Rajčata – Choroby

Rajče je jedním z nejoblíbenějších zeleninových druhů, který se pěstuje po celém světě. Je to bohatý zdroj vitamínů, minerálů a antioxidantů, což z něj dělá zdravou potravinu. Nicméně, jako každá rostlina, i rajče může být náchylné k různým chorobám a škůdcům. V tomto článku se budeme podrobněji zabývat těmi nejčastějšími chorobami rajčat.

Plíseň na rajčatech
Plíseň je nejčastější chorobou rajčat. Je to houbová infekce, která postihuje listy, stonky, květy i plody rostlin. Plíseň se objevuje v teplém a vlhkém počasí, zejména pokud jsou rostliny příliš blízko u sebe. Příznaky plísně zahrnují žluté skvrny na listech a plodech, hnědé skvrny na stoncích a hnědé výrůstky na plodech. Proti této chorobě se lze ochránit použitím fungicidů a pravidelným odstraňováním postižených částí rostlin.

Bakteriální skvrnitost
Bakteriální skvrnitost je způsobena bakterií, která postihuje listy, stonky a plody rajčat. Příznaky zahrnují hnědé až černé skvrny na listech a plodech, které se často šíří až na celou rostlinu. Bakteriální skvrnitost může být způsobena nedostatečnou hygienou a infikovanými semeny. Proti této chorobě se doporučuje odstranit postižené části rostlin a použít fungicidy.

Fusarium wilt
Fusarium wilt je houbová choroba, která postihuje kořeny a cévy rajčat. Tato choroba může být způsobena infikovanými semeny nebo zeminou. Příznaky zahrnují žloutnutí a opadání listů, zpomalení růstu a vadnutí rostlin. K boji proti této chorobě se doporučuje použít preventivní postupy, jako je sterilizace půdy, použití zdravých semen a pravidelná kontrola rostlin.

Vertikální nekrosa
Vertikální nekrosa je choroba, která postihuje stonky rajčat. Tato choroba může být způsobena špatnými zemědělskými praktikami, jako je přemnožení rostlin na malém prostoru a nedostatečnou výživou rostlin. Příznaky zahrnují vysychání stonků odspodu, které se postupně šíří až na celou rostlinu. K boji proti této chorobě se doporučuje zlepšit zemědělské praktiky a zajišťovat dostatečnou výživu rostlin.

Mozaika rajčat
Mozaika rajčat je virová choroba, která postihuje listy a plody rajčat. Příznaky zahrnují žluté a zelené skvrny na listech, které se často šíří až na plody. Mozaika rajčat se šíří hmyzem, jako jsou mšice a bílý mšice. K boji proti této chorobě se doporučuje použít zdravá semena a pravidelně kontrolovat rostliny na příznaky infekce.

Hnědá hniloba plodů
Hnědá hniloba plodů je choroba, která postihuje plody rajčat. Tato choroba může být způsobena nedostatečnou výživou rostlin, vlhkým prostředím a špatnou manipulací s plody. Příznaky zahrnují hnědé skvrny na plodech, které se postupně zvětšují a hnilobu plodu. K boji proti této chorobě se doporučuje zlepšit zemědělské praktiky, jako je správná manipulace s plody a výživa rostlin.

Rakovina kořenů
Rakovina kořenů je choroba, která postihuje kořeny rajčat. Tato choroba může být způsobena špatnou hygienou a infikovanou půdou. Příznaky zahrnují zdeformované a zduřelé kořeny, které se postupně rozpadají. K boji proti této chorobě se doporučuje použít preventivní postupy, jako je sterilizace půdy a použití zdravých semen.

V závěru lze říci, že i přestože jsou rajčata náchylná k různým chorobám, lze se jim úspěšně bránit pomocí preventivních postupů, jako je správná hygiena a zemědělské praktiky. Pokud se však infekce objeví, je důležité postižené části rostlin okamžitě odstranit a použít vhodné fungicidy či insekticidy

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno