Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Pálení > Dřevo do destilátu

Dřevo do destilátu


vyslouzil (17559) - xxx.xxx.92.238 (?)
15.10.2019 12:34

Můžete to vyzkoušet. Vemte si vzorek destilátu zrající v sudu (nebo s přidaným dřevem) a kápněte do něj trochu červeného vína. Myslím, že výsledek nebude o moc jiný..

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5   
                           

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.77.1 (?), 14.10.2019 17:49
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravim... chcem dat dubive drevo do cerveneho vina a potom to dat do destilatu..aky mate nato nazor?
Připojit reakci   
                           

Dřevo do destilátu


vyslouzil (17559) - xxx.xxx.92.238 (?), 15.10.2019 12:34
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můžete to vyzkoušet. Vemte si vzorek destilátu zrající v sudu (nebo s přidaným dřevem) a kápněte do něj trochu červeného vína. Myslím, že výsledek nebude o moc jiný..

Připojit reakci
                  

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.43.79 (?), 21.6.2018 16:40
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můj poznatek.

1.vzorek - Do čerstvě vypálených hroznů na 45°(pouze odstopkovaných) jsem na 1l přidal 5 sušených rozinek. Pálenka po 2 týdnech získala větší hroznové chuťové aroma (jemně nažloutlou barvu)

2.vzorek - Do vypálených hroznů na 45° jsem do 5 l skla přidal naštípané dubové třísky. Pálenka po dvou letech získala jemně nahnědlou barvu (koňak),jemnější lahodnou chuť.

experiment

Připojit reakci
                     

Dřevo do destilátu


Daník (789) - xxx.xxx.100.59 (?), 21.6.2018 21:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Za mě dubové třísky v destilátu mají subjektivně znatelně pozitivní efekt na jemnost chuti. Případně akát. Naopak u vína barique moc nevítám, dá se jím přebít lecjaká nedokonalost vína a někdy přebije i dokonalost vínacheeky

Připojit reakci
                        

Dřevo do destilátu


vyslouzil (17559) - xxx.xxx.236.1 (?), 22.6.2018 8:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Některé destiláty dřevo chuiťově obohatí. Režnou, vínovici, jablkovici. Zlepšit jemnost chuti meruňkovice či wiliamsky třískama je nemožné, naopak jejich dokonalé aroma dřevo přerazí.

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


Ivan Hlavatý (4386) - xxx.xxx.234.182 (?), 22.6.2018 9:54
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Čo sa týka názvu tohto vlákna, tak s kamarátom vyznávame opačný prístup - destilát do dreva. Zaobstarali sme si dva 10-litrové dubové a jeden 20-litrový morušový súdok (foto). Nie je to ale lacná záležitosť. Dávame do nich iba jablkovicu a vínovicu. V prípade slivovice, marhuľovice či hruškovice by to bol kontraproduktívny nezmysel. Destilát ponechávame v súdkoch 6-12 mesiacov. Efekt dubového dreva je excelentný, pri morušovom sme (zatiaľ 2 várky) trochu sklamaní - príchuť pálenky z neho je príliš pikantná, pôsobí to rušivo. Možno sa to zlepší s ďalšími "várkami", kedy morušové drevo trochu uberie na nadmernom chuťovom vplyve. Prípadne musíme ešte vytitrovať optimálnu dĺžku pobytu destilátu v súdku. Čo sa týka dubu, tak ten kvalitu jablkovice resp. vínovice bez debaty zdvíha o level vyššie. IH (Ešte poznámka - drevo by malo byť nástrojom ako z výbornej pálenky spraviť excelentnú, nie je to nástroj na nápravu šitného destilátu).
Obrázky:


Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.133.100 (?), 3.7.2018 9:35
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Už jsem to tu někde psal. Z třtinových produktů (cukr, melasa) dělám rum. Je výborný. Když do něj tak na 4 neděle přidám trochu třísek z dubu, do tmavohněda upečených v troubě, je ještě mnohem lepší. Vždycky je to kombinace lihoviny, dřeva a jeho tepelného zpracování, času... Zkrátka, musí se to vyzkoušet pro každý případ zvlášť. Paušalizovat nejde. Když se to povede správně zkombinovat, je to výhra. Jinak je to škoda práce i suroviny. Tak, kamarádi, zkoumejte, laborujte, jednou budete umět lahodné pití.

PS. ten rum jsem věnoval své ženě. Jmenuje se Juanita rum. Recept je jenom pro ni. Ať po mně má alespoň něco :))))

Jinak, tuto diskuzi jsem začal před léty já a sluší se, abych ji, alespoň za sebe, skončil a poděkoval Vám za názory.

Zdravím všechny kamarády paliče!

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.93.92 (?), 10.9.2018 20:51
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A dá se tedy nějak zušlechtit klasická slivovice?

Nebo jaký je postup poté, co si jí člověk doveze z pálenice?

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.33.10 (?), 10.9.2018 21:29
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud je slivovice  ze svestek a dobra je zbytecne je nejak zuslechtovat        slivovici preliji do skenenych lahvi nebo necham v demizonu   5 dni odvetrat pak zazatkovat       pokud je palenka z jablek nevalne chuti   vyskouset v v pul litru  dat kousek duboveho dreva 

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


Kamil Severa (106) - xxx.xxx.234.79 (?), 11.9.2018 14:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
První větu do kamene tesat. Nevím co vede k tomu snažit se zušlechtit slivovici drevem. Když je dobrá tak je dobrá i bez dřeva a když je nevalna tak ji soudek nezachrání...
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna15.2.2020
Kaiserova elektrická udírna15.2.2020
Stavba udírny (skříně) a příslušenství12.2.2020
Pec na pizzu12.2.2020
Stavba udírny (skříně) a příslušenství11.2.2020
Stavba udírny (skříně) a příslušenství10.2.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů