Domácí pálenice značky DES
|
|
 |
 |
host - 44.165 (?) 23.9.2020 23:15
1D tahám celé kým to chutná ako alkohol. Zhruba po 4%. aby to nebola kysla voda.
2D tahám najskor úkap (vyskoček) ten oddelujem cca 0,2-0,6l. podla toho kolko bolo vodky a aka silna. Oddelujem to do 0,1l poharov uplne cirych s plochym rovnym dnom aby som videl presnu farbu, pripadny kal.
Po oddeleni ukapu destilujem jadro. To tahám podla ovocia. Vzdy po 0,3-0,5l a meriam liehomerom. Ked obsah alkoholu klesne ku cca 25%, chytam po 0,1l a kostujem kazde jedno deci. Ked sa zmeni chut chytam este 2-3 pohariky a porovnavam a bud vylejem alebo necham.
Marhulu som tahal do 6% myslim. stále chutila perfektne. Az potom sa dalsie deci pokazilo
Cersne som tahal do 14%
Biele slivky (belice) iba do 21% uz nechutili dobre.
Tie % su orientacne, hlavna je chut vysledneho destilatu pri 2D.
Mam vzdy nachystanych 8kusov 0,1l poharov. A Postupne naplnam, kostujem a bud necham alebo vylejem.
A zakalila sa vam preto ze ste priliali moc vody.A mohla mat vyssi obsah mineralov.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 33.1 (?), 6.9.2020 13:00, zobrazeno: 4539x
Dobrý den,
chtěl bych se touto cestou zeptat, jestli zde má někdo zkušenosti s prodávanými pálenicemi značky DES. Zvažuji pořízení modelu Stabilni kotel 160 l.
Děkuji všem za jakoukoli odpověď.
H.P.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 149.166 (?), 20.9.2020 20:04
Ano mam skusensoti.
2 kusy 60l vyklopna z miesadlom.
Skusenosti a prax?
Maximalna absolutna spokojnost!!!
3 miesto ceresnovica.
40 bodov marhulovica zo 49 moznych. (Bohuzial bez umiestnenia bolo veela marhulovic)
Palil som, ceresne, hrusky, slivky, mirabelky.
K tvojmu modelu:
160l je strasne velke. Bohato staci 80-100l
Preco?
Nazbierat cca 140l ceresni, mirabeliek je brutalna drina. Kotol sa plni cca do 3/4 podla ovocia. Minimalane polovica musi byt plna.
A to je ten problem, vysvetlim.
Z jedneho kotla budes mat cca 20-45l vodky (lutru). A to musis dat znova do kotla. Ale uz mas problem lebo mas velky kotol. Ak tam.das vodky menej moze na sa na bokoch prehrievat a do destilatu sa dostanu neziaduce latky.
Celkovo Stabilna z vypustom nie je az taka super.
Preco?
Tam ako je vypust to casom moze prehoriet.
A ako je vypust tak sa to tam vie pripalit lebo sa to tam nemiesa.
Moj osobny nazor je vyklopna 80l je to akurat pre mnozstva kvasu 200-300l.
Ja mavam do 200l. Pekne 4 kotliky z toho cca 50l vodky a na jeden sup vypalene.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 85.10 (?), 22.9.2020 22:14
Ja letos koupil DES 60 litru s michadlem. Mam za sebou prvni paleni merunek. Mel jsem jen 50 litru, takze na druhe paleni jsem mel asi jen 15 litru lutru. Merunkovice je jemna, voňava a dobra. Drzel jsem se navodu vyrobce a asi to neni uplne spravně. 1D jsem jel do 10proc alkohoku a 2D do 40 proc. alkoholu. Merunkovice je takova nasladlejší a pri naredeni na 48 se lehounlince zakalila, ale tener neznatelne. Mohu poprosit o info do jakych hodnot alk. palite 1D a 2D?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.165 (?), 23.9.2020 23:15
1D tahám celé kým to chutná ako alkohol. Zhruba po 4%. aby to nebola kysla voda.
2D tahám najskor úkap (vyskoček) ten oddelujem cca 0,2-0,6l. podla toho kolko bolo vodky a aka silna. Oddelujem to do 0,1l poharov uplne cirych s plochym rovnym dnom aby som videl presnu farbu, pripadny kal.
Po oddeleni ukapu destilujem jadro. To tahám podla ovocia. Vzdy po 0,3-0,5l a meriam liehomerom. Ked obsah alkoholu klesne ku cca 25%, chytam po 0,1l a kostujem kazde jedno deci. Ked sa zmeni chut chytam este 2-3 pohariky a porovnavam a bud vylejem alebo necham.
Marhulu som tahal do 6% myslim. stále chutila perfektne. Az potom sa dalsie deci pokazilo
Cersne som tahal do 14%
Biele slivky (belice) iba do 21% uz nechutili dobre.
Tie % su orientacne, hlavna je chut vysledneho destilatu pri 2D.
Mam vzdy nachystanych 8kusov 0,1l poharov. A Postupne naplnam, kostujem a bud necham alebo vylejem.
A zakalila sa vam preto ze ste priliali moc vody.A mohla mat vyssi obsah mineralov.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.236 (?), 24.9.2020 8:59
To mi přijde strašně moc táhnout 2D Pod 35 proc. alk., to už mi vždy a z každého ovoce neteče nic, co bych chtěl dát do jádra a hlavně se to kalí, já končím vždy na 45 proc. Ono stačí dát si tu skleničku do ledničky a do hodiny je to kalný jako mléko. A to právě způsobuje ten zákal. Tvrdá voda také muže zpusobit zákal, ale to až při větším naředění. Pokud je pálenka naředěna na 50 proc a zakalí se, skoro vždy je to způsobeno dokapovými složkami. Ale napadá mě, když tady na diskuzích čtu jak mnozí dělají 2D i do 20 proc. a jak je slivovice skvělá, tak jestli to nesouvisí s naplněním kotle při 2D. Ja nemám nikdy tolik kvasu, abych dal dohromady 60 litrů lutru, takže destiluji třeba jen 10 až 20 litrů. A možná to je ten důvod, že se obsah hodně prohřeje a dostavají se tam dříve dokapové složky i když destiluji pomalu teplotu držím co nejníže. Děkuji za reakci a zkušenossti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.165 (?), 24.9.2020 11:02
Ano to je tym ze je malo vodky (lutru) v kotli.
Vtedy treba aj hodne pomaly kurit aby sa drzala teplota co najviac na 78-80 stupnov aby sa odparoval ethyl. A cim viac sa ho uz odparilo tym sa viac hreje a porechadza do destilatu viac pribudlin.
Ja sa vzdy snazim spravit kvas na 4 kotle pre 1D. Vzdy do 200l kvasu na 60l kotol. A z toho skoro vzdy vide 40-60l vodky (lutru). A tym padom mam plny kotol a mozem tahat dlhsie 2D.
Ked palim jablkovicu v obecnej palenici, kde mavam aj 100 - 200l vodky (zalezi aj od obsahu alkoholu vo vodke) tak tiez tahavam od 15-5%. Všetko podla chuti. A este sa mi ani raz nestalo žeby som mal vysledny destilat slabsi ako 55%.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.236 (?), 24.9.2020 20:03
Moc děkuji za rady. Jinak u zařízení DES jsem musel upravit zabroušením míchadlo, ted se chystám vyrobit dubové podložky. Po jedné destilaci mám pěkně poškrábané dno. a myslím že za par let by tam byla vyškrábaná díra. jezdí tam ostré měděné hrany po dně.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.165 (?), 25.9.2020 23:00
Tak uz mamodkrutene hodne vela, ale poskrabane dno nemam absolutne vobec.
Ja kazdy kvas pred nalievanim do kotla cedim cez sito!!! Mam 3 rozne velkosti dier, podla toho co idem nalievat a aku to ma kostku.
Aj tak vacsinou zacinam najmensim sitom, a potom skontrolujem bosah sita a ked tak prelejem cez vasie.
Vzdy sito skontrolujem co je tam. Obcas sa tam najde aj kamienok co mohol byt v ovoci, co si myslim ze sposobilo vase poskrabanie kotla.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 219.31 (?), 26.9.2020 0:09
Ne to jste me nepochopil, ja destiloval merunky bez pecek. Dno poškrabalo mědene michadlo, ktere je tvoreno ze tri cásti aby dosedlo na ovalne dno a ma velmi ostre hrany, které v podstate rohem rýpají dno. Uz jsem hrany zabrousil a dnes vyrobil dubove podlozky.
Jeste se zeptam, švestky destilujete uplne bez pecek?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.165 (?), 26.9.2020 10:04
Všetko kôstkové (peckové) ovocie destilujem bez kôstiek.
Slivky, ceresne, mirabelky, visne, kvasia aj s kostkami.
Marhulový nechávam úplne bez kôstok.
Ak chcem aby mal destilát viac kôstkovej chuti tak kladivom rozbijem a vylúpem jadierka z kôstiek co boli v kvase, cca 20-25ks kôstok na kazdý kotel a dám do 1D. Bohato to stačí na perfektné ochutenie.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|