Jablkovice - jak na ni?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?) 
7.10.2010 8:30

Enzym jsem koupil, podle návodu stačí jedna kapsle na 100 kg (to si skoro neumím představit). 
   On je to docela drahý koníček, zkoušet zakládat kvas a zkoušet, co z toho bude. Mám sice moštárnu, ale nemám palírnu. S kvasem jezdím poctivě do oficiální provozovny. Není problém prodat jakékoli množství slivovice,  ale pálenka z jablek (moštu) slouží spíš pro spotřebu mou a mých blízkých. Jablečný destilát je prakticky neprodejný, není o něj zájem. Běžný spotřebitel jeho kvalitu neocení.    Měl bych obavu, aby mi za drahé peníze nepřibývaly demižony pálenek, které nikdo nechce pít ani koupit.
   Je ovšem možné, že v kvasu z výlisků by mohlo dojít k jisté koncentraci jablečné chuti, což by mohlo být zajímavé. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
host - 188.170 (?), 7.10.2010 8:59

Dobrý den, musím Vám hlavně poděkovat že díky Vašim, na tomto serveru uvedeným, radám se mi loni povedlo vypálit moji první a fantastickou jablkovici... Měl jsem z toho trošku (no dobře veliké) obavy ale povedlo.

Ovšem proč reaguju, osobně mi jablkovice chutná víc než slivovice. Bavme se o pálence standardní kvality aby si někdo nemyslel že vezmu dobrou jablkovici a zprasenou slivovici a srovnávám nesrovatelné... Sice jsem se svou chutí ve velké menšině ale s tím dokáži žít;) Tím chci říct že každá kvalitní pálenka si dle mého svého "pijáka" najde. Zajeďte s tou dle Vás neprodejnou jablkovicí do Prahy a v první hospodě Vám utrhnou ruce:)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 7.10.2010 10:15

To je právě ono, jak říkáte. Pálenka standartní kvality. Nasbírat pár q zralých švestek bez stopek a listí dá dost námahy a když si s tím někdo tu práci dá, už si svého kvasu hledí.  Navíc, švestkový mač Vám trochu horšího zacházení odpustí. S jablky je to jiné. Otřepat strom u silnice a pošrotovat jablka je hotové za chvíli. Jsou li kyselá,  nevadí, cukr stojí pár korun. Někoho, kdo má doma kotel a vypálí to za výhodný peníz, dnes najdete taky.  Přes sklo láhve je každá pálenka průhledná.
   Taky si pochutnám na dobré jablkovici víc. Dodnes nechápu, kde se vezme v čistém destilátu ta lahodně sladká příchuť. Ale ceny za pěstitelské pálení jsou nastaveny tak, že pálit poctivě a z kvalitních surovin na kšeft se prostě nevyplatí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 129.96 (?), 7.10.2010 12:45

Nasbírat a odstopkovat švestky a naházet je do sudu, je mnohem jednodušší, než nasbírat jablka, nadrtit a smoštovat. To je moje zkušenost. Na druhou stranu je mnohem hezčí pozorovat kvašení jablečného moštu v demižónech než švestky v sudu. Calvados, byť nepravý, mně většinou chutná víc, než mnohá slivovice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
johan81 - (14) - 233.162 (?), 6.10.2010 20:17

Dobrý večer, skúste si prečítať príspevok "Kalvados ako na to?". Je tam rozpísané skoro všetko. Možno len doplním, ak máte dosť jabĺk a vydržia do mrazov na strome, nechajte ich na strome, po mrazoch by do týždňa mali opadať naraz, a tak si ušetríte prácu s oberaním a myslím, že aj cukor sa o niečo dvihne. Určite robte čo najväčšie množstvo naraz a určite pridajte kvasinky a živnú soľ. Ja som kalvados robil minulý rok prvý krát v živote, podľa rád z tohto fóra, a výsledok prekvapil ľudí ktorý to skúšali niekoľko krát, no nikdy nedosiahli taký výsledok ako ja...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 151.107 (?), 10.10.2010 20:34

Dobrý den,

rozhodl jsem se letos, že zkusím vypálit svoji první jablkovici. Přečetl jsem si na foru několik vláken. Nemám s tím žádné zkušenosti, proto Vás zde na fóru požádám o několik cenných rad..

Jaká jablka používáte pro výrobu pálenky? Pouze trhaná jablka či i spadaná? Zajímá mě, jakým postupem sbíráte jablka pro pálenku?

Můžete mi napsat rady a postup, jak v domácích podmínkách vylisovat mošt na následné zakvašení?

Poslední co mě zajímá, jak mošt dát správně kvasit, na co si mám dát pozor a čeho se vyvarovat.

Děkuji za odpověď. Jan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 10.10.2010 22:32

Ve starších vláknech už toto všechno zodpovězeno bylo.
Mošt se v domácích podmínkách lisuje stejně jako v moštárně - jablka se podrtí a vylisují. Někdo je odstřeďuje ve ždímačce. Ale i o tom tu bylo mnohokrát psáno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 151.107 (?), 11.10.2010 19:41

Přečetl jsem zde mnoho diskuzí, ale nenašek jsem všechny odpovědi na mé otázky.. Jak jsem již psal, jablkovici chci pálit poprvé a chci, aby výsledek byl co nejpříznivější. Proto Vás žádám, o odpověď na moje otázky. Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.205 (?), 11.10.2010 20:46

Vážený Jene, prostá odpověď vyvolává vždy další otázky. Pokud jste, jak sám říkáte, pole neorané, nezbývá než-li studovat. A nečekejte, že první pokus bude hned skvost, to byste se už nemohl zlepšovat! Takže pro začátek Vám doporučuji již výše zmíněnou publikaci Ing. Radka Wagnera: Calvados po lopatě, vydanou v Olomouci 2006 a seženete ji i v internetovém obchodě a dále pak desatero Dr Miloše Vysloužila z 10.7.2007 na portále slivovice vs calvados. Tyto dva zdroje informací jsou věru velmi hutné, kéž byste zvládl pro začátek alespoň polovic. O tom, jak zakládat jablečný máč jsem také napsal cosi na svých web stránkách petrslosar.cz. Zdraví slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 129.96 (?), 12.10.2010 10:37

Takhle to dělám já. Jablka co možná nejzralejší. Všechny jednotlivě prohlédnu a případné napadení hnilobou vykrojím. Všechny jablka v lavoru omývám. Narozdíl od Děda Vševěda. Je to i z toho důvodu, že si rodina na části moštu i pochutnává. Mošt jim dávám z těžkým srdcem, ale co mám s nimi dělat.

Ještě tak před 20 lety jsem jezdil moštovat do moštárny. Stálo to peníze za dopravu a zpracování, ale bylo to hned. Potom jsem si koupil ruční drtič a lis. Ruční drcení a moštování je práce! Ale dělám si to kdy chci. Časem jsem sehnal převodovku a starý motor z pračky, takže alespoň drcení je strojní. Už tenkrát stál drtič s lisem dost peněz, ale za tu dobu se to vyplatilo. Vylisovanou šťávu by bylo ideální sterilovat. Nedělám to. Optimální je udělat cca 5l zákvasu. Tedy do 5l sterilovaného moštu dát ušlechtilé kvasinky a živnou sůl a nechat v pokojové teplotě rozkvasit 2-3 dny.

Mošt dávám do demižonů. optimální mi připadají do 30l, protože s těmi se dá ještě pohybovat. Plním je až do místa zúžení a přidám část zákvasu. Na hrdlo nedávám klasickou kvasnou zátku, nýbrž mikrotén, upevněný gumičkou. Přetlakem krásně ufukuje a dovnitř nepustí. Používám i menší demižony, ze kterých po přejití bouřlivého kvasu dolévám tak, aby velké nádoby byly na konci plné cca 3 cm pod okraj. Optimální teplota kvašení je okolo 20 stupňů, ale i při 10 to běží. Trvá to ale déle. Ve skle je krásně vidět, kdy se proces dokončí. Budete mít suché jablečné víno a to se vypálí na nepravý Calvados.

To jen tak v kostce. Prvotní informace jsem také měl z knížek a z ústního podání. Rád na dotaz odpovím a upřesním.

Kvasu zdar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika