Destilát z piva a vína



host - 90.120 (?)
21.12.2013 12:22

Co k dotazu říci : pálí se samozřejmě z čerstvého piva, cukr se žádný nepřidává; zpracovává se většinou pivo s nějakou senzorickou vadou (to nemusí platit u velkoprodukce), nebo to, co lze "lacino" někde získat. Lze sice pivo znovu rozkvasit, u "homebrewingu" se to i občas používá při přípravě speciálů, ale to je mimo tuto diskuzi.

Protože seženete pivo s koncentrací 3,5 - 4,5% max., destilace (ta první, na rektifikační koloně jsem to nezkoušel) začíná destilace až od 96°C!! a získáte lutr o koncentraci 10 - 15%, více většinou ne. Proto musíte provést druhou destilaci na zkoncentrování takto získaného alkoholu. Při druhé destilaci se někdy přidává dávka chmele, pro posílení aroma. Získá se produkt o koncentraci 25 - 30%. Proto se někdy provádí i třetí destilace.

Prostě zpracování piva na destilát je dosti komplikované, závisí na mnoha faktorech; lze jej snadno pokazit a proto ne vždy se to povede. A hlavně, výtěžnost je malá, je to vždy na rozvaze, zda se vám to vyplatí!

Snad vám to na přiblížení "problému" postačí. Přeji hezký den, klidné Vánoce a úspěšný Nový Rok.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
host - 90.120 (?), 21.12.2013 12:22

Co k dotazu říci : pálí se samozřejmě z čerstvého piva, cukr se žádný nepřidává; zpracovává se většinou pivo s nějakou senzorickou vadou (to nemusí platit u velkoprodukce), nebo to, co lze "lacino" někde získat. Lze sice pivo znovu rozkvasit, u "homebrewingu" se to i občas používá při přípravě speciálů, ale to je mimo tuto diskuzi.

Protože seženete pivo s koncentrací 3,5 - 4,5% max., destilace (ta první, na rektifikační koloně jsem to nezkoušel) začíná destilace až od 96°C!! a získáte lutr o koncentraci 10 - 15%, více většinou ne. Proto musíte provést druhou destilaci na zkoncentrování takto získaného alkoholu. Při druhé destilaci se někdy přidává dávka chmele, pro posílení aroma. Získá se produkt o koncentraci 25 - 30%. Proto se někdy provádí i třetí destilace.

Prostě zpracování piva na destilát je dosti komplikované, závisí na mnoha faktorech; lze jej snadno pokazit a proto ne vždy se to povede. A hlavně, výtěžnost je malá, je to vždy na rozvaze, zda se vám to vyplatí!

Snad vám to na přiblížení "problému" postačí. Přeji hezký den, klidné Vánoce a úspěšný Nový Rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 62.253 (?), 1.2.2019 21:15
Dnes jsem zkusil vypalit zbytek piva, co se nedopil ze sudu. Z peti litru 11° piva jsem pri prvnim paleni ziskal pul litru lutru o koncentraci 22 voltu. Druhe paleni udelam zitra v malem papinacku, ale predpokladam, ze pri druhem paleni a naslednem naredeni dostanu tak dve deci az ctvrtinku 45 procentniho moku :) Chutnal jsem palenku, kdyz tekla 40% ze zacatku a chut je dost aromaticka a hodne vyrazna. Z prvu jako bych jedl z podlahy v pivovaru, ale po chvilce to nebylo spatny:) druhe paleni myslim to hodne zjemni. Kazdopadne na dlouhodobejsi uzivani to nevidim... Ve zkratce - vyteznost 4-5 litru na 100, chutove nic moc. Ale uvidime.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 36.4 (?), 28.9.2020 10:52

Pálení piva o síle 4,5% je nesmysl. Pění to v hrnci jako prase a výtěžnost velmi malá. I při ceně piva "v akci" vyjde pálenka velmi draho. Je chuťově zajímavá, to ano, ale za tu cenu nestojí... Tak pěkně jinak a pořádně. Koupit pivo v akci, změřit cukr (cca 25g/l). Zohlednit již 4,5% což by odpovídalo cca 90g/l. Dosladit na cca 350g/l (350 - 90 - 25 = 235g cukru). To odpovídá vykvašení na cca 18% přidáním turbokvasnic). Výhody vysokoprocentního kvasu jsou lepší výtěžnost aroma a není pravda, že pálený cukr je hořký. Pro malý pokus - 12l Staropramen 11tka, přidání 4kg cukru, doředění vodou s kvasnicema na 15l (20l soudek s bublákem), po týdnu do papiňáčku - 1D do 25%, 2D do 50% = po naředění 3l 45% pivovice, příjemné pivní vůně a jemného konce. (380 Kč pivo, 70 Kč cukr, 90 Kč Black label = 180 Kč litr) Jako pokus proč ne, když není sezóna švestek, proč se doma nebavit :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 149.127 (?), 30.12.2022 23:00
Tak vyzkoušeno. 20l Svijany 11, 5l převařené vody s 3kg cukru. Po prvnim pálení 2,5l 48% pivovice. A musím uznat že neco tak zajímavého jsem dlouho nepil. Pokud není zrovna sezona a zbyde pivko a rozhodně doporučuji 🙂
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 76.139 (?), 17.1.2023 8:31

Zdravim, davali ste k tomu pivu aj nejake kvasinky? popripade ake :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika