|
Domácí ořechovice
|
|
|
|
host - 55.221 (?) 5.8.2018 23:13
Na vině je i odpar, ta Andělská daň, ale jen v minimálním množství. Teda pokud nemacerujete v horku a v nedokonale uzavřené nádobě.
Hlavně, ale zůstane část alkoholu v surovině. Škoda ho vyhodit, tak je dobré ji spolu s kalem předestilovat. Anebo použít na něco na způsob bowle nebo alkoholického kompotu. Docukřit a zalít vodou. Konzervaci zajistí ten nasáknutý líh.
Rafael.
P.S. Podle mých zkušenost líh co se tím lisováním zachrání stejně nakonec skončí v kalech. Není to moc dobrý nápad. Podobně jako používat k výrobě macerátů jemně mleté nebo jemně drcené suroviny.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 11, 12
|
|
|
|
|
|
host - 147.130 (?), 4.8.2018 10:33
Ano aronie by taky byla fajn, letos mi ale všechna uschla, do ořechovky jsem ale přidal ten resveratrol, že kterého třeba samostatně lépe vidím, takže účinek mám ověřený a těším se na experiment s chutí s přidanou chilli papričkou (též super léčivka), to bude masakr, nějaké vypalování červa slivovicí je proti mému elixíru jen obyčejný dezinfekční čajíček. R
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 5.8.2018 21:21
Dnes jsem stočil 2 letošní dávky, víceméně klasický recept- více ořechů, jablkovice, koření, cukr třtinový, letos se povedly obě. Od slovenských přátel jsem letos koštoval zázvorový likér, tak jsem přidal zázvor do jedné dávky a je to lahůdka. Ještě přidám.
Méně pozitivní je andělská daň - jestli jsem to nepopletl, protože trochu experimentuju, šlo do obou dávek 4 l jablkovice a 1 l vody s cukrem a stočil jsem sotva 3,5 l. Je možné, že by se tolik nasosalo do ořechů, nebo se vypařil přes mikroténový deklík? Máte podobné zkušenosti?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.102 (?), 5.8.2018 22:33
Ořechy letos budu určitě lisovat v takovém tom malém lisu na ovoce, protože mám 50 ořechů v 1 sklenici a po přecezení by toho fakt moc nezbylo. A brzo bude na čase přidat bezinkovou část lektvaru + antioxidanty.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 55.221 (?), 5.8.2018 23:13
Na vině je i odpar, ta Andělská daň, ale jen v minimálním množství. Teda pokud nemacerujete v horku a v nedokonale uzavřené nádobě.
Hlavně, ale zůstane část alkoholu v surovině. Škoda ho vyhodit, tak je dobré ji spolu s kalem předestilovat. Anebo použít na něco na způsob bowle nebo alkoholického kompotu. Docukřit a zalít vodou. Konzervaci zajistí ten nasáknutý líh.
Rafael.
P.S. Podle mých zkušenost líh co se tím lisováním zachrání stejně nakonec skončí v kalech. Není to moc dobrý nápad. Podobně jako používat k výrobě macerátů jemně mleté nebo jemně drcené suroviny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 26.6.2019 22:48
Rozhodně nedoporučuji extrakt předestilovat, tím by se typická chuť ořechovice ztratila. Osvědčilo se mi aplikovat 15 ořechů, trhané v polovině června, nakrájet na čtvrtiny do 1 l 45 % lihu. Maceruji s přídavkem kakaa dva měsíce a po této době odstraním pevnou část a přidám asi 38 ml 10% želatiny, lépe rozpustím 4g želatiny v 36 g vody. Po zhruba třech týdnech se vysráží třísloviny a po dochucení cukrem, což je individuální dle chuti, je ořechovka čirá jako fernet. PŠ
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 11, 12
|
|
|
|
|
|
|