholu nemuze byt uz z principu presne. V zavislosti na zkusenostech palice a ovoce je mozne vysledek nejak vyhodnotit..."kdyz je "cukru" tolik, je to pripravene na paleni", ale tento udaj o cukri nerika zhola nic.
U refraktometru je to podobe, byz kompolikovanejsi. S koncentraci cukru (sacharozy) se meni index lomu kapaliny. A protoze refraktometr uziva smetla a zazebniho optickeho hranolu, tak je schopen ppoisun indexu lomu vyhodnotit. Ale mnozstvi cukru je schopen vyhodnotit pouze, kdyz je pritomen cukr a voda. Dalsi latky zpusobujici zmenu indexu lomu vody - a to jsou vpodstate vsechny ve vode rozpustne, vcetne latez menici barvu - ovlivni index lomu a tim padem i vyslednou hodnotu. Takze pri mereni kvasu se micha vliv zbytkoveho cuzkru, kyselin, zmena pH, alkoholu. Vyhodnoceni hodnot refraktometru je pak empiricke, jako v predchozim pripade s hustomerem.
L.H.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.104 (?), 25.11.2018 20:57
Mrzí mě, že příspěvek od El Edgar už tu není. Moc, protože jsem ho považoval v jistém směru za přínosný a toto mé psaní už za skoro zbytečné.
Ale co už s tím teď?
*
Přímo sporem bych to nenazýval. Spíš výměnou názorů nebo lépe napsáno vzájemným nepochopením.
*
Z mé strany to bylo způsobeno dotazy např. typu:
"v kvasu jsem naměřil 10% cukru"...apod.
Chtěl jsem jen aby se psalo čím bylo měřeno. Údaj 10% cukru je absolutně o ničem.
(Rozdíly 10°Bx naměřené refraktometrem a 10% hustoměrem jsou od sebe a i v reálu dost hodně vzdálené...).
Ale pokud se uvede, že tu hodnotu ukázal refraktometr anebo hustoměr dá se z toho už něco usoudit. Je to údaj podle kterého praktik pozná stupeň prokvašenosti kvasu.
Samozřejmě jen orientačně, nikdy jsem netvrdil, že se jedná o nějakou přesnou analýzu.
Jen to, že měření refraktometrem je rychlejší, pohotovější, méně pracné a dle mého názoru TROCHU přesnější. TROCHU!
*
Já jsem se řídil úslovím, "bez měření není vědění".
Anebo "lépe něco změřit jen hrubě orientačně než vůbec".
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
sawe - Bronzový Zahrádkář (89) - 135.210 (?), 26.11.2018 9:51
|
Pane Vysloužil, samzřejmně pálit, ale jde mi o to, že deka, nebo čepice je pořád na vrchu. Tak proto se ptám. Děkuji |
|
|
 |
|
 |
 |
|
Michal82 - (17) - 237.32 (?), 26.11.2018 9:57
ci je deka hore alebo dole je to uplne jedno. ja som mal vykvaseny jablkovy kvas takmer na nulu a deka drzala hore, lebo som nepridaval vodu a kvas bol husty. vysla z toho nakoniec fantasticka vonava jablkovica.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Michal82 - (17) - 237.32 (?), 26.11.2018 12:06
pokial tam nie je plesen, alebo kolac navrchu nepachne, tak ho mozes kludne nechat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|