Jablečný kvas



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 211.27 (?) 
27.10.2013 2:08
Pane Miloši: Šípky vylisovat lze. Stejně jako řada podobných tvrdých plodů. Dělá se to takhle: Plody se jemně podrtí nebo pomačkají, spaří vodou, přip. povaří. Po vychladnutí se přidají namnožené kvasinky, drť se nechá 1-3 dny nakvasit a pak se lisuje. V některých případech se to opakuje. Jen u šípků se to nedoporučuje, protože víno které s nimi kvasí je daleko lepší kvality. Je to taková výjimka v ovocném vinařství, protože jinak se většinou vše lisuje. Bavím se teď o kvalitně vyráběných vínech. Samozřejmě, že lisování lze obejít a surovinu jen zalít vodou a zasypat cukrem nebo v lepším případě "i" podrtit. Vykvasí to, chuť po surovině to mít bude, najdou se lidé kteří to vypijí, ale kvalitní ovocné víno to nebude! Proto taky mají domácí vína tak špatnou pověst jako jablkovice. Je třeba se držet kvalitních a léty osvědčených receptů. Jakékoliv zjednodušování a šizení vede většinou ke snižení kvality. Jsou to generacemi naších předků osvědčené postupy a recepty a oni jistě neměli důvod si výrobu bezdůvodně komplikovat. A když ano, tak jen z důvodu dosažení maximální kvality. Ne jako dnes, kdy je v popředí marketing, reklama a snaha ošidit a ušetřit na všem na čem se jen trochu dá... * Že jeřáby mají malvice a patří z botanického hlediska k jádrovinám vím. Psal a myslel jsem tím, že v použití v destiláterství a likérnictví mají blíž spíš k bobulovinám a drobnému ovoci. Tím také připouštím jejích použití na kvas z drtě. Na rozdíl od jablek a hrušek. Vzhledem k tomu, že výraz "jeřabinka" je poměrně běžný, známý a rozšířený, taky bych čekal, že se bude jako pravý destilát hojněji vyrábět. A po pravdě jsem zatím v eshopech, zkoušel jsem i zahraniční, narazil jen na průtahy nebo řezy. Nemáte nějaký zdroj? Na nějakou dobrou jsem dostal chuť. Jen ne od Jelínka apod., tam se o kvalitě řezů a průtahů moc mluvit nedá a o pravých, poctivých destilátech už vůbec:-(((((( Ale i průtahovou destilací se dá z některých surovin získat kvalitní výrobek. Některé jsou k tomu přímo předurčeny. Buď jejích vydatností nebo vzácnosti. Jak je to u těch jeřabin, nevím. Nemám s nima dostatek zkušeností. * Pane Stano, s tím kvasem to bylo spíš cezení a filtrace než lisování, ne? Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18312) - 102.201 (?), 28.10.2013 10:10

Jeřabinový destilát jsem kupoval nejčastěji v Rakousku. Jak je vyráběn, jestli kvašením drti nebo průtahem, to nevím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 15.64 (?), 31.10.2013 22:13

Zdravím, dokváší mi kvas z jablečného moštu a váhám, zda jej vypálit, nebo nechat vyčistit, stočit a nechat v plastových barelech rok zrát. Není při použití klasických bílých 50l barelů - bez kvasné zátky, pouze zatáhnutých přílišné riziko zoctovatění? (mošt je jen lehce přislazen).Děkuji Vám za radu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 211.128 (?), 31.10.2013 23:57
Pokud nemáte studený sklep a sud nebo sudy které nejde dobře uzavřít, tak to víno raději nechejte vypalit ještě letos. Ty barely se hodí leda tak na transport. Nejdou spolehlivě uzavřít. Zkuste třeba jeden pořádně zavřít a otočit hrdlem dolů... Určitě poteče... To už jsou na uležení lepší demižony díky úzkým hrdlům, špuntům a bublátkám... Riziko zoctovatění je velké a bylo by škoda vynaložené práce! Je to přece jen nízkoalkoholické a nestabilní, cca 7% víno. Ať se daří. Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 199.211 (?), 1.11.2013 7:54

Dobrý den,

souhlasím s Vámi. Pokud se bílá 50l bečka zavře pouze závěrem při otočení protéká, ale do tohoto typu bečky patři jeste takové těsnění které se dá pod uzávěr. A pokud tam a a uzávěr se řádně utáhne nevylijete ani kapku. Tyto těsnéní jdou případné dokopit v každé zahrádkářské prodejně orientační cenna cca 10-20kc.

Přeji pěkný den

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 210.83 (?), 2.11.2013 10:13

Jestli myslíte takové ty plastové víčka pod hlavní šroubovací uzávěr, tak ty taky moc netěsní. Nebo nějaký O-kroužek? Obecně se mi žádné soudky se šroubovacími uzávěry moc neosvědčily. Jejích závity mají velké stoupání a je problém je skutečně vzduchotěsně uzavřít. Člověk se nadře jak kůň a když pak foukne do hadičky na bublátko nakonec to stejně někde uniká. Lepší jsou soudky u kterých je víko stejnoměrně a nepoměrně menší silou přitlačeno sponou. Rafael

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
flader - (21) - 248.250 (?), 17.10.2013 21:03

Ospravedlnujem sa, ze som svojim jednoduchym prispevkom a otazkou rozputal takuto hadku. Jablka som chcel nalozit len preto, ze u nas ich nema kto zjest a bolo mi ich luto vyhodit na kompostovisko, ale zda sa, ze to bude asi jedine spravne riesenie...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 239.22 (?), 18.10.2013 7:52
Na kompost rozhodne nic nevyhazujte, nekteri panove tady jdou na jednoduchou vec az moc vedecky(bez urazky). Vyberte si nektery z vyse uvedenych postupů a s chuti do toho. Jen pocitejte s tim ze pokud jablka nedosladite budete mit max 7-8 l 50% destilatu ze 100 l kvasu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18312) - 92.38 (?), 18.10.2013 8:09

Souhlasím. Pro10 litrů jablkovice budete potřebovat aspoň 130 kg jablek. Ideální je nastrouhat nebo nadrtit, v nouzi lze i posekat S sekáčkerm nebo rozkrájet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
flader - (21) - 248.250 (?), 18.10.2013 15:08

Dakujem pani, takuto odpoved som dufal ze dostanem, ako vravim som amater a pottrebujem nieoc jasne a strucne :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika