Jablkovice - jak na ni?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
         
host - 176.36 (?) 
12.10.2011 12:35

Ano na český jabčák, honosně nazývaný kalvados, lze použít jakákoliv jablka... ale s Calvadosem to nemá nic společného.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 12.10.2011 14:04

tak si tomu říkejte jabčák... jabčák je levné víno a kalvados je jen z Francie, u nás zdomácnělý výraz pro jabl.pálenku... ale, chceteli jablkovice se dá opravdu pálit z jakých koliv jablek, pokud nejsou zhnilá nebo sbíraná s hlínou atp.to že jsou strupatá nevadí, strupovitost je poměrně častá, hlavně u starších stromů.Mně se podařilo vypálit kalvados-jablkovici ze zelených padaných jablek a byl zatím nejlepší, ani ze sladkých zralých jablek nebyl tak dobrý.Kalvados pokud má být dobrý, tak je ho dobré po odvětrání nechat co nejdéle nejméně rok, nejlépe dva, odstát a dozrát.Ve Francii ho dávají do dubových sudů a podle zákona tam musí dva roky zrát, jinak nemůže být nazýván Calvados, ale třeba jabčák.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 176.36 (?), 13.10.2011 10:44

... částečně s vámi souhlasím... chce to ovšem věnovat alespoň "minimální" péči při přípravě kvasu a jeho "zabezpečení"... a o "ošetření" po destilaci je již na delší povídání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 73.15 (?), 13.10.2011 12:29
Klidně povídejte dál... Každý názor vítám.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 14.10.2011 7:59

Tak dál?Při výrobě calvadosu dávají 30% sladkých,30%hořkých a 40% kyselých jablek, jsem se dočet,...tak mě napadá, že s těma mojíma kyselýma jabkama na tom něco bude, i kolega mi popisoval jinou fermentaci a průběh kvašení a přeměnu cukru u zralých jablek s cukrem a nezrálých, které teprve cukr vytvářejí,...ještě by mne zajímalo, jaká to jsou hořká jablka, odrůdy,bude to alchymie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.36 (?), 14.10.2011 8:57

... hořká jablka, to jsou většinou "pláňata... respektive "okrasné odrůdy" do parků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 20.87 (?), 14.10.2011 16:51
Kolik kg jablek by bylo přibližně třeba na 100l moštu?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 14.10.2011 19:30

Záleží na tom o jáká jablka se jedná, jaký máte drtič a jaký lis. Výlisnost se udává od 50 do 80%. Mně se podaří nejvýš 65 - 70

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.36 (?), 14.10.2011 19:31

To záleží na "účinnosti" lisu, šroubové mají tak 50%, hydraulické až 75-80%. podle toho co máte k dispozici budete potřebovat 200 - 125 kg.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 73.15 (?), 15.10.2011 16:32
Díky pánové. Natrhal jsem pár jablek na zkoušku. Nastrouhal jsem je a vymačkal. Chtěl jsem změřit cukernatost, ale mám stupnici jenom do 10. Smíchal jsem teda díl moštu a díl vody(půl na půl) a vyšlo mi 6,5. Může se takhle měřit cukernatost?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika