Mrzí mě, že příspěvek od El Edgar už tu není. Moc, protože jsem ho považoval v jistém směru za přínosný a toto mé psaní už za skoro zbytečné.
Ale co už s tím teď?
*
Přímo sporem bych to nenazýval. Spíš výměnou názorů nebo lépe napsáno vzájemným nepochopením.
*
Z mé strany to bylo způsobeno dotazy např. typu:
"v kvasu jsem naměřil 10% cukru"...apod.
Chtěl jsem jen aby se psalo čím bylo měřeno. Údaj 10% cukru je absolutně o ničem.
(Rozdíly 10°Bx naměřené refraktometrem a 10% hustoměrem jsou od sebe a i v reálu dost hodně vzdálené...).
Ale pokud se uvede, že tu hodnotu ukázal refraktometr anebo hustoměr dá se z toho už něco usoudit. Je to údaj podle kterého praktik pozná stupeň prokvašenosti kvasu.
Samozřejmě jen orientačně, nikdy jsem netvrdil, že se jedná o nějakou přesnou analýzu.
Jen to, že měření refraktometrem je rychlejší, pohotovější, méně pracné a dle mého názoru TROCHU přesnější. TROCHU!
*
Já jsem se řídil úslovím, "bez měření není vědění".
Anebo "lépe něco změřit jen hrubě orientačně než vůbec".
Rafael.