To mi přijde strašně moc táhnout 2D Pod 35 proc. alk., to už mi vždy a z každého ovoce neteče nic, co bych chtěl dát do jádra a hlavně se to kalí, já končím vždy na 45 proc. Ono stačí dát si tu skleničku do ledničky a do hodiny je to kalný jako mléko. A to právě způsobuje ten zákal. Tvrdá voda také muže zpusobit zákal, ale to až při větším naředění. Pokud je pálenka naředěna na 50 proc a zakalí se, skoro vždy je to způsobeno dokapovými složkami. Ale napadá mě, když tady na diskuzích čtu jak mnozí dělají 2D i do 20 proc. a jak je slivovice skvělá, tak jestli to nesouvisí s naplněním kotle při 2D. Ja nemám nikdy tolik kvasu, abych dal dohromady 60 litrů lutru, takže destiluji třeba jen 10 až 20 litrů. A možná to je ten důvod, že se obsah hodně prohřeje a dostavají se tam dříve dokapové složky i když destiluji pomalu teplotu držím co nejníže. Děkuji za reakci a zkušenossti.