Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pred porovnavanim vysledku refraktometr vs hustomer je bezpodminecne nutne vedet, jak pristoje funguji. U hustomeru je to docela primocare, meri se hustota. U refraktometru to tak primocare neni, ale meri se index lomu testovane kapaliny.

Co je ovsem podstatne, ze oba pristroje jsou kalibrovany oproti definovanym vzorkum. Tzn. ze treba cukromer je kalibrovan oproti roztoku sacharozy ve vode pri definovane teplote (20 stupnu C). Protoze hustota kapaliny se meni s cukernatosti roztoku (a nemeni se linearne). U mostomeru byva provedena korekce na "zkvasitelne cukry", ale do tohoto jiz nevidim. Pokud je v roztoku pritomna jina chemicka latka, nez curk a voda, tak rovnez ovlivnuje hustotu. Ale hustomer tento jev neni schopen odseparovat. Takze merit hustomerem kvas, ktery je plny vselijakych kyselin, cukru a alkoholu nemuze byt uz z principu presne. V zavislosti na zkusenostech palice a ovoce je mozne vysledek nejak vyhodnotit..."kdyz je "cukru" tolik, je to pripravene na paleni", ale tento udaj o cukri nerika zhola nic.

U refraktometru je to podobe, byz kompolikovanejsi. S koncentraci cukru (sacharozy) se meni index lomu kapaliny. A protoze refraktometr uziva smetla a zazebniho optickeho hranolu, tak je schopen ppoisun indexu lomu vyhodnotit. Ale mnozstvi cukru je schopen vyhodnotit pouze, kdyz je pritomen cukr a voda. Dalsi latky zpusobujici zmenu indexu lomu vody - a to jsou vpodstate vsechny ve vode rozpustne, vcetne latez menici barvu - ovlivni index lomu a tim padem i vyslednou hodnotu. Takze pri mereni kvasu se micha vliv zbytkoveho cuzkru, kyselin, zmena pH, alkoholu. Vyhodnoceni hodnot refraktometru je pak empiricke, jako v predchozim pripade s hustomerem.

L.H. 

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika