Co k dotazu říci : pálí se samozřejmě z čerstvého piva, cukr se žádný nepřidává; zpracovává se většinou pivo s nějakou senzorickou vadou (to nemusí platit u velkoprodukce), nebo to, co lze "lacino" někde získat. Lze sice pivo znovu rozkvasit, u "homebrewingu" se to i občas používá při přípravě speciálů, ale to je mimo tuto diskuzi.
Protože seženete pivo s koncentrací 3,5 - 4,5% max., destilace (ta první, na rektifikační koloně jsem to nezkoušel) začíná destilace až od 96°C!! a získáte lutr o koncentraci 10 - 15%, více většinou ne. Proto musíte provést druhou destilaci na zkoncentrování takto získaného alkoholu. Při druhé destilaci se někdy přidává dávka chmele, pro posílení aroma. Získá se produkt o koncentraci 25 - 30%. Proto se někdy provádí i třetí destilace.
Prostě zpracování piva na destilát je dosti komplikované, závisí na mnoha faktorech; lze jej snadno pokazit a proto ne vždy se to povede. A hlavně, výtěžnost je malá, je to vždy na rozvaze, zda se vám to vyplatí!
Snad vám to na přiblížení "problému" postačí. Přeji hezký den, klidné Vánoce a úspěšný Nový Rok.